Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanie. To moje pierwsze BMW (F11 525D 2012r) i zaobserwowałem dziwą rzecz. W ciągu dnia gdy mocno świeci słońce włączają się światła mijania a z kolei gdy jest za dnia pochmurno problemu nie ma i jeździ tylko na ringach. Inne auta które mijam jadą na ledach a u mnie bez sensu pali się ksenon. To chyba nie tak powinno działać że im więcej słońca tym światła dzienne są mniej używane? Dzieje się tak gdy szczególnie rano lub po południu gdy słońce jest niżej ale nadal świeci mocno i auta innych marek nie przełączają na światła mijania... jutro jadę na wymianę czujnika na gwarancji ale wątpię że to pomoże. Może to po prostu ten typ tak ma? może to jedna z kilu wad tego auta którą zaobserwowałem...

prośba o odpowiedź

Opublikowano

Ja miałem podobnie, tym bardziej w zime, gdy słońce jest nisko, ale sprawę definitywnie rozwiązała zmianu czułości czujnika i teraz jest już OK.

Pzdr

Sprzedam Graty po Aucie :

- Wybierak ( Joystik ) Zmiany biegów zwykły do F10-tki - cena 200zł ! ( stan idealny )

- Licznik Europejski F10 ( stan BDB ) - cena 200zł

Opublikowano
a jak to zrobić? w ASO będą wiedzieli? mam wrażenie że w ASO Poznań niewiele wiedzą bo co zgłaszam problem to oni go nie widzą...
Opublikowano

Teoretycznie powinni wiedzieć, ale mogą ci powiedzieć, że się NIE DA.

Pzdr

- Wybierak ( Joystik ) Zmiany biegów zwykły do F10-tki - cena 200zł ! ( stan idealny )

Opublikowano
Prmax.

Opublikowano

A już myślałem, że ten czujnik mam jakiś popsuty bo u mnie jest to samo. :duh:

Jak jadę w dalszą trasę, to przełączam na 0 i świecą same ringi. Dla przykładu w A5 nie mam z tym problemu, czujnik działa jak należy. :lol:

• Moderatorzy
Opublikowano

Tak ma być!!

Światła mają uruchomić się w momencie gdy słońce mamy nisko za plecami po to byśmy byli widoczni dla jadących na przeciw.

Opublikowano

To może i jest prawidłowe, ale u mnie ksenon potrafi się świeci jak słońce świeci mi w oczy. Dla mnie ten czujnik to zagadka bo działa jak chce :roll:

To samo było z czujnikiem deszczu w E90 :mrgreen:

Opublikowano

u mnie też świeci jak słońce jest z przodu, jak z tyłu, z boku i od góry. Tak jak napisałeś działa jak chce. Dziś został mi wymieniony w ramach gwarancji ale wątpię aby nowy czujnik działał inaczej bo widzę inne piątki że też jeżdżą na ksenonach za dnia a raczej większość ma światłą w pozycji auto. W audi, które miałem przed BMW taki problem nie istniał. Pozostaje wizyta u dobrego programisty bo jak napisał kolega w pierwszej odp na posta powinni pomóc. Ja jadę do nich jak ASO nic nie zdziała http://www.car-connect.pl/pl/kontakt

Dam znać co dalej w sprawie. Na ten moment pozostaje ustawić światła w pozycji zero i jeździć ;-)

• Moderatorzy
Opublikowano
Czujnik często szwankuje po wymianie szyby z przodu, wystarczy mały bąbelek powietrza w żelu i dzieją się cuda :)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dokładnie jest tak jak kolega Kruk napisał. Niby się da przełożyć czujnik i są żele do tego, ale w praktyce wynik tej czynności często odbiega od ideału.
Opublikowano
ja nie miałem wymienianej szyby a czujnik został wymieniony dziś. Za dnia niby lepiej ale zazwyczaj tak było tez przed wymianą. Zobaczę rano i po południu i napiszę czy coś to dało. Pozdrawiam
Opublikowano
Dziś sprawdziłem. Światła na auto. Słoneczne. Słońce z tylu ksenony się włączyły, słońce na szybę z przodu ringi :D
Opublikowano
To chyba zatem czujnik lub jego kalibracja ... :think:

"Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy" (Albert Einstein)

"Zawsze się starałem, żeby szkoła nie miała wpływu na moją edukację" (Mark Twain)

"Lubię walczyć z silniejszymi"

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dziś sprawdziłem. Światła na auto. Słoneczne. Słońce z tylu ksenony się włączyły, słońce na szybę z przodu ringi :D

No czyli prawidłowo.