Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak to te sprężyny. Jestem ciekawy czy po dolozeniu wyrzutnikiow będzie otwierała sie cała czy to wina starych siłowników.

Z zamykaniem klapy nie ma problemu .. Trzeba trochę mocniej popchnąć ale wszystko w normie :)

Może ma ktoś na sprzedaż takie odbojniki ? :)

• Odpowiedzi 125
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Tutaj są: http://allegro.pl/odbojnik-klapa-bmw-e36-e46-e39-z-wystrzalem-i4367392386.html

Odnośnie siłowników - zamiana na nowe nawet oryginalne nic nie da. Potrzebne są siłowniki o większej sile o czym była dyskusja na poprzednich stronach tematu. Nawiasem mówiąc rozpadło mi się (ze starości i pod wpływem zwiększonego nacisku) jedno mocowanie siłownika i kupiłem nowe siłowniki z firmy MaxGear o teoretycznie takiej samej sile jak oryginalne. Totalny badziew - klapa tylko leciutko odskakuje, kiedy na oryginalnych otwierała się praktycznie tak jak u Ciebie. Założę się, że na pewno niektóre zamienniki działają tak jak oryginalne, ale trzeba by się przed zakupem zorientować jak to wygląda.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
nie wiem czy coś już ukręciłem, ale w ogóle nie chcą mi się odkręcić te główki z siłowników- kręcą się ale nie widać niż żeby miały się odkręcać czy też wkrecać, czy aż tak ciężko one Wam schodziły czy tylko mi ?? teraz nie wiem czy mam kupić nowe siłowniki żebym mógł je odkręcić czy co ?
Opublikowano

Na ebayu sa gotowe zestawy do e46, w zestawie sprężyny odbojniki, nowe główki siłowników wszystko plug&play. Robi je moj kolega więc ja był by zakup grupowy załatwię lepszą cenę i wysyłkę po kosztach.

http://m.ebay.co.uk/itm/141328530977?cmd=VIDESC&gxo=true

Dostępne też e90.e92

Mieszkam tymczasowo w Irlandii więc napewno będzie taniej.

sam mam ten wynalazek I działa zajebiście. Pozdro

Wiele serc,jedno bicie,BMW ponad zycie.
Opublikowano
nie wiem czy coś już ukręciłem, ale w ogóle nie chcą mi się odkręcić te główki z siłowników- kręcą się ale nie widać niż żeby miały się odkręcać czy też wkrecać, czy aż tak ciężko one Wam schodziły czy tylko mi ?? teraz nie wiem czy mam kupić nowe siłowniki żebym mógł je odkręcić czy co ?

Ja przy pierwszym odkręcaniu musiałem siłownik wsadzić w imadło i odkręcić kombinerkami główki.

Opublikowano
w imadło to od początku wkładałem :P, wczoraj znowu patrzyłem i doszedłem do wniosku ze u mnie te główki są zabite na samym końcu nie maja gwintu. Są to oryginalne siłowniki bmw. Chyba będę musial kupić nowe siłowniki tak żebym mógł odkręcić je swobodnie.
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
ja to nawet kupiłem nowe siłowniki 350N mam zielone sprężynki i niestety nie zamyka mi się klapa a mam stracha nią mocniej trzasnąć żeby mi zaraz siłowniki góra klapy nie wyszły :P , narazie w moim przypadku mod nie udany ;/
Opublikowano

Nie kupujcie siłowników firmy KROSNO oraz POLCAR. Moje oryginalne 13 letnie są w stanie utrzymać kalpę już przy 1/3 otwarcia, a te nowe musiały przejść za połowę by utrzymać klapę. Na szczęście mogłem je zwrócić do sklepu.

Mam dwa typy jeszcze na siłowniki, ale cena mnie trochę przeraża, bo chcą 100-130 za sztukę.

Pierwsze to te:

http://www.pneumat.com.pl/sprezyna-gazowa_8-19

Mogą je dobić z siłą jaką chcemy, od 50 do 750N.

Najlepiej to by było zdjąć stare siłowniki i od środka samochodu sprawdzić wagą jaką siłę trzeba użyć by podnieść klapę. Punkt podparcia musiałby być na wysokości mocowania siłowników. Ale nie mam takiej wagi :(

Znalazłem jeszcze jedne fajne.

http://www.sodemann-sprezyny.pl/sklep-internetowy/informacje-techniczne/m-struts

I nad tymi się zastanawiam :)

Opublikowano
Jakbyś zaryzykował taki zakup i mógł polecić konkretny model zrobiłbyś wielką przysługę wielu osobom, które zastanawiają się nad takim siłownikami :)
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Komu udało się rzeczywiście osiągnąć porządany efekt? Z chęcią pokazałbym koledze który jeździ e60, że jego otwieranie bagażnika z kluczyka nie jest niczym wielkim (jara się tym strasznie ;p ). Aczkolwiek jak widzę dużo osób niestety nie jest zadowolona.
Życie jest zbyt krótkie, żeby umierać w BMW. Nie jeździj szybciej niż twój anioł stróż potrafi latać!!!
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
A czy do touringa również istnieją te zestawy ? W touringu może to lepiej wyglądac jeszcze :)

Raczej nic nie będzie w stanie wypchnąć tak ciężkiej klapy...

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
A czy do touringa również istnieją te zestawy ? W touringu może to lepiej wyglądac jeszcze :)

Raczej nic nie będzie w stanie wypchnąć tak ciężkiej klapy...

Z tego co widzę na you tube to da

Opublikowano

Florian które dokładnie sprężyny kupiłeś?

Udało Ci się osiągnąć taki efekt jak na filmikach?

Życie jest zbyt krótkie, żeby umierać w BMW. Nie jeździj szybciej niż twój anioł stróż potrafi latać!!!
Opublikowano
A czy moze ktos sie bawil w E93 bo calkiem ciekawy patent ??? Nie wiem jak jest w E46 ale u mnie w E93 jest lekkie wypychanie klapy po otwarciu z pilota a przy zamykaniu klapa na koncu sama sie dociska jakies 2 cm wiec moze bylo by latwiej ? :lol:
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
Witam wszystkich zainteresowanych sprezynami. Ostatnio u siebie w pracy znalazłem takie sprężyny tylko nie wiem jaka jest ich twardość. Nowe nie używane.
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
Zrobiłem mod u siebie w e46 na sprężynkach z impex ready, plus wyzutniki, efekt jest taki ze klapa otwiera się do połowy... Zastanawia mnie gdyby zastosować dodatkowe sprezyny drutowe naciskowe na cala długość siłownika? Rozważał ktoś taki patent ?

Naprawy po sąsiedzku BMW E46 - Lubin dolnyśląsk

wymiany elementów zawieszenia, układu hamulcowego, elektryka, doposazenia, diagnostyka

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Edytowałem pierwszy post - dostepna jest modyfikacja dzialajaca we wszystkich e46 :)

Pozdrawiam.

bmw.jpg
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Zamontowałem dzisiaj u siebie siłowniki od Alfy i sprężynki zgodnie z ostatnią aktualizacją pierwszego posta. Generalnie wszystko działa, klapa się ładnie otwiera ale jest kilka minusów tej metody:

- Zamknięcie klapy wymaga dużo większej siły niż w standardzie

- Brak wyhamowania przy otwieraniu, więc klapa otwiera się z dość dużym impetem - prawie chce ją wyrwać

- Zastanawia mnie jaki wpływ będą miały tak mocne sprężynki na zamek klapy