Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

samochodzik z 2009 roku, 85tys przebiegu, kilka tygodni temu byłem na delikatnym chiptuningu, ( ok190 km i 390 Nm ). Po wgraniu nowego programu zauważyłem jedną przypadłość której nie zauważyłem wcześniej: przy dynamicznym przyspieszaniu z niskich obrotów, przez około sekundę, może troszkę mniej, czuć ( bardziej właśnie czuć niż słychać) takie jakieś bliżej nieokreślone drżenie, jakby coś wpadło na tę chwilę w rezonans/ wibracje. Dzieje się to nieregularnie, raczej rzadziej niż częściej, tylko właśnie przy dynamicznym przyspieszaniu albo z postoju albo prawie, niski bieg i duża prędkość obrotowa ( moc). Czy może mieć to coś wspólnego ze skrzynią biegów? Czytałem , że wartość graniczna dla niej to 400 Nm. Zastanawiam się czy poszukać czegoś w układzie napędowym czy zjechać troszkę z momentem.

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.

Pozdrawiam,

Szymon

Opublikowano
Jakość "programu" może być przyczyną takich objawów? Pierwotnie wyszło ok 205 KM i 405 Nm, wyjechałem na jazdę, zauważyłem te objawy i podjechałem na poprawkę. Myślałem że będzie ok, jednak objawy znowu się pojawiły. Jak będę chciał zmniejszyć wartość momentu nie będzie problemów, zastanawiam się tylko czy mogą być to objawy czegoś poważniejszego, typu skrzynia, czy to raczej coś drobnego i warto po prostu poszukać przyczyn.
Opublikowano
No to masz swoją odpowiedz kolego....niech się martwią ci co to robili ...zmień program i pewnie objawy ustąpią
W razie pomocy pisać na PW,bo nie śledzę wszystkiego na bieżąco