Skocz do zawartości

320d trzesie silnikiem na mrozie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Odkad pojawily sie mrozy przy pierwszym odpaleniu samochodu trzesie silnikiem przez okolo 3-5 sekund i po chwili trzesienie ustaje. Obroty przy tym trzesieniu 1100 gdzies i po ustaniu spadaja do 1000. Wystepuje to tylko przy pierwszym odpaleniu gdy samochod dluzej stoi na mrozie takim jak wystepuje teraz tzn -7 -10 stopni. Wczesniej jak bylo cieplej lub w okolicy 0 nic takiego sie nie dzialo.
Opublikowano
Świece wymienialem 2 lata temu jak samochod sprowadzilem z Niemiec. Wtedy mial spalone wszystkie 4, a i tak odpalal na mrozie przy -12, ale krecil dlugo i wkoncu akumulator padl. Jaka jest zywotnosc takich swiec? Bo co 2 lata wymieniac to mi sie nie widzi.
Opublikowano
Nie wiem, ale wiem ze moj mechanik laduje mi tylko oryginalne czesci nie jakies zamienniki bo robie samochod u niego od 2 lat, zreszta to daleka rodzina i na poczatku zapytal czy mam zamiar go sprzedawac czy dluzej pojezdzic wiec place i kupuje ori czesci. Wtedy placilem u niego cos kolo 45 zl za jedna nie pamietam Beru, albo Boscha mi zamawial.
  • Partnerzy klubu
Opublikowano
Rozumiem. Jeśli były to świece Beru lub Bosch to nie powinno być z nimi problemów po takim czasie (chyba że zrobiłeś bardzo duży przebieg ;)). Podałem tylko prawdopodobną według mnie przyczynę takiego zachowania zimnego silnika. Ale skoro świece są 'świeże' przyczyna może być inna... Warto poczekać na wypowiedzi właścicieli 320d. Pewnie podadzą inne prawdopodobne przyczyny.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Podłącz pod kompa, odpal INPA i wszystko się wyjąsni. Tak to sobie możemy tu gdybać latami. Obstawiam że to jednak świece.
Opublikowano
Witam. Odkad pojawily sie mrozy przy pierwszym odpaleniu samochodu trzesie silnikiem przez okolo 3-5 sekund i po chwili trzesienie ustaje. Obroty przy tym trzesieniu 1100 gdzies i po ustaniu spadaja do 1000. Wystepuje to tylko przy pierwszym odpaleniu gdy samochod dluzej stoi na mrozie takim jak wystepuje teraz tzn -7 -10 stopni. Wczesniej jak bylo cieplej lub w okolicy 0 nic takiego sie nie dzialo.

mam kolego to samo, obroty do 1100 skaczą maksymalnie na 3-5 sekund tak jak napisałeś, dzieje się to tylko gdy odpalam z rana tj. auto stało długo na mrozie, temp -15

Opublikowano

Mam to samo świece sterownik nowe a po odpaleniu przebiera obrotami i trzęsie.Z tym że ja to mam nawet przy plusowych temp,więc myślę ze u mnie coś z wtryskiem.

Wysyłane z mojego LG-P880 za pomocą Tapatalk 2

Opublikowano
A powiedzcie mi bo to moze byc rownie dobrze ten sterownik od swiec. Gdyby jedna swieca byla walnieta to nie stanie sie nic jesli wymienie tylko jedna?
Opublikowano
A powiedzcie mi bo to moze byc rownie dobrze ten sterownik od swiec. Gdyby jedna swieca byla walnieta to nie stanie sie nic jesli wymienie tylko jedna?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nic się nie stanie, ale jakbym miał zrzucony kolektor dolotowy to wymieniłbym wszystkie.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
No domyslam sie ze lepiej wszystkie. Podjade w pon i zobacze co mi poeie mechanik jak ja pod kompa podepnie. Dwa lata temu wymienilem wszystkie 4 i zrobilem na nich okolo 20 tys. a kolega wyzej pisal ze pwinny wytrzymac do 100.
  • 11 miesięcy temu...
Opublikowano
Witam posiadam bmw 320d 150km automat,kupilem nie dawno i auto trzęsie buda sprzedający powiedział ze te auta tak maja ze trzęsie? Cos mi sie nie chce wierzyć? Wymieniłem poduszki pod skrzynia i jedno silnika lewa o nie pomoglo:/ moze mial ktoś podobny przypadek? Dragania są na zimnym silniku większe niż cieplym....
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Bez sensu, zostawiłeś jedną starą i teraz nie masz pewności nawet czy to nie ona. Zresztą pewnie i tak jest rozjechana w stosunku do trzech nowych.
Opublikowano

kolejne bzdury

przy sprawnym dieslu bmw 4 garowym na biegu jałowym nic czuć ze to diesel, zarówno tego nie slychac (zamkniete szyby) jak i nie czuć (drgań).

ale do tego trzeba miec sprawne wiele elementów czyli poduszki, wydech, wtryski, koło pasowe i wiele innych rzeczy ktorych mniej lub bardziej niewłaściwa praca może wpływać na zachowanie auta na postoju

to tak informacyjnie abys nie powtarzał bzdur mirków handlarzy przedsiębiorców co doprowadzają niemców do płaczu zabierając im pół darmo wypieszczone 10letnie diesle z 200kkm na liczniku :cool2:

Lepiej pchać niż ciągnąć... | Bita Malowana Wy-szpachlowana...

http://oi59.tinypic.com/oqvqmr.jpg