Skocz do zawartości

Dogrzewacz -jak sprawdzić?

bogdan7108

Rekomendowane odpowiedzi

Witam kolegów,mam taki błąd w module IHKA87 9C53 PTC (LIN) z opisem że zwarcie lub uszkodzony grzejnik.Czy ten grzejnik odpowiada tylko za ogrzewanie powietrza czy płynu też?Czy działa tylko wtedy jak włączę odmrażanie przedniej szyby czy sterowany jest jakimś czujnikiem i sam się włącza.Jak go najłatwiej sprawdzić czy działa i gdzie się znajduje(wiem że gdzieś na podszybiu ale jak go zdemontować?)W inpie nie mogę się połączyć z nim a na pasku auxiliary heater PTC mam wartość 0 %. Proszę o pomoc.Dzięki. Edytowane przez bogdan7108

Nikt nic nie wie na ten temat??

Nie możliwe że nikt nic nie wie,chodzi o część nr 3 z tego rysunku

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=VC31&mospid=48480&btnr=64_1454&hg=64&fg=40

• 5 miesięcy temu...
Sprawdz bezpiecznik f106 100A na akumulatorze.

Witam

Czy ten bezpiecznik moze byc odpowiedzialny za błąd 9C53 w module klimy?

Czy moze słaby akumulator i spadajace napiecie ponizej 12V moze byc tez odpowiedzialne za w/w błąd?

pozdro

icon4.png

• 6 miesięcy temu...

Tak odgrzewając kotleta, dogrzewacz musi mieć spełnione kilka warunków żeby zadziałał.Między innymi temperatura zewnętrzna musi być poniżej 10 stopni, a temperatura silnika mniejsza niż 75 ,a silnik musi być uruchomiony. Dojście do niego jest dość dobre (demontujemy górną osłonę nad pedałami,czyli po stronie kierowcy oraz demontujemy nawiew na nogi (w przypadku posiadania CCC rozłączyć trzeba jeszcze przewód chłodzenia powietrzem tego modułu.Patrząc w stronę nagrzewnicy widać jego bok (czarny plastikowy z przyłączonym grubym czerwonym przewodem na dole) masowy przewód jest przykręcony pod popielniczką (lub jak ktoś jej nie ma to pod tunelem w tym miejscu). Demontaż opisuje TIS ,ale nie bierze pod uwagę że trzeba demontować kolumnę kierowniczą żeby go całkiem wyjąć :8) ,ale żeby dostać się do samej elektroniki nie trzeba go całkiem wysuwać,odkręcamy dwie małe śrubeczki które trzymają plastykową obudowę elektroniki ,odpinamy przewody i podważając w odpowiednich miejscach (widać gdzie są zaczepy) wyciągamy segmencik z elektroniką,przyznam że dość mocno trzeba ciągnąć bo siedzi mocno na stykach,ale nic się nie uszkodzi.

Może komuś się przyda ten opis,ja to opanowałem na swoim doświadczeniu (kupiłem używkę i stąd wiedziałem jak rozłączyć te elementy)