Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Jak w temacie, ostatnio podniosłem tylni dywanik i zobaczyłem, że podłoga jest mokra. Dywanik zabrałem do domu w celu wysuszenia a na podłodze zbiera się coraz więcej wody! Po sprawdzeniu uszczelek w drzwiach, klapie bagażnika i jakie tylko możliwe (i nie znalezieniu miejsca przecieku) zabrałem się za rozbieranie plastiku progów. Wyciagnełem tylnią kanapę, plastiki z progów i doszedłem do tego, że przeciek znajduje się gdzieś z przodu ponieważ w progu gdzie idą kable też jest mokro, no i mareriał z podłogi jest też mokry od spodu od samego przodu. Zauważyłem już wcześniej jak kupowałem samochód, że szyba przednia była wymieniana co nie koniecznie musi świadczyć o wypadkowości samochodu. Podniosłem maskę, poprawiłem wszystkie plastiki i uszczelki przy szybie przedniej ale po wyciągnięciu wody szmatą, woda dalej się zbiera :( Nie wiem co robić i skąd ta woda może się brać :( jakieś pomysły? Dodam, że jestem świeżym właścicielem tego samochodu a przy zakupie podłoga była sucha (może dlatego, że stał w garażu). Zamieszkuje terytorium belgii i niestety teraz jest okres deszczowy i musze coś z tym zrobić.
Opublikowano
Dziękuje bardzo kolego!!!! Jutro się zaopatrzę w niezbędne narzędzia i mam nadzieje, że to będzie tylko to!!! Byłem sprawdzić teraz w samochodzie stan boczków i rzeczywiście jest wilgotno z tej strony co woda się zbiera. Czy szyba była wymieniana to tego nie wiem, wg poprzedniego właściciela, nie. Pytanie jeszcze tylko jedno, czy podłoga sama wyschnie po naprawieniu usterki, czy trzeba będzie wszystko "wypruć" z środka i wymieniać wszystko? Jeszcze dzisiaj postaram się dodać zdjęcia jak wygląda stan mojej podłogi z tyłu, dodam tylko, że jest tragicznie :(
Opublikowano
Podloga sama niewyschnie, w ostatecznosci trzeba dziwgnac dywanik w gore i czyms podstawic, zeby byla wentylacja
Opublikowano

najlepiej wyciągnąć fotel i podważyć całą wykładzinę + dobra farelka :)

w e46 jak odkleiło się wygłuszenie drzwi to 2 dni suszyłem :(

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie rozbieraj odrazu calego samochodu :D proponuje zebys wziag gazety i powsadzal je wszedzie gdzie woda sie zbiera nastepnie szlauch ogrodowy i lanie duzych ilosci wody przez druga osobe po calym samochodzie a Ty siedz w srodku i ogladaj. W ten sposob bedziesz mogl mniej wiecej zlokalizowac miejsce w ktorym sie woda dostaje i isc na dalsze poszukiwania w tym kierunku :D Czesta przyczyna sa zatkane odplywy wody np. w drzwiach i pod maska. Zobacz czy po laniu woda i otwozeniem drzwi leci woda od spodu. Jesli nie to wez cos cienkiego i przetkaj je (nie rob tego wczesniej dla pewnosci ze napewno jest to przyczyna)

Do wysuszenia podlogi przyda Ci sie cos co dobrze wilgoc wchlania np. gazeta lub specjalny granulat wchlaniajacy wilgoc i czesta wymiana tego. Przy tych temperaturach tak jak kolega napisal falerka tez sie przyda :mrgreen:

Spot Monachium Facebuk: BMW München PL

Screenshot_20190504_162413.md.jpg

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Woda sama nie wyschnie. Musisz wszystko wyciagnac aby dobrze to zrobic. Jest zima wiec do garazu albo do domu i tydzien suszenia. Wyjmij konsole centralna (nie ma w tym jakiejs filozofii), modul airbagu i tylna czesc juz masz luzna. zrob to tak ja mowie, masz tam kable po lewj i prawej, jesli zawilgotnieja bedziesz mial cyrki z elektronika. Wlasnie przerabiam to w aucie kolegi. Woda wchodzi przez nieszczelna izolacje drzwi badz otworami na drzwiach gdzie kolki tapicerki wchodza.
Opublikowano

Dziękuję bardzo za wszelkie podpowiedzi. Niestety z braku czasu, zaczynam akcje "Przeciek" dopiero w piątek. Uzupełnię wątek w zdjęcia na których będzie widoczna waga problemu jak i również w zdjęcia jak usterkę usunąć ( mam nadzieję, że uda mi się ją zlokalizować).

Jeżeli zdarzyło by się tak, że komuś jeszcze wpadnie jakiś ciekawy pomysł do głowy to bez skrupułów pisać! Lepiej sprawdzić 2 rzeczy więcej niż o jedną za mało.

Opublikowano (edytowane)

Sprawdz odplywy na podszybiu.Najprawdopodobniej sa pozatykane syfem.

Uprzedze Twoje twierdzenie,ze przeciez woda jest z tylu - tak,zatkane dreny z przodu skutkuja "basenem" z tylu (fizyka :wink: )

Edytowane przez PISTOLPETE

Death is easy-You don't have to do anything.Life is that You have to face.

bylo e39 m52b20,e39 m52b25TU,e39 m52b25,e36 m43b18,e39 m52b20TU,e39 m52b28TU,e46 m43b19TU

Opublikowano
Sprawdz odplywy na podszybiu.Najprawdopodobniej sa pozatykane syfem.

Uprzedze Twoje twierdzenie,ze przeciez woda jest z tylu - tak,zatkane dreny z przodu skutkuja "basemen" z tylu (fizyka :wink: )

Dokładnie miałem taką sytuację w E39 z tyłu po kostki wody, okazało się że odpływy były pozatykane liśćmi, :)

Opublikowano

Ja miałem ten sam problem, tylko woda zbierała się pod przednim fotelem pasażera.

Rozebrałem boczek od drzwi i okazało się, że jest odklejona mata wygłuszająca. Po podklejeniu suchutko

Opublikowano

Przyczyn może być kilka:

- zatkane odpływy na podszybiu

- źle zamontowana szyba przednia

- źle zmontowane boczki w drzwiach (sprawdź doklejenie mat)

- nie wiem czy masz panoramiczny dach ale on też potrafi nabroić

Opublikowano
Wysyp drobny żwirek dla kota . Wyciągnie całą wodę posprzatasz, odkurzyć i powinno być ok . oczywiście najpierw napraw :D
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wysyp drobny żwirek dla kota . Wyciągnie całą wodę posprzatasz, odkurzyć i powinno być ok . oczywiście najpierw napraw :D

To mialem na mysli ze specjalnymi granulatami wchlaniajacymi wode ale nie chcialem tak doslownie pisac :mrgreen:

Spot Monachium Facebuk: BMW München PL

Screenshot_20190504_162413.md.jpg

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano
Odkręć boczki drzwi i sprawdź czy mata wygłuszająca się nie odkleiła. W e46 był to znany problem moze tu jest podobnie
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
czasami sie zastanawiam? czy ludzie czytaja to co piszemy?????????????
Opublikowano
Dzięki wielkie za porady!!!!! Jutro, bądź w sobotę rano biorę się do pracy!!! Postaram się zrobić jak najdokładniejsze zdjecia problemu i (mam nadzieję) jego rozwiązania! :)
Opublikowano
No więc nadszedł wielki dzień :) Jak tylko z córką zjem śniadanie to biorę się za wyszukiwanie usterki :) jeszcze tylko obiektyw zamontuje do aparatu i będę gotów na 100 :) wieczorem powinien znaleźć się jakiś post ode mnie ze zdjęciami :wink: :) Pozdrawiam wszystkich i trzymajcie kciuki :)
Opublikowano

No więc, po ciężkich bojach zrobiłem drzwi pasażera. Największy problem miałem z odkręceniem śrub. Okazało się, że gwiazdki które posiadam są za krótkie, ale po połączeniem ich z kluczem oczkowym 10 i kombinerkami jakoś poszło :). Mata była w niektórych miejscach odklejona co widać na zamieszczonych obrazkach. Wodę wczoraj z podłogi usunąłem szmatą i teraz czekam na deszcz w celu weryfikacji, aby zobaczyć czy ponownie się nie będzie zbierać. http://chomikuj.pl/stargoldjg/Galeria Następny etap to zaparowana lewa lampa. Jakieś porady? Pozdrawiam :wink:

PS. Odpływy wody pod maską drożne.

Opublikowano
Ja miałem ten sam problem, tylko woda zbierała się pod przednim fotelem pasażera.

Rozebrałem boczek od drzwi i okazało się, że jest odklejona mata wygłuszająca. Po podklejeniu suchutko

Miałem to samo.

Opublikowano
No ja powiem szczerze, że powoli zacząłem się denerwować.... auto za takie pieniądze a tu akwarium w środku.... mam nadzieje, że podklejenie tej maty rozwiąże problem :)
  • 2 lata później...