Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

auto jak w temacie. Benzyna 306KM. Sprzedawca - osoba prywatna - mówi, że padło turbo. Początkowo piszczało, potem wyło i po kilku dniach zdechło.

Ponoć zgasił wtedy motor i auto na hol. Jak sprawdzić, czy coś w silniku przez to nie padło? Czy da się bez rozkręcania turbiny? Czy łopatki albo coś innego mogło powpadać do silnika? Jaki jest koszt regeneracji turbo do tego benzyniaka? Warto się zainteresować autem? Pierwszy właściciel, 61000km. ok 30000eur.

Dzięki i pozdrawiam.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
czy ja dobrze czytam ze w samochodzie za 30 E chcesz regenerować turbo? żeby sprawdzić co tam się stało trzeba przewody o intercollera zdjąć i zajrzeć
Opublikowano

Oczywiście - najlepiej nowe - ale jeśli miałoby kosztować kilkanaście tys. zł to trochę sporo. Nie mam bladego pojęcia jaki to koszt. To chyba dość rzadki silnik.

Do diesli coś tam na alledrogo jest ale nie znalazłem do benzyniaka.

Przewód od intercoolera to ten, który łączy wyjście zimnej strony turbiny - intercooler - silnik? Będzie widać łopatki sprężarki? Tzn. jeśli nie pourywane to silnik nie dostał po tyłku?

Trochę kiepsko, bo auto raczej nie do jazdy i nie sprawdzę np. skrzyni biegów itd... Zastanawiam się czy warto się w to bawić.

Dzięki za odpowiedź.

Opublikowano

Dzieki.

Chyba kolejny przekręt. Sprzedawca zasugerował, że załatwi mi transport do PL bo pracuje w firmie logistycznej. Ja na to że podjadę sam z lawetą i gotówką. Kontakt się wtedy momentalnie urwał.

A do tego momentu wymieniliśmy może ze 4-5 maili i odpowiedz przychodziła zawsze po godzinie!

Ehhh. Wkleje linka jeśli jeszcze znajde to ogłoszenie.

Edit.

Już zniknęło. Sprzedawca był oczywiście prywatny.