Skocz do zawartości

Zmiana Business CD na Navi GPS 16:9 BMW

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Jak w temacie, czy ktoś już próbował zmieniać fabryczne radio na takie bardziej wypasione z kolorowym wyświetlaczem, GPS, kontrolą multimediów itp? Chciałem się dowiedzieć i zorientować w łatwości montażu takiego cacka
  • Odpowiedzi 68
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
A czy jest możliwość zmiany Plug&in na takie duże Navi 16:9 jeżeli mam e46 po lifcie z małą navi ?
"Albo GRUBO albo WCALE"
Opublikowano
Plug&Play polega w tym przypadku na pruciu połowy auta bo trzeba wiązkę nową położyć. Dokupić tuner tv, tuner radiowy, stelaż i sam monitor. Sam chciałem kiedyś to zrobić. Jednak nakład pracy i pieniędzy nie jest współmierny do efektu. Jak już na siłę ktoś chce kolorowy monitor to tak jak poprzednicy mówili.
Opublikowano
Marcin..S napisał:

a gdzie mozna go kupic?

Jedni kupują używane na ebay, drudzy sprowadzają z państwa środka (AliExpress). Tylko trzeba się przyszykować na VAT do zapłacenia w przypadku zakupu z Chin. Na allegro też czasami są, ale to rzadkość. Chyba na sporcie był opis z użytkowania.

Opublikowano

Trochę szukania i znalazłem takie http://allegro.pl/show_item.php?item=3955000568

Co o tym sądzicie? Bo za Waszą radą nie będę w fabryczny stary już klamot inwestować. A za androidami nie przepadam bo nie uśmiecha mi się co chwila resetować navi -.- A tu mam iGo mapę, porządny system navi, do tego chce kupić głośniki i wzmacniacz. Razem z montażem zapłacę za całość ok 5300,- Co sądzicie? Warto?

Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk

Opublikowano
Plug&Play polega w tym przypadku na pruciu połowy auta bo trzeba wiązkę nową położyć. Dokupić tuner tv, tuner radiowy, stelaż i sam monitor. Sam chciałem kiedyś to zrobić. Jednak nakład pracy i pieniędzy nie jest współmierny do efektu. Jak już na siłę ktoś chce kolorowy monitor to tak jak poprzednicy mówili.

Przeczytaj uwaznie i nie wprowadzaj w blad :roll: :D

A czy jest możliwość zmiany Plug&in na takie duże Navi 16:9 jeżeli mam e46 po lifcie z małą navi ?

Z malej na duza to plug n play, wiazka juz jest. Jedynie co to moze byc modul video do wymiany na taki z obsluga 16:9

Opublikowano

Przeczytaj uwaznie i nie wprowadzaj w blad :roll: :D

A robiłeś to w swoim aucie? Jeśli nie to chyba sam czytałeś nieuważnie. Chyba, że użytkownik ma na myśli małą nawigację kolorową 4:3 i ją chce zmienić na 16:9 to wtedy tylko musi kupić monitor i chyba przeprogramować czytnik na 16:9. Jeśli ma małą nawigację strzałkową to musi zrobić to co napiszę niżej.

Mamy małą nawigację i chcemy dużą (ta sama robota przy zwykłym radiu CD). Czyli na szybko:

1. Zrzucenie panelu klimatronika na dół.

2. Wsadzenie ramki pod duży monitor.

3. Wiązka z małej nawigacji nie jest dostosowana do "kolorowego sygnału", więc prujemy pół auta i kładziemy nową pod kolorową nawigację.

4. W małej nawigacji jest wbudowany tuner radiowy i w niego podpinamy antenę. W dużej nawigacji tunera nie ma wewnątrz monitora, tylko potrzeba dokupić tuner który montujemy w bagażniku. Jeśli nie ma w aucie w ogóle nawigacji to trzeba dokupić stelaż do bagażnika.

5. Następnie trzeba dokupić tuner TV, no chyba, że chcemy mieć "grafikę Atari".

Nie robiłem tego tylko naczytałem się o tym mnóstwo postów i pytałem ludzi robiących nawigacje nieseryjne i zrezygnowałem. Jak się robi to samemu to ok koszty samego sprzętu, który może uda nam się utargować na 2,5 tys zł. Jak ma nam to założyć osoba trzecia to pewnie policzy za robotę > 500 zł. Jak mówię źle to proszę poprawić. Z resztą jak się "wygoogluje" to jest sporo tematów ludzi, którzy w to się bawili.

