Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak na razie w temacie mocniejszej jedynki w PL posucha więc rozwarzam temat lekko uszkodzonego auta do zrobienia. Zaciekawił mnie egzemplarz z Gdyni.

http://otomoto.pl/bmw-130-m-sport-package-uszkodzony-C30895494.html

Całkiem dobrze wyposazony z nieduzym i prawdopodobnym przebiegiem (oczywscie do sprawdzenia :)

Po rozmowie z włascicielem:

jak w opsie do wymiany

-Maska.

- Błotnik prawy

- Reflektor prawy (elektryka lampy cała uszkodzona tylko obudowa)

- Zderzak przedni.

- Grill prawy.

- Airbag kierowcy , pasażera kokpit i dwie kurtyny, plus podsufitka

chlodnice i podłuznice nieruszone. Do auta ksiazka i komplet kluczyków.

Co myslicie? warte zachodu?

Opublikowano

to zależy jak sie trafi i co sie trafi bo może uda sie pod kolor dostać elementy i bedzie bez malowania.

zestaw:

- Maska.

- Błotnik prawy

- Reflektor prawy.

- Zderzak przedni.

- Grill prawy.

3,5-4k

- Airbag kierowcy , pasażera i dwie kurtyny, podsufitka

mniej wiecej tyle samo 3,5k

oczywiscie można wyczaić taniej jak sie troche posiedzi na allegro lub wezmie calosć z jednego rozbitka :)

Opublikowano
Na pewno coś dojdzie, ale jeśli podłużnice całe silnika nie przesunęło etc, to może warto, bo rzadko się zdarza 130i na rynku :norty:
Opublikowano

Wg mnie jakiejś tragedii (przynajmniej ze zdjęć) nie ma. :cool2:

Sprawdz przebieg w ASO i jeśli na miejscu nic wielkiego nie dojdzie to może warto się zastanowić.

Bo faktycznie 130i to u nas rzadki "towar"

Ale z tego co pamietam ten już trochę stoii w ogłoszeniu.

Pamiętaj, że dochodzą dość duże opłaty :(

A do części jeszcze pewnie wzmocnienie przednie, szyba czołowa, klema pirotechniczna, napinacze pasów, nadkole, kierownice powietrza, płyta pod sinik, belka pod zderzak też pewnie uszkodzona. Zawieszenie prawy przód też do weryfikacji

Uszkodzenie niby nie duże ale na gotowo z opłatami wyjdzie pewnie ok 42 - 44tys. Czy to dużo za 130i po dzwonie z 2006roku?? Wg mnie to akurat w sam raz :cool2:

Ale na zarobek przy odsprzedaży raczej nie ma co liczyć :(

Opublikowano

Wyposażenie

Dane pojazdu

Art. Wartość

Numer podwozia WBAUF91060PS79784

Kod typu UF91

Typ 130I (EUR)

Typoszereg E E87 ()

Seria 1

Rodzaj konstrukcji SH

Układ kierowniczy LL

Drzwi 5

Silnik N52

Pojemność skokowa 3.00

Moc 195

Napęd HECK

Skrzynia biegów MECH

Kolor SPARKLING GRAPHITE METALLIC (A22)

Tapicerka LEDER LEASURE/ALASKAGRAU (LHA1)

Data prod. 2006-01-11

Wyposażenie

Kod Nazwa (interfejs) Nazwa (ETK)

S1CAA SELEKTION COP RELEVANTER FAHRZEUGE

S2MGA M LM RAEDER DOPPELSP. 207 M MISCHB.

P337A M SPORTPAKET M Pakiet sportowy

S441A RAUCHERPAKET Pakiet dla palących

S473A ARMAUFLAGE VORN Podłokietnik przedni

S481A SPORTSITZE FUER FAHRER/BEIFAHRER Fotel sportowy

S4MGA INTERIEURLEISTEN ALU GLACIERSILBER

S502A SCHEINWERFER-WASCHANLAGE Spryskiwacze reflektorów

S522A XENON-LICHT Światło ksenonowe

S534A KLIMAAUTOMATIK Klimatyzacja automatyczna

S663A RADIO BMW PROFESSIONAL Radio BMW Professional

S704A M SPORTFAHRWERK M Podwozie sportowe

S710A M LEDERLENKRAD M Kier. sport. wielofunk.

S715A M AERODYNAMIKPAKET Pakiet areodynamiczny M

S775A INDIVIDUAL DACHHIMMEL ANTHRAZIT Podsufitka antracyt

S855A SPRACHVERSION ITALIENISCH Wersja językowa, włoski

S863A SERVICE KONTAKT-FLYER EUROPA Spis dealerów, Europa

S884A ITALIENISCH / BORDLITERATUR Literatura pokładowa w jęz. włoskim

S8SPA COP STEUERUNG

Wyposażenie seryjne

S321A EXTERIEURUMFAENGE IN WAGENFARBE Napis

S339A SHADOW LINE Shadow-Line

S411A FENSTERHEBER,ELEKTRISCH VORN/HINTEN Siłownik szyby elektryczny przedn/tylny

S520A NEBELSCHEINWERFER Lampa przeciwmgłowa

S548A KILOMETERTACHO Licznik kilometrów

Opublikowano
Nie zapomnij też ze trzeba cała deskę wymienić

Był BMW E30 316i 09/90 inslandgruen

Był BMW E36 323i 10/95 arktissilber

Był BMW E36 320i 03/98 ascotgruen

Był BMW E39 525i 11/00 cosmoschwarz

Był BMW E46 320i 08/02 sapphireblack

Był BMW E61 530D 05/04 alpinweiss III

Był BMW E61 530D 02/08 spacegrau

Jest BMW F11 520D 06/13 havanna

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Pizza Italiana więc zero historii sie dowiemy :nienie:
Opublikowano

Napisz do kolegi Tomekka ma dostęp do bazy więc może coś znajdzie.

Bo to, że auto jest z Włoch nie oznacza, że nie sprawdzisz historii serwisowej.

Na zdjeciach jest niemiecki Brief, więc trzeba sprawdzić kiedy trafiła do Niemiec.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Hmm, a nie ma tu tak jak w Audi, że jak wypali poduszka pasażera to jest całą deska do wymiany bo pokrywa poduszki to nie zaślepka ale integralna część deski?
Opublikowano
Hmm, a nie ma tu tak jak w Audi, że jak wypali poduszka pasażera to jest całą deska do wymiany bo pokrywa poduszki to nie zaślepka ale integralna część deski?

W e87 oczywiście wymienia się cała deskę.

W tym konkretnym przypadku