Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Coś mi się popsuło w navi - może ktoś pomoże... Otóż od momentu wgrania nowej mapy polski 2014r navi się zaczęła często zawieszać i resetować, momentami system w ogóle nie widział navi. Na początek posądzałem o to aurę czyli mrozy i wilgoć (styczeń) Potem zacząłem jednak podejrzewać że to może wina mapy - mapa nagrana jest na płycie 800mb bo się nie mieściła na standardowej. (po wrzuceniu mapy 2013 - na płycie cd 700mb miałem wrażenie że było lepiej). Aż dziś pojawił się komunikat na ekranie, że navi wymaga wgrania softu???? Zgrałem z chomika, i zgodnie z instrukcją wrzuciłem płytę do czytnika. Zaczęła mielić i mielić, ekran się wyczernił i mrugał od czasu do czasu. I tak dobre 30 minut po którym nie wytrzymałem i wyłączyłem zapłon. Czytnik nie chciał jednak oddać płyty a na dodatek system w ogóle przestał widzieć czytnik navi (wrócił do standardowych ustawień, taki niebieski ekran...). Płytę wyjąłem ale nadal system nie widzi czytnika navi. Co się mogło stać i jak temu zaradzić. Jak zresetować soft do ustawień fabrycznych? A może czytnik padł? Wszelakie sugestie mile widziane... :( :?

Tomek
Opublikowano

Mapa na płycie 800MB? Jeszcze się z tym nie spotkałem, spokojnie można nagrywać obraz na 700MB z "nadpisaniem".

Jaki komunikat konkretnie się pojawił?

Co do czytnika to raczej już jest martwy, musiałeś wrzucić jakiś trefny soft, który uwalił czytnik. Nie ma czegoś takiego jak przywrócenie czytnika do ustawień fabrycznych.

http://www.bimmerdiag.pl/ - WROCŁAW, LEGNICA, LUBIN dolnośląskie http://www.facebook.com/bimmerdiag/
Opublikowano
Mapa świeża z fotoradarami wg autora do wypalenia na CD 800mb. (miała ok 740mb) Jak głupiała to spróbowałem wypalić tak jak mówisz na zwykłej 700mb z nadpisaniem i się udało ale też się wywalała. Soft mk31 sciągnąłem z chomika (taki też zresztą miałem poprzednio i chulało). Dziwi mnie jedno - jeżeli faktycznie czytnik padł to co dokładnie - laser? Chyba nie bo wtedy nie czytałby map ale czytnik jako taki powinien widzieć a tu zonk - w ogóle nie ma navi w menu.... Czytnik cały do kosza czy jest szansa naprawić? Ekranu dokładnie nie pamiętam ale było mniej więcej że navi wymaga wgrania softu i żeby włożyć odpowiednią płytę cd.... Po czym jak włożyłem, pokazał się krótko napis że soft się wgrywa po czym ekran na pół godziny zgasł i tylko co parę sekund pojawiały się jakby zakłócenia... A z czytnika również co parę sekund dochodził dźwięk jakby przez chwilkę próbował czytać płytę...
Tomek
Opublikowano
no to lipa... W takim razie jeżeli byłoby nienaprawialne to czy warto wymienić na mkIV i wiąże się to tylko z zakupem czytnika dvd i podłączenia go analogicznie jak cd?
Tomek
Opublikowano
OK, a znasz może kogoś w łódzkim kto sensownie naprawia takie rzeczy?
Tomek