Skocz do zawartości

Piękne BMW, ale czy warto? POMÓŻCIE!

Rekomendowane odpowiedzi

viewtopic.php?f=44&t=72889

Cześć Wszystkim,

Przymierzam się właśnie do zakupu samochodu. Do tej pory byłem zdecydowany na Volvo V50, aż do czasu gdy ujrzałem to ogłoszenie:

Auto przepiękne! Właśnie dlatego zacząłem rozważać zakup BMW E91. Proszę o wasze opinie na temat tego ogłoszenia, bo cena wydaje mi się jednak zabójcza. Wydaje mi się że podobne modele, ale nie w skórze chodzą po 3tys. taniej. Czy w ogóle ta oferta jest sensowna? Generalnie szukam max 5 latka, max do 42tys. zł, silnik max 2.0 (cenie sobie oszczędność i komfort na trasie, ale nie potrzebuję się ścigać).

Mam też obawy natury ogólnej, co do tego modelu (nie chodzi mi już o to konkretne ogłoszenie, tylko o model E91 w ogóle):

• Silnik: w grę wchodzi 318 lub 320. Pytanie czy diesel czy benzyna. Wiem już jakie są ogólnie zależności, ale konkretnie chodzi mi o to, jakie faktycznie jest ryzyko poważnej awarii tych diesli? Bo właśnie przed tym mnie każdy przestrzega. Czy oszczędzając 2tys. rocznie na ON vs. PB oznacza, że mimo sporych kosztów napraw diesla opłaca się go mieć? Pytam tylko o eksploatacje, na temat pracy i komfortu jazdy obu silników (benzyna i diesel) czytałem już wiele. Chodzi mi o to, co ostatecznie wychodzi taniej (paliwo + naprawy i części). Czy faktycznie ta benzyna jest mniej awaryjna?

• Ukochany filtr cząstek stałych. Pytanie: jak faktycznie wygląda wypalanie filtra, tzn. co ile km miejskiej jazdy należałoby skoczyć na trasę? Czy jak jeżdżę głównie po mieście a raz w miesiącu robię trasę 100 km w jedną stronę, to czy mam powody by obawiać się DPF'a? Jak w ogóle wygląda inicjacja wypalania, czy w ogóle mogę mieć pewność że to właśnie w tej trasie filtr się wypali, a nie w momencie jazdy do pracy?

• I zagadnienie nie łatwe: BMW E91 vs. Volvo V50. Czy ktoś umiałby mi porównać te dwa auta pod kątem eksploatacji? Nie chcę informacji o osiągach, czy który jest fajniejszy. Wiem, że Volvo to też nie jest tania marka. Czy mogę jednak stwierdzić, że będzie tańszy w eksploatacji niż BMW? W końcu płyta jak u Focusa, silnik PSA sprawdzony, zatem części raczej popularne...

Proszę o radę i dziękuję z góry!

Proszę o wasze opinie na temat tego ogłoszenia, bo cena wydaje mi się jednak zabójcza. Wydaje mi się że podobne modele, ale nie w skórze chodzą po 3tys. taniej. Czy w ogóle ta oferta jest sensowna? Generalnie szukam max 5 latka, max do 42tys. zł, silnik max 2.0

Masz rację, cena zabójcza - takie e91 powinno kosztować pod 50tys. (opłaty nie mają tu nic do tego). A jak nie wierzysz o czym piszę to zrób se kilka wycieczek i się dowiesz :cool2:

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.