A tutaj potwierdzenie moich argumentów:

viewtopic.php?f=91&t=126605

Opublikowano
A co sądzisz o tej navi co znalazłem? Koleś po wstępnej rozmowie mówił że będzie mi działać sterowanie z kierownicy muzyką jak mam to obecnie, do tego klawisze odpowiedzialne za telefon na kierownicy znowu będą miały co robić gdyż navi działa z iPhone. Mam pod to możliwość podpięcia tunera TV dvb-t (jednak nie będzie mi potrzebny, zadowolę się filmami z SD). A cena 5000 za navi, głośniki+wzmacniacz i montaż z przekładaniem sterowania klimy w miejsce schowka za pomocą oryginalnych części z BMW (specjalnie z Bawarii mają ściągać) to wydaje mi się w porządku. Do tego montaż kamery cofania w miejce czujników parkowania, a czujniki z tyłu przełożą mi na przód. Co sądzicie?
Opublikowano
Zostaw czujniki PDC na miejscu. Kup kamerę, którą można zamontować pod listwą oświetlającą tablicę rejestracyjną, inaczej w takiej aurze nie będziesz nic widział. Zorientuj się jak działa radio FM, czy nie zanikają fale, bo chyba pierwsze edycji Dynavin miały z tym problem. Chodzi o jakiś drugi tuner czy coś takiego.
Opublikowano

A co to dynavin? Bo nie ukrywam że czytałem o tym cudzie opinie i ma zaje*biste opinie. A na pewno nie kupie czegokolwiek z androidami na pokładzie co wymaga 1000 rdzeni i 20gb ramu by nie łapać laga na wejściu do menu -.-

Opublikowano
A co to dynavin? Bo nie ukrywam że czytałem o tym cudzie opinie i ma zaje*biste opinie. A na pewno nie kupie czegokolwiek z androidami na pokładzie co wymaga 1000 rdzeni i 20gb ramu by nie łapać laga na wejściu do menu -.-

kolejny uzytkownik ajfona z klapkami na oczach :duh: masz ewentualnie do wybory dynavina z windowsem

Opublikowano

Używałem androida juz 4 rok obok iOS (prywatny telefon i służbowy) wiec mam porównanie a jednak przy iPhone bym został. Nigdy mnie nie zawiódł w przeciwieństwie do paru topowych androidów. Wiec w aucie odpada gdzie zależy mi na stabilnej pracy i niezawodności. Windows CE to juz troche staroć... Ktoś użytkowało to cudo z androidem i może sie wypowiedzieć jak sie to sprawdza skoro nie mam wyboru? Bo np alpine czy blaupunkt swojego nie maja sprzętu?

Opublikowano
Ale pytam czy może ktoś z Was używał tego dynavina na androidzie? Jak z płynnością odtwarzania muzyki, multimediów typu filmy czy też użytkowanie navigacji? System jest stabilny, nie restartuje? Bo 2.2 to bardzo stara wersja, do tego taka rozdzielczość i 600MHz procek to mam wątpliwości co do płynności działania. Ktoś kto używa może się wypowiedzieć? Do tego bym chętnie się dowiedział czy alpine, kenvood, bluelink czy tym podobna firma nie popełniła jakiejś dedykowanej stacji multimedialnej dla tego auta bo wujek google zawodzi mnie z odpowiedziami
Opublikowano

Jak wujek nie zna odpowiedzi to zapewne nie robili nic. Jest film na YT z testem dynavina.

Jedyne co mnie razi to przy dotykaniu ekranu/wybieraniu funkcji, muzyka sie wyglusza ( nie przycina, bo po wznowieniu leci dalszy ciag ) ale zastanawiam sie czy nie jest to wina wlaczenia dzwieku sygnalizujacego dotkniecia ekranu.

Ewentualnie zostaje jeszcze opcja z tymi odtwarzaczami z ktorych sie wysuwa ekran.

Opublikowano

A kysz z androidem, mi on nie leży.

Mam ścierwofona z IOS-em i nie ma ani zamuły ani lagów i innych g.ówien a jest prosty jak konstrukcja cepa,ale psychofanem nie jestem.

W e46 niestety pozostaje transmiter do Iphona/ipoda.

Do rozmów pozostaje belkin, za którego się chyba wezmę.

Opublikowano
Ale pokazałeś test :shock: to jest model D90 który nie jest produkowany już od trzech lat. Obecna wersja sprzedażowa to D99+