Skocz do zawartości

320d - touring nie działa wycieraczka i spryskiwacz TYŁ

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

cześć

pacjent to touring

jestem tu trochę zielony ale mam taki problem:

-non-stop świeci mi się ikona na zegarach że mam otwartą tylną klape

-wraz z tym nie działa mi spryskiwacz i wycieraczka tył (po otwarciu szyby wycieraczka chodzi bez oporu)

bagażnik normalnie otwiera się z przycisku nad rejestracją, szyba też otwiera się poprawnie i tak samo zamyka

problem powstał nagle

do póki nie świeciła się ikona otwartej klapy wsio działało elegancko

czytałem że może to być przez pęknięty przewód w gumowej harmonijce (po której szukać, lewej str czy prawej?)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Sprawdz obie str. Jesli sie nie myle to z jednej jest do klapy a z drugiej do szyby

Jesli to nie kable to poczytaj tutaj o mikroprzelaczniku.

viewtopic.php?f=69&t=233202

Spot Monachium Facebuk: BMW München PL

Screenshot_20190504_162413.md.jpg

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano
Hej, rozbierałem klapę w weekend bo najpierw nie działała mi wycieraczka, a jak się naprawiła to po kilku dniach umarło otwieranie (touring po lifcie). Okazało się, że winowajcą jest woda. Potrafi dostać się do ECU sterującego wycieraczką (przy padniętej wycieraczce pada również spryskiwacz) oraz do tego guziczka co go się naciska żeby otworzyć klapę. Po wyschnięciu wszystko samo się naprawia (przynajmniej u mnie). Co do lampki otwartego bagażnika to miałem to latem. Mimo porządnego walnięcia klapą zawsze świeciła się lampka na desce i światełka oświetlające wnętrze bagażnika. Trzeba rozebrać zamek klapy, jest tam specjalna krańcówka która gasi i oświeca lampkę. Jak otworzysz plastikową skrzyneczkę to zobaczysz tam taką spiralkę, odpowiedzialną za całe działanie. Sprawdź czy dobrze dociska element zamykającą obwód. Dasz radę, nie jest to zbyt skomplikowane.
Opublikowano

Winowajca nie jest woda bo przestało to działać po tym jak. Auto stało w garażu i nie padało na niego

Ani nie był myty. Wcześniej cos szwankowalo z kontrolka ale po ponownym zamknięciu gasla albo znikala po chwili wiec obstawianie ze albo cos z kabla mi w harmonijce albo cos z zamkiem klapy i raczej nie szyby...

Aha światło w bagażniku gaśnie po zamknięciu i zapala się po fizycznym otwarciu klapy

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wiec mikroprzelaczniki i zamek klapy odpada.

Problem bedzie lezal w kablach (nie koniecznie bedzie to widac przyjzyj sie dokladnie albo podskocz do elektryka niech to zmiezy), bezpieczniku lub samym mechanizmie wycieraczki (w srodku jest platyna ktora odpowiada za otwieranie szyby) sprawdz jeszcze czy czesc ktora wychodzi spod wycieraczki od srodka da sie poruszac http://img845.imageshack.us/img845/8096/img0765l.jpg powinna dac sie lekko wciskac. czesto sprezyna jest winna.

Na koniec zostanie modul do sprawdzenia.

Daj sobie jeszcze bledy wyczytac, moze cos sie w komputerze znajdzie :)

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano

a czy przy otwartej klapie można włączyć wycieraczkę albo uruchomić spryskiwacz ?

czy np sygnał o otw klapie nie odcina mi możliwości używania wycieraczki i sprysku ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Przy otwartej klapie nie dziala spryskiwacz i wycieraczka.

Swiatlo w srodku u Ciebie sie wylacza wiec mikroprzelaczniki sa O.K.

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano
Przy otwartej klapie nie dziala spryskiwacz i wycieraczka.

Swiatlo w srodku u Ciebie sie wylacza wiec mikroprzelaczniki sa O.K.

dzięki za zaangażowanie w temacie i pomoc

co zauważyłem ze po otworzeniu samej szyby nie zapala się światło w bagażniki i/lub wnętrzu niestety nie pamiętam czy jak to

wszystko działało to czy się zapalało narazie zdjąłem plastikową osłonę nad szybą a pod spojlerem oraz listwę progową w bagażniku

ale tam wszystko wygląda na fabryczne....

zastanawia mnie tylko czy tym którym przestała działać wycieraczka z powodu przewodów to czy też pali się kontrolka otwartej klapy ?

Opublikowano
Podłączę się do tematu, bo mam podobny problem. E46 compact 03'. Nie działa mi wycieraczka z tyłu ani spryskiwacz. Żadna kontrolka się nie świeci. Co może być problemem i jak naprawić?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

1. Sprawdz bezpiecznik, dla pewnosci go wymien

2. Sprawdz czy wycieraczka po otwarciu szyby da sie lekko poruszac

Jesli nie to rozbiez, wyczysc i nasmaruj.

3. Jedz na wyczytanie bledow (przez ciezko chodzaca wycieraczke mogla sie wlaczyczyc blokada)

4. Sprawdz czy silniczek dzial (np. u elektryka)

5. Sprawdz kable czy sa cale (np. u elektryka)

6. Sprawdz czesc od wycieraczki ta co ostatnio wklejalem linka ze zdjeciem

7. Wymien mechanizm wycieraczki

8. Wymien modul sterujacy

Wiecej pomyslow nie mam. Poczytajcie tematy z linkow i linkow w linkach ... gdzies musi siedziec blad

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano

cos musi być chyba z kablami... bo dzis jak się zrobiło zimniej otworzyłem i zamknąłem bagażnik to znow zapaliła się kontrolka i światełka

w bagażniku świeciły się non stop, trzepnąłem klapą i zgasło