Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam kolegów.

Wczoraj założyłem regenerowane turbo.

Auto podczas przyspieszania szczególnie na 1 i 2 biegu wydaje basowy odgłos i słychać w środku odgłos szurania(tylko podczas użycia pedału gazu)

Dziś podczas jazdy zauważyłem ze czasem puści niebieski dymek jak przyspieszę.

Bardzo proszę o pomoc bo już sam nie mam pomysłów.

Dziękuję.

Opublikowano

W tych silnikach nie regeneruje sie turbin bo wlasnie takie sa efekty. Niby regenerowana a juz przepuszcza olej.

Jaka firma to wogle robila? Ze podjeli sie tego.

Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszlo
Opublikowano
Ja mieszkam w Angli.Tydzien temu turbo zostalo wyjete i wyslane na reg.Wrocilo w niedziele a wczoraj je zalozyli i od razu takie problemy. :cry:
Opublikowano
Basowy dźwięk sugeruje też, że może być nieszczelność w układzie wydechowym - nie czuć czasem spalin w komorze silnika? Ale szuranie to niepożądany odgłos.
Opublikowano

Możliwe ze złe skręcili wydech. Dziś zauważyłem tez więcej spaliła.Jest to możliwe przez źle poskładany układ wydechowy?

To szuranie to podczas używania pedału gazu.Ta wskazówka co pokazuje spalanie dziś podczas delikatnego przyspieszania schodziła na 15

Opublikowano

Od sprawdzenia poprawnego montażu trzeba zacząć, a nie od szukania na forum :D

A szuranie pedału gazu - może to dywanik? :D

Opublikowano

cukier

Tak jak napisali koledzy w tych samochodach nie regeneruje się turbo ponieważ zestawy regeneracyjne nie wystepują do tych turbin ( wiem bo sam dzwoniłem do producenta turbin garrett'a )

Sam pozatym podobnie jak ty dałem nieświadomy turbo do regeneracji

Oznaki o których piszesz ... wyższe spalanie, kopcenie to ewidentnie efekty spierdo***** regeneracji

Co do buczenia/szurania to może jak montowali/demontowali to źle kolektor dokręcili ?

Albo zbieg okoliczności że psuje sie koło pasowe ?

Poszukaj na forum albo youtube są ponagrywane filmiki z głosem jak źle pracuje koło pasowe i zobacz czy czasem u ciebie nie jest podobnie ...

Moja rada ... kup nowe turbo

Pozdro

Opublikowano

jezeli szuranie jest nie przy przyspieszaniu ale po sciegnieu nogi z gazu to jest to "surge turbo" czy jakso tak (pewnie zle "wyregulowana" T)

Kupuilem nowa za ponad 3 patyki brutto bo balem sie takich klopotow a dwa ze mam DG i vat odzyskam a netto wrzuce w koszta

Jezeli masz DPF to proponuje szybko ustalic czy oleju T nie gubi bo jak idzie z filtr to go ubija (czyszcza te filtry teraz wiec bez dramatu)

Przy okazji sprawdz na na wyjsciu ze strony zimnej nie ma oleju (moze gubi olje dajac go do wydechu albo do dolotu)/ewentualnie nie przy T ale przy ICku na szybkozlaczce

Pozdrawiam,

Przemek

moj kuzym w 535D zdecydowal sie regenerowac i to 2 turbawki i po tam juz chyba 20tys km jest dobrze (albo nie przyznaje sie ze wtopil)

Ja osobiscie regenerowalbym T tylko w punkcie z montazem by sie nie bawic z zastanawianie sie czy dla d... mechanik montujac czy T zle zregenerowana

400ps/830Nm ( a było tylko 235 :D)

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=155&t=299251

Opublikowano
Odnosnie buczenia to Mechanik mowi ze zle skrecony wydech.Dzis tez zauwazyl ze podczas mocnego przyspieszania dymi na czarno.co sie dzieje?
Opublikowano

cukier

A było coś modyfikowane w sofcie ? innaczej mówiąc chipowane czy mapowane było ?

Bo skoro dymi na czarno gdy dajesz w pedał to może być kilka opcji

- źle zregenerowana turbina

- źle ułożony program

- lejące wtryski

Tylko obstawiam że dymisz na czarno nie posiadając DPF'a ?

Ja bym obstawiał turbo ... bo zapewne wcześniej nie dymiłeś ....

Opublikowano
Po usunięciu DPF'a może lekko puścić bąka na czarno ale w przypadku gdy jedziesz z wciśniętym pedałem w podłodze i cały czasz puszczasz czarny dym to tak jak mówiłem obstawiam turbo
Opublikowano
Witam kolegow.Dzis zostal wgrany najnowszy soft I jak narazie Nie kopci.Pozostal tylko ostry smrod spalin,ale to normalne dla Bmw bez DPF.Pozdrawiam :D
Opublikowano
to że tak zapytam czy E61 530xd z 2006 też sie turbin nie regeneruje?? pytam ponieważ czeka mnie ta operacja zapewne - mechanik tak stwierdził po tym jak zobaczył cały silnik w oleju i nie wiedział skąd więc zaczął powoli czyścić i się okazało że wywala z kanałów z intercoolera
Opublikowano

Czasami się zastanawiam skąd się biorą ci wszyscy bajkopisarz? Turbo się nie regeneruje? Magda Gessler wam to powiedziala czy Robert Maklowicz? Jak się ma samych partaczy wkoło to takie bajki się opowiada później. Ja jezdze na regenerowanym (E61 520d M47TU2) w profesjonalnej firmie juz dluzszy czas i nie widzę różnic w porównaniu do nowego.

Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka

http://www.bimmerdiag.pl/ - WROCŁAW, LEGNICA, LUBIN dolnośląskie http://www.facebook.com/bimmerdiag/
Opublikowano

Kamcio_Maxbimmer

Jak jesteś taki mądry to zadzwoń sobie do firmy co produkuje turbiny do bmw i zapytaj się o zestaw naprawczy którym to się regeneruje turbiny.

Tyle w temacie.

ps. ja też mam założone regenerowane turbo ... co nie znaczy że dobrze wszystko działa.

Opublikowano
Czasami się zastanawiam skąd się biorą ci wszyscy bajkopisarz? Turbo się nie regeneruje? Magda Gessler wam to powiedziala czy Robert Maklowicz? Jak się ma samych partaczy wkoło to takie bajki się opowiada później. Ja jezdze na regenerowanym (E61 520d M47TU2) w profesjonalnej firmie juz dluzszy czas i nie widzę różnic w porównaniu do nowego.

Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka

Dokładnie, poprawnie zregenerowane turbo w porządnej firmie jest takie samo jak nowe, a czasem (jest taka firma w PL) parametrami przewyższe te nowe :norty:

Kamcio_Maxbimmer

Jak jesteś taki mądry to zadzwoń sobie do firmy co produkuje turbiny do bmw i zapytaj się o zestaw naprawczy którym to się regeneruje turbiny.

Tyle w temacie.

ps. ja też mam założone regenerowane turbo ... co nie znaczy że dobrze wszystko działa.

To chyba normalne, że Ci tak powiedzieli. Nowa turbina to razy x więcej przychodów. To, że dana firma nie produkuje zestawów naprawczych to nie oznacza, że nikt ich nie wytwarza i że się ''nie da'' :cool2:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
wszyscy co tak chwalą regenerowane poproszę o fotki od dołu turbiny i przewodów intercollera też od dołu zobaczymy jak tam suchutko macie, kto pierwszy? nie wspomnę już tutaj o pięknym dzwięku :mrgreen:
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ja swoją turbinę zregenerowałem :) - i powiem tak jak część kolegów tutaj - to że Garrett nie sprzedaje zestawów naprawczych do swoich turbin w BMW nie oznacza że się tego nie robi - taka polityka firmy aby zarobić jak najwięcej kasy. Po regeneracji turbiny silnik pracuje normalnie, moc nic nie ubyło a zdjęcia bardzo chętnie dołączę ponieważ serwis nakazał mi przyjazd po 1000 km aby właśnie sprawdzić czy wszystko jest OK więc wejdę wtedy pod niego i cyknę fotki.

Uważam że jest jak zawsze i ze wszystkim - jak dobrze zrobione będzie działać.

• 4 miesiące temu...
Opublikowano
Dokładnie tak caducus – ziomek ma regenerowane turbo i śmiga pięknie. Liczy się zarobek ale i jakość wykonania. On w abturbo zostawił turbinkę do regeneracji i chodzi jak ta lala. Nie powiem, obawiał się trochę bo opinie o regeneracji różne, czesto złe ale jak to mówią – nie ma ryzyka nie ma zabawy. Teraz śmigamy dobrze:) on z dobrym turbo a w kieszeni ma wiecej kabony bo regeneracja a kupno nowej turbinki to jest jednak różnica w tej marce przynajmniej hehe