Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Na wstepie chce powiedziec, ze przegladalem forum, ale moglem cos przeoczyc, wiec sorki, jesli byl podobny temat, ale 81 stron wynikow na pytanie o e36 i felgi, to mozna cos przeoczyc :) A tak brzmi moje pytanie:

Jakie felgi (rozmiar, szerokosc, et) proponujecie do e36, sedan, seryjny (nie przerabiane nadkola ani nic), zeby nic nie obcieralo, nie przeszkadzalo w jezdzeniu? Jaka maxymalna felga wejdzie bez problemu (17" ? 18" ?). Jaka szerokosc proponujecie jako optymalna na przod i na tyl. W instrucji pisza o 7J, ale to strasznie waskie imho i na pewno wiecej wejdzie. Nie lubie przykrych niespodzianek, wiec przed zakupem chce poradzic sie bardziej doswiadczonych. Bede wdzieczny za wszelkie info na temat jaki rozmiar, jakie et (z tego co wiem to jest ono dosyc istotne przy doborze felg) i jakie opony (szerokosc/profil) do tego polecacie.

Z gory dzieki za odpowiedzi!!

pzdr

maciejkiner

http://www.oneclick.pl/bmw/bmw_baner.jpg
Opublikowano

pierwsze pytanie czy chcesz samochod do jezdzenia czy na pokaz???

jesli chcesz zeby byly praktyczne kup 205/55/16 cali POLECAM

dobry kompromis pomiedzy wygladem a prowadzeniem...

przerabialem juz kilka rodzajow felg.....felga szersza niz 7 cali to moim porazka w tym aucie(e36) zalezy jeszcze jaki motor bo jak zalozysz za szeroką to wogole nie ruszysz z miejsca

jak chcesz miec bardzo efektowne....nie mylic z efektywne.....

to załóż 19 cali moj kolega ma w e36 coupe

a profil to mozesz nawet 30 zapodac tylko po co skoro bedzie sie jezdzic jak wozem drabiniastym :mad2:

Opublikowano

Kolega trafnie zauwazyl.Czy chcesz auto na pokaz czy do jazdy?

Musisz wziasc pod uwage motor twojego auta,aby mialo sile pociagnac,jesli zdecydujesz sie na szersze oponki.

Ja osobiscie jezdze na 225/45/17 i nie mam zadnych problemow.Ale mam 2.8 silniczek.

Pozdrawiam

Opublikowano

Witam

Samochod chce miec do jezdzenia, a jako pokazywacz to moze byc conajwyzej ladny wzor na feldze ;) Myslalem wlasnie nad 16", ale nie wiem jaka szerokosc felgi i opony (chcialbym z tylu troche szersze, zeby sie lepiej trzymal, ale zeby za duzo nie stracic z mocy - silnik 1.8 113PS).

bleumannis: czyli mowisz, ze nie warto nawet zadnych 7,5 ani 8 ruszac?

Dzieki i czekam na wiecej opinii :)

pzdr

maciejkiner

Opublikowano
Co prawda ja mam tylko 1.6 silniczek i w lecie jeżdżę na 15"/ 205. Jak założę 185 na zimę to jak by kilka kucyków więcej. Więc weź pod uwagę szerokość i nie przesadzaj.
http://www.dami.pl/~wiktorc/BMW/tuning.jpg
Opublikowano

najlepszym rozwiazaniem dla Ciebie bedzie 205/55/16 cali

chcesz sie sparzyc??ucz sie na cudzych błędach...chyba ze kupisz taniej i sprzedasz drozej ale nie sądze :mrgreen:

Opublikowano

Witam

No wlasnie nie chce sie sparzyc, dlatego pytam :)

A jaka felge polecasz do tych opon? Tzn, ze 16 to wiem :P Ale jakie J'ot i jakie ET? Takie jak sa w ksiazce do BMW? Bo oni tam mowia np o 7j przy 225/50. Probowal ktos cos takiego??

pzdr

maciejkiner

Opublikowano
:D siemka. Ja miałem w pierwszej 16"/7.5 et 35 niec nie wystawało i nie ocierało oponki 225/45/16... W drugiej tez juz mam 16" et 35 tez nic nie wystaje... równo z linia nadwozia :cool2: ale mam opony 205/55/16 troche wiekszy komfort bo profil większy... jezdiłem tez na 15" et 47 oryginalne od BMW tez nie narzekałe :mrgreen: Co to wielkosci felg to mozesz wstawić raczej dowolną ale zwróc uwage na szerokość felgi... 8.5" to już nie jestem w 100%tach pewien ale może troche ocierać :naughty: i et to chyba 35 jest optymalne :norty: wiem na przykladzie swoich :D na nasze drogi bym nie dał wiekszych niż 16" raczej :mad2: i małego profilu :oops: chyba że nie mieszkasz w Polsce to dawaj 18" na profilu 40 i jazda... :twisted2:
Opublikowano
pierwsze pytanie czy chcesz samochod do jezdzenia czy na pokaz???

jesli chcesz zeby byly praktyczne kup 205/55/16 cali POLECAM

dobry kompromis pomiedzy wygladem a prowadzeniem...

przerabialem juz kilka rodzajow felg.....felga szersza niz 7 cali to moim porazka w tym aucie(e36) zalezy jeszcze jaki motor bo jak zalozysz za szeroką to wogole nie ruszysz z miejsca

jak chcesz miec bardzo efektowne....nie mylic z efektywne.....

to załóż 19 cali moj kolega ma w e36 coupe

a profil to mozesz nawet 30 zapodac tylko po co skoro bedzie sie jezdzic jak wozem drabiniastym :mad2:

MAsz zdjecia tego e36 coupe na 19"?? :jawdrop: jak tak to zapodaj :twisted2: dziekówka z góry :modlitwa:

Opublikowano

najlepiej kupic oryginalne bmw wtedy nie bedzie problemu...

ja kupielem od e46 i pasują idealnie do e36

tam ktos u góry dobrze pisal o ET to jest bardzo wazne...wiem bo mi chcieli nadkola poszerzac i nie bylo tak fajnie....

a jak probowalem na szersza felge zalozyc opone 205 to mi ją porozsadzalo :duh:

wiec chyba tak jak pisano 7J 16 cali

nie mam zdjec tych 19calówek :cry:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja mam 16 7,5 cala ET20 opony 205/45/16 i nic nie obciera jest akurat a zawieche mam -60/-40. Zastnawiam sie nad zaklepaniem rantow i montarzem dystansow.
Opublikowano

Witam

Dzieki za wszystkie odpowiedzi. Chyba juz wiem jaka felga i jaka opona (parametry). Teraz szukam odpowiedniego wzoru. Zna ktos moze te felg (chodzi mi o wzor):

http://oneclick.pl/bmw/images/fitipaldi.jpg

Sprzedawca twierdzi, ze to sa OZiki z 2000 roku, ale niestety nie moge nigdzie nic o nich odnalezc...ma ktos jakies info kto to produkuje?

pzdr

maciejkiner

Opublikowano

do BMW powinny byc oryginalne BMW i takie jest moje zdanie a felgi typu OZ to se mozna do opla wsadzic....

wsrod takich felg jesta tak duzy wybor ze na pewno cos znajdziesz:)