Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy w F10 jest możliwość wyłączenia HUD'a jeśli się go nie chce używać ?

Chodzi mi o to czy można to zrobić samemu idrive 'em .

• Odpowiedzi 119
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Służy do tego przycisk na konsoli z lewej strony kierownicy
  • 6 miesięcy temu...
Opublikowano
To ja mam jeszcze pytanie odnośnie Speed Limit Info i automatycznego dostosowania prędkości. Czy jest taka możliwość by samochód sam zwolnił do maxymalnej prędkości dozwolonej zgodnie z rozpoznanym znakiem ?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Niestety nie, jedyne co - to pokazuje Ci tylko aktualnie obowiązującą prędkość w formie znaku.

Dodatkowo, jeśli masz zegary 6WB - "rysuje" Ci na prędkościomierzu czerwoną linię zaczynającą się na dozwolonej w danym miejscu prędkości.

Jest też coś takiego, jak "Ostrzeżenie o przekroczeniu prędkości", które sygnalizuje dźwiękiem i komunikatem przekroczoną prędkość.

Przy czym tą prędkość ustawia się samemu "z palca" (można sobie wpisać np. 140 km/h). Niestety nie można ustawić np. +40 km/h w stosunku do dozwolonej w danym miejscu (odczytanej przez Speed Limit Info) prędkości, a byłaby to bardzo użyteczna funkcjonalność...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
tak potrafi nowe Volvo XC90, ale to przecież nie jest klasa Premium tak jak BMW...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie dramatyzuj :wink:

F10 jest z 2010 roku, nowe Volvo XC90 jest z 2015.

Poczekajmy na porównanie z nowym modelem...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie wiem, nie jeździłem.

Aczkolwiek przyznać trzeba, że jeśli chodzi o systemy asystujące kierowcy Volvo zawsze było liderem.

Choć z drugiej strony wspomniana funkcjonalność to tylko implementacja software'owa, jeśli auto hardware'owo ma kamerę KAFAS (SpeedLimitInfo) i ACC...

Tylko ktoś w Monachium musiałby na to wpaść, bo sama implementacja kosztowo znikoma... :wink:

Opublikowano
Nie dramatyzuj :wink:

F10 jest z 2010 roku, nowe Volvo XC90 jest z 2015.

Poczekajmy na porównanie z nowym modelem...

Teoretycznie wg. mnie w moim BMW z aktywnym tempomatem z radarem i systemem rozpoznawania znaków taka funkcjonalność to tylko kwestia programowa.

Auto ma wszelkie instrumenty na pokładzie aby mogło samo zwolnić na podstawie rozpoznanego znaku ograniczenia prędkości. No ale zapewne "upgrade'u oprogramaowania" w tym zakresie nie będzie i pewnie w nowym modelu się pojawi taka funkcjonalność.

Opublikowano

Chyba bym się bał jeździć nowym volvo... coraz bardziej przypomina państwo szwedzkie.

Btw, nowa toyota "jakaś tam" też ma tą funkcję.

Bmw nie ma takiej funkcji nie dlatego, że nie potrafią tylko dlatego, że taka funkcja jest idiotyczna. Zwłaszcza w PL gdzie znaki stoją jak chcą.

Marketingowcy wymyślają na siłę durnych asystentów a "ciemny lud" (cytując klasyka) łyka wszystko jak pelikany. Np. "przerwa na kawę" w nowych mercach, śmiałem się z tej głupoty 2 dni a teraz w nowej 7er oczywiście musi to być. Nie wiem jak ktoś potrafiący zarobić pół bańki na auto może to uznać za wartościowe.

Chociaż ja w sumie też się dałem skusić, mam f10 ze wszystkimi asystentami dostępnymi w 2010r i po 5 latach wiem, że wszyscy się na nadają na plaster do .... Może poza ostrzeżeniem przed najechaniem, dwa razy mi uratował tyłek. Od około 3 lat mam wszystkich pozostałych wyłączonych i o nich zapomniałem, więcej na to kasy nie wydam.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

monogramus których konkretnie nie używasz?

P.S przerwa na kawę to już dawno jest w Passacie...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

"Przerwę na kawę" to ja mam i w swojej F11.

Nazywa się to "Asystent koncentracji podczas jazdy" i jest elementem wyposażenia "System Active Protection" (5AL).

Co nie zmienia faktu, że nie używam :wink:

@unky

dokładnie tak samo myślę.

Zresztą napisałem to tuż przed Twoim postem, że moim zdaniem "wspomniana funkcjonalność to tylko implementacja software'owa"

@monogramus

samoczynnego hamowania przez auto do aktualnie obowiązującej prędkości to bym nie chciał.

Ale uważam, że - jak pisałem wcześniej - funkcja ostrzeżenia o przekroczonej prędkości byłaby dużo bardziej użyteczna, gdyby zamiast stałej prędkości "alertowej" można byłoby zdefiniować deltę (+ xx km/h) w stosunku do prędkości obowiązującej.

Zobacz, ustawiłbyś sobie np. +50 km/h i teoretycznie miałbyś ostrzeżenie w stylu "DING... zaraz możesz stracić prawo jazdy" :)

... zresztą Automapa ma to od lat, a i nowe Fordy mają tą funkcjonalność :?

Opublikowano
W nowej 7 można ustawić tolerancje 15 km w górę i w dół w stosunku do Speed limit info i sama zwolni do tej prędkości. Generalnie technologicznie jest naprawdę fajna i pod tym względem bije wszystko łącznie z S klasą. Niestety tylko do 15 km ale dobre i to.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
No to fajnie, że BMW ma taki system. Tolerancja 15 km/h wg mnie jest odpowiednia, bo jak by miała być większa to oznaczałoby to "przyzwolenie BMW" na łamanie przepisów.
Opublikowano
W czasach kiedy mówimy już o samochodach bez kierowców to funkcja asystenta automatycznie zmniejszającego prędkość na podstawie znaków będzie za chwilę w każdym aucie tak jak klima ...
Opublikowano
Od około 3 lat mam wszystkich pozostałych wyłączonych i o nich zapomniałem, więcej na to kasy nie wydam.

A ja mam wszystkich asystentów włączonych a mam ich kilku i jestem zadowolony z ich działań i nie wyobrażam sobie abym w następnej wersji miał z nich zrezygnować :)

Co kierowca to opinia.

To automatyczne zwalnianie zdecydowanie przydałoby się w drodze do Koszalinia (25tka) bo można tam naprawdę sporo fotek załapać. Na odcinku Kamień Krajeński- Koszalin asystent zwalniający byłby bajką :) (chociaż po 1 stycznia chyba wiele się zmieni bo "czarnuszki" tracą uprawnienia do kontroli prędkości zdaje się)

Opublikowano
"Przerwę na kawę" to ja mam i w swojej F11.

Nazywa się to "Asystent koncentracji podczas jazdy" i jest elementem wyposażenia "System Active Protection" (5AL).

Co nie zmienia faktu, że nie używam :wink:

Też mam 5AL ale nigdy widziałem opcji: asystent koncentracji podczas jazdy - gdzie tego szukać?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Tego się nie aktywuje - to jest jeden z elementów systemu Active Protection (5AL) i działa cały czas.

Tak samo jak cały czas działa dociąganie pasów bezpieczeństwa (inny składnik 5AL), co powinieneś odczuwać każdorazowo po rozpoczęciu jady.

"Asystent koncentracji podczas jazdy"

Zasada działania

System rozpoznaje wzrastający spadek koncentracji lub znużenie kierowcy podczas długiej, monotonnej jazdy, np. na autostradach. W takiej sytuacji zalecane jest zrobienie przerwy.

Funkcja

System włącza się wraz z każdym uruchomieniem silnika i nie można go wyłączyć. Po rozpoczęciu jazdy system dostosowuje się do kierowcy, aby możliwe było rozpoznanie narastającego spadku koncentracji lub zmęczenia. Proces ten uwzględnia następujące kryteria:

- Osobisty sposób jazdy, np. sposób kierowania.

- Warunku jazdy, np. godzinę, czas jazdy.

System jest aktywny od prędkości ok. 70 km/h i może wyświetlać zalecenia zrobienia przerwy podczas jazdy.

Zalecenie przerwy

W przypadku narastającego braku koncentracji lub zmęczenia kierowcy wyświetlana jest informacja na monitorze centralnym, zalecająca zrobienie przerwy podczas jazdy. Zalecenie przerwy wyświetlane jest tylko jednokrotnie w czasie nieprzerwanej jazdy. Po przerwie, zalecenie kolejnej przerwy może zostać wyświetlone ponownie najwcześniej po upływie 45 minut.

Ograniczenia działania tej funkcji

Funkcja może działać z ograniczeniami lub wyświetlać niewłaściwe ostrzeżenia lub nie wyświetlać ich wcale np. w następujących sytuacjach:

- Jeśli godzina jest ustawiona błędnie.

- Jeśli prędkość jazdy wynosi przeważnie poniżej ok. 70 km/h.

- W przypadku sportowego stylu jazdy, np. podczas silnego przyspieszania lub szybkiej jazdy na zakrętach.

- W aktywnych sytuacjach jazdy, np. podczas częstej zmiany pasa.

- W przypadku złego stanu nawierzchni.

- Podczas silnego wiatru bocznego.

Reasumując :)

Mnie się to włączyło raz, podczas długiej podróży autostradą z w miarę jednakową prędkością.

Jeśli jeździsz dynamicznie, to możesz nigdy tego nie zobaczyć :wink:

http://www.bmw.com/_common/shared/newvehicles/5series/sedan/2013/showroom/driver_assistance/_img/active-protection-en.jpg

Opublikowano
wow! człowiek uczy się całe życie :) szkoda, że tylko informuje a nie podaje świeżo parzonej kawy :wink: