Skocz do zawartości

E60 530d Drganie + wycie z tyłu auta 1.8-2.0tys obr

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

ostatnio zauważyłem niepokojące dźwięki z tyłu auta. Mianowicie jadąc niska prędkością a dużym biegiem (manual) przy nagłym wdepnięciu w gaz gdy wskazówka obr zbliża się do przedziału od 1800-2000obr z tyłu auta dochodzi takie dziwne buczenie/wycie wraz z delikatnymi wibracjami. Zdarza się to na każdym biegu ale tylko w wyżej opisanym zakresie obrotów.

Na biegu jałowym cisza i spokój.

Ma ktoś jakiś pomysł cóż to może być ?

Opublikowano

Pierwsza myśl jaka sie nasuwa to koła sprawdzić czy dobrze wyważone ale to byś poznał sam :wink: i byłoby za proste

Jeśli to występuje w pewnym zakresie obrotów to obstawialbym tylny most ;)

Opublikowano
Na 100% wypalanie DPF ,u mnie dokładnie taki sam objaw. Po kilkunastu minutach zanika. WAZNE! nie przerywaj jazdy aż ustanie buczenie bo nie zakończysz procesu wypalania
Opublikowano
Na 100% wypalanie DPF ,u mnie dokładnie taki sam objaw. Po kilkunastu minutach zanika. WAZNE! nie przerywaj jazdy aż ustanie buczenie bo nie zakończysz procesu wypalania

Z tym, że nie mam DPF'a :wink:

Opublikowano

Witaj,

miałem bardzo podobny problem, gdzieś niżej jest temat mój. U mnie problem był prozaiczny, auto 2 dni sprawdzane a okazało się, że po wymianie poduszek silnika, cały układ napędowy usztywnił się, a niestety ktoś wcześniej wymieniając dwumasę, źle/słabo przykręcił poduszkę skrzyni biegów oraz całą skrzynię, po dokręceniu sprawdzeniu wszystko ok :cool2:

Ale stawiam też na podporę wału.

Opublikowano
Coś w tym może być, bo kilka dni przed ukazaniem się tych objawów byłem u mechanika na wymianie kolektora wydechowego, po czym będąc od spodu auta dokrecił mi łapę skrzyni biegów, bo nie była zbyt mocno dokręcona...