Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.

Chciałbym wymienić filtr odmy w mym bmw. I gdzieś czytałem że jak się wymienia filtr to jest jeszcze jedna częśc której się ludzie pozbywają. Wiadomo wam coś na ten temat ?

I przy okazji jak wymieniam ten filtr to separator również ?

Opublikowano

Jeśli nie wiesz kiedy coś było wymieniane to kup kompletną odmę i wymień.

Ori kosztuje o ile kojarzę ok. 200 zł.

Potem pozostanie tylko czyszczenie separatora przy okazji wymiany oleju.

Niektóre osoby mogłyby się zabić, skacząc z poziomu swojego "ego" na poziom swojego IQ

..............................................................................................

Freude am fahren

Moje auto - http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=190785

Opublikowano
Czyli proponujesz wymienic wszystko tak? Bo mój mechanik coś mi wspominał że czytał na forum że jak sie wymienia filtr to potem czegoś nie zakładają ludzie. Coś wyrzucają. Coś jak klapki w kolektorze :P
Opublikowano

Ze niby z odmy coś wyrzucają ??? Jezu....mechanik nie rozumie co czyta :mad2: :mad2: :mad2:

Tak jak napisał kolega..wymień kompletną odmę a potem mozesz sobie czyscić.W obudowie odmy znajduje się membrana i ona się zużywa.Zalecane jest wymienianie całej odmy co trzecią wymianie oleju a w trakcie można czyścić.Każdy robi jak uwaza.Oczywiscie w komplecie wymień uszczelki od niej :mrgreen:

W razie pomocy pisać na PW,bo nie śledzę wszystkiego na bieżąco
Opublikowano

Niestety na początek to chyba lepiej by było zmienić mechanika na takiego, który w BMW się specjalizuje ............ .

Przy zakupie kompletnej odmy w zestawie są dwie uszczelki.

Opublikowano
Niestety na początek to chyba lepiej by było zmienić mechanika na takiego, który w BMW się specjalizuje ............ .

Przy zakupie kompletnej odmy w zestawie są dwie uszczelki.

Nie róbcie z bmw jakiegoś ponad czasowego pojazdu. Wystarczy ogarnięty mechanik, który myśli co robi i z wiedzą nie zatrzymał się na polonezach...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
E-46 jest juz starszym samochodem i wiekszosc mechanikow juz go na spoko ogarnia.Co do odmy to tak jak pisali koledzy wymien na plastikowa a potem czysc.
Opublikowano

Niema co pochopnie wieszać psów na mechaniku bo nie było nas przy tej rozmowie , często mechanicy używają swoistego slangu i skrótów myślowych i z drugim mechaniorem doskonale się rozumie i to ma wszystko ręce i nogi ale klient nie wszystko wyłapuje i też nam nie wszystko napisze , wiec to może być jak z głuchym telefonem.

Najważniejsze to wiarę bobrze poznać swoje auto i ftedy będziemy sami oceniać co jest pilne do naprawy czy nie.

A jak nie to nas ratuje zaufany mechanik.

Na temat : klapek, PDF , zaślepiania, jest sporo napisane , ale decyzję należy samemu podejmować, bo nawet wśród dobrych mechaników zdania są podzielone, ale odmę to bezwzględnie wymienić.

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

Opublikowano

Wiedział, że dzwoni tylko nie widział, w którym kościele.

Stara odma - filtr sznurkowy. Wszystko jasne.

Niektóre osoby mogłyby się zabić, skacząc z poziomu swojego "ego" na poziom swojego IQ

..............................................................................................

Freude am fahren

Moje auto - http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=190785