Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,

Od 10.02 jestem szczęśliwą posiadaczką E87 116i 2006rok.

Przywitam się w odpowiednim temacie jak autko umyję i przelecę ;) Meguiarsem.

Jak przeciwniczka klekotów dieselek nie wchodził w grę :) Miała być mocniejsza benzyna, ale w ciężki z tym temat jeżeli chodzi o E87.

Ostatecznie znalazłam 50km fajną 116i od 1szej właścicielki, z 2006 roku z przebiegiem 99tyś km.

W Środę jadę ją przerejestrować a w Czwartek zaprowadzę do mechanika.

Teraz moje pytanko.

Wymienię osławiony napinacz, olej, filtry, świece. Na co jeszcze uczulić mechanika w tym modelu?

Łańcuch rozrządu może pewnie bez problemu ściągnąć i zmierzyć? Jestem przygotowana na jego wymianę (szwagierka po 130tyś km wymieniała w corsie bo już głośno hałasował).

Silnik chodzi ładnie. Nie terkocze jeszcze tak głośno jak przy rozciągniętym łańcuchu (chociaż fakt że jest głośniejszy niż 1.6 8v jakie miałam w 206, ale oczywiście inna konstrukcja + łańcuch), zapala bez problemu.

Z rzeczy które zaobserwowałam póki co to jedno:

Podczas odpalania słychać pojedynczy stuk. I wrażenie jakby pod nogami to było czuć. Wydaje mi się, że to tłumik bo jest już trochę skorodowany a wczoraj podczas wycofywania na niskich obrotach było go ewidentnie słychać (brzęczenie). Podczas jazdy na trasie jest spokojny. Dzisiaj na 3 odpalenia stuknął 2 razy.

Pozdrawiam :*

( . )( . )
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

chyba na początek to co napisałaś wystarczy...

Co do rozrządu, to nie trzeba wyciągać łańcucha aby ocenić jego stan, wystarczy zdjąć pokrywę zaworów. Ale jeśli go nie słychać to i tego bym nie robił.

Można rzucić okiem przy okazji na hamulce i zawieszenie.

I tyle, generalnie nadgorliwość gorsza od faszyzmu.... Więc nie ma co przesadzać w wymianach na start. Pojeździsz trochę to zobaczysz czy nie trzeba czegoś zrobić.

Pamiętaj tylko o dobrym oleju, polecam valvoline xl-III.

Pozdrawiam

Opublikowano

hehehe :) dzięki za pomoc :)

ok, łańcuch wymienię, filtry, świece i olej też oczywiście. Dużo rzeczy jest jeszcze oryginalnych (np aku bmw).

Jak będzie pogoda to fotki (auta:P) wrzucę :)

( . )( . )
Opublikowano