Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chciałbym wymienić joystick iDrive.

Poproszę o podpowiedź jak zdemontować konsolę środkową, żeby się do niego dostać oraz czy każdy joystick z serii F będzie pasował i czy konieczne jest kodowanie, czy wystarczy tylko przepiąć kabelek.

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam

Jack182

Opublikowano

Wystarczy tylko podłączyć, różnica jest tylko przed i po FL. Bez kodowania.

Wyjmujesz uchwyt na kubki, jest w instrukcji jak to robić, naciskasz taki przycisk na środku i z czuciem wyciągasz, trochę jest z tym zabawy, zwłaszcza przy wkładaniu z powrotem, nie zawsze chce wskoczyć.

Zdejmujesz (podważasz od strony kierowcy) zaślepkę która jest wokół zamka schowka w podłokietniku, taka trójkątna czarna ~4cm. Pod nią jest śruba, odkręcasz.

Reszta jest na zatrzaski, delikatnie zdejmujesz konsole ciągnąc do góry od strony schowka.

Joy jest przykręcony od spodu.

Łatwizna, tylko powoli i z czuciem.

edit

wydaje mi się, że nie trzeba nawet wyciągać uchwytu na kubki, ale jakby coś blokował to można go wyjąć tak jak pisałem. Dokładnie nie pamiętam.

Opublikowano

Dzieki za opis.

A jak zweryfikowac czy joystick, ktory chce kupic jest przed czy po lifcie.

Ja mam 2010.11 czyli przed liftem.

Pozdrawiam

Jack182

Opublikowano
Wydaje mi się że założenie joy'a LCI z touchpad'em wymaga dokodowania. W końcu touchpad jest do wpisywania znaków co rozpoznaje np. książka adresowa albo opcje biurowe np. wpisywanie wiadomości sms lub email'i. Jeśli ma ruszyć poprawnie obsługa touchpad'a w aucie pre-LCI to chyba trzeba podłubać w kodowaniu i poprawnej obsłudze nowych funkcji :think:

"Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy" (Albert Einstein)

"Zawsze się starałem, żeby szkoła nie miała wpływu na moją edukację" (Mark Twain)

"Lubię walczyć z silniejszymi"

Opublikowano

Planowałem wymienić przed liftowy na przed liftowy, gdyż poprzedni właściciel uszkodził czarny plastik z wierzchu i nieładnie to wygląda.

Pytanie czy jest sens wymienić na poliftowy? czy daje to jakieś dodatkowe funkcjonalności?

Pozdrawiam

Jack182

Opublikowano (edytowane)

Joy w LCI jest płaski, szeroki i ma touchpad analogicznie jak w laptopie. Możesz wpisywać literki co system rozpoznaje i wspiera książkę adresowa, wpisywanie wiadomości, parę dodatków przy media i navi. Aby wersje LCI wykorzystać musisz dokodować jego funkcje w aucie pre-LCI.

Zamiana pre-LCI na analogiczny pre-LCI nie powinna wymagać żadnych dodatkowych zabiegów.

Edytowane przez JacoFK

"Zawsze się starałem, żeby szkoła nie miała wpływu na moją edukację" (Mark Twain)

Opublikowano

No to muszę podjechać do BMW i pobawić się tym nowym joyem.

Rozumiem że będzie ta funkcja działać z moim CICem.

W wyposażeniu mam S6VCA STEROWANIE COMBOX - w E60 nie mam tej opcji - do czego ona służy?

Pozdrawiam

Jack182

Opublikowano
Na Allegro nie ma joysticków po liftowych:-(

W F30/F31 są od 2012 a w F10/F11 od połowy zeszłego roku więc dość świeże rozwiązanie aby znalazło się w drugim obiegu :wink:

Opublikowano
No to muszę podjechać do BMW i pobawić się tym nowym joyem.

Rozumiem że będzie ta funkcja działać z moim CICem.

W wyposażeniu mam S6VCA STEROWANIE COMBOX - w E60 nie mam tej opcji - do czego ona służy?

Sterowanie Media, Bluetooth, Internet, Funkcje ConnectedDrive itp...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Na Allegro nie ma joysticków po liftowych:-(

W F30/F31 są od 2012 a w F10/F11 od połowy zeszłego roku więc dość świeże rozwiązanie aby znalazło się w drugim obiegu :wink:

W F30 nie ma, dopiero pojawiło się w 4-kach o ile kojarzę.

Opublikowano

W F30 nie ma, dopiero pojawiło się w 4-kach o ile kojarzę.

Fotka wnętrza z F30 mojej żonusi, do odbioru za 2 tygodnie. Moim skromnym zdaniem to jest touchpad. Zresztą oglądałem demo przed zamówieniem w salonie i założę się że taki sam mam u siebie w F10 LCI ;)

http://imagizer.imageshack.us/v2/xq90/196/opn4.jpg

I fotka z konfiguratora z mojej F10. To chyba ten sam joy moim zdaniem :norty:

http://imagizer.imageshack.us/v2/xq90/62/uzit.jpg

• Członkowie klubu
Opublikowano

Kontrolera iDrive typu Touch nie uruchomisz w aucie pre-LCI, które posiada system nawigacji CIC.

Do nowego typu kontrolera konieczny jest system NBT.

Dodatkowo kontroler typu Touch wymaga dodatkowego modułu TBX, małej modyfikacji instalacji w aucie, kodowania oraz oprogramowania z odpowiednio wysokim i-level.

Jeśli w aucie jest CIC to współpracuje tylko ze zwykłym kontrolerem iDrive.

W przypadku systemu NBT, można doposażyć w kontroler typu Touch.

Opublikowano
I wszystko jasne :cool2: Tak sądziem że założenie touchpad'owego joy'a do wersji pre-LCI proste nie jest :mrgreen:

Opublikowano

Sprawdziłem w konfiguratorze F30 :arrow:

Touchpad pojawia się po wyborze np .ConnectedDriveAdvancedPlus. W wersji gołej jest faktycznie standardowe pokrętło :P

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Fotka wnętrza z F30 mojej żonusi, do odbioru za 2 tygodnie. Moim skromnym zdaniem to jest touchpad. Zresztą oglądałem demo przed zamówieniem w salonie i założę się że taki sam mam u siebie w F10 LCI ;)

Tak, bo Ty zamówiłeś model 2014, który przeszedł zmiany równolegle z wejściem 4ki. Model 2013 F30 nie ma touchpada, wiem bo taką mam obecnie.

Opublikowano

Od którego miesiąca 2012 roku produkowali rok modelowy 2013?

Żonki pojazd jest z 08.2012, czy to nadal cic?

Jakie są różnice pomiędzy tymi dwoma "systemami"?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jak masz produkcję 08/2012 to już prawie na pewno NBT, bo od lipca były montowane.

Trochę inny wygląd menu, masz nową nawigację zupełnie i odtwarza div-x'y. Generalnie szybciej działa, szybciej startuje, nawigacja szybciej przelicza trasę, jest większy dysk twardy.