Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koledzy,

W jednym z tematów znalazłem informację, że możliwa jest diagnostyka auta w tym kontrola temp. silnika za pomocą interfejsu elm 327 bluetooth i tel. komórkowego.

Zainteresowałem się takim urządzeniem, może posiada Ktoś takowe i mógłby powiedzieć coś więcej w sensie jaki model wybrać [może być link do aukcji aledrogo].

Posiadam tel. kom Nokia z windows phone 8... jeżeli już zdecyduję się na taki interfejs jakie oprogramowanie do komórki celem diagnostyki polecacie?

Opublikowano
Jak najbardziej jest taka możliwość - jedyny słuszny soft to BMWhat niestety Windows Phone /8 nie jest obsługiwany - tylko android i ios. Poza tym jest już cały wątek o tym sofcie.
Opublikowano

Kolego jesteś pewien, że nie będzie współpracował z windows phone 8? na aukcjach piszą, że współpracuje...

proszę o potwierdzenie tej informacji

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Proszę o informację czy darmowe [wersje lite] aplikacji bmwhat oraz torque umożliwią mi monitorowanie parametrów silnika 318d n47d20c w szczególności chodzi mi o temperaturę silnika?

wiem, że w płatnej wersji bmwhat możliwe jest kasowanie błędów ale na tym mi nie zależy gdyż posiadam INPA...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Proszę o informację czy darmowe [wersje lite] aplikacji bmwhat oraz torque umożliwią mi monitorowanie parametrów silnika 318d n47d20c w szczególności chodzi mi o temperaturę silnika?

wiem, że w płatnej wersji bmwhat możliwe jest kasowanie błędów ale na tym mi nie zależy gdyż posiadam INPA...

Mam program w pełnej wersji na iOS. Niestety tylko czytanie i kasowanie błędów, oraz programowanie niektórych opcji (tego nie próbowałem)

Opublikowano

Mam tego Bluetootha i program Torque pro, śmiga bardzo dobrze, czyta błędy i można je śmiało skasować. Dodatkowa opcja to szukanie kodu błędu w necie.

Wskazuje temperaturę płynu chłodzącego i kilka innych parametrów, można go dostosować pod siebie.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ale w wersji BMWhat na andorida istnieje chyba możliwość monitorowania parametrów silnika on-line (widziałem na screenach z netu). Troche nie fair względem użytkowaników iOS, tym bardziej że cena za aplikację ma iOS i Androida jest zbliżona.
Opublikowano

W TorquePro też masz tą opcję z tym, że logujesz się na serwerze Torqua i tam masz odczyt parametrów. Jak to działa w rzeczywistości to nie wiem, dopiero zamierzam to przetestować.

Ale przyznam, że w BMWhat masz więcej opcji diagnostycznych np: kasowanie serwisów, dlatego kosztuje ponad 190zł

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Podłączyłem się takim urządzonkiem, kupione na allegro za 140 zł.

http://www.prylteknik.se/images/Felkodslasare/VgateWIFI23.jpg

BMWhat działa na iPhonie 5, na iPadzie 3 nie działa pomimo połączenia się z modułem.

Inne apki też działają. W sumie polecam.

Opublikowano

BMWhat działa na iPhonie 5, na iPadzie 3 nie działa pomimo połączenia się z modułem.

Napisz czy faktycznie program BMWhat nie pokazuje temperatury cieczy chłodzącej w wersji na iOS ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wejdź na AppStore i tam są zrzuty ekranu z wszystkimi opcjami i opisem. Także na stronie producenta jest sporo informacji na ten temat.

Swego czasu sam pisałem im propozycje nowych funkcjonalności, np. opcje kasowania/ustawiania serwisu. Np wpisanie wymiany oleju za konkretną ilość km. Takie funkcjonalności ma konkurencyjny program, o ile dobrze pamiętam firmy XtoolTech, ale on wymaga ich interfejsu który nie jest dostępny. Brak też opinii na temat prawidłowego odczytywania błędów.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ja próbowałem kilku i nie udało się. Możesz podać które Ci zadziałały, ewentualnie z jakimi ustawieniami iPhona 5

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Napisz czy faktycznie program BMWhat nie pokazuje temperatury cieczy chłodzącej w wersji na iOS ?

Ja mam na razie mam BMWhat Lite. Zastanawiam się nad pełną wersją. Lite działa raczej ok ale nie ma tam (ani w pełnej wersji) możliwości zobaczenia jakichkolwiek wskaźników on-line.

Pisałem w tej sprawie do autora programiku, bo też mi na tym zależało, odpisał:

regarding the engine params - I would love to bring them to iPhone but

Apple does not supprt/allow USB connection and many engines require USB

rather thjan BT or WIFI Just to make it available for WIFI - without

supporting the models that need USB is unfortunately too much of an effort -

also for some reason Android users have asked for that while very few iPhone

user wanted that On the other side iPhone users asked for the additional

generic OBD fault diagnosis - which is in the iPhone app but not in the

Android version

Czyli za dużo wysiłku żeby to zrobić pod wi-fi :evil:

Ja próbowałem kilku i nie udało się. Możesz podać które Ci zadziałały, ewentualnie z jakimi ustawieniami iPhona 5

Ustawienia standardowe, tyle że na iPadzie, z tych co działały to:

- DashCommand (chyba najciekawszy)

- Engine Link

- Rev

Nie wiem na ile dane które pokazywały są wiarygodne ale chyba tak bo reagowały na gaz.

Niestety te programy nie odczytują specyficznych błędów BMW.

Opublikowano
Parametry silnika na iOS pokazuje program iodb2. Niestety funkcja diagnozy przez słoma wymaga wykupu licencji. W BMWhat na iOS jest tylko diagnoza i kodowanie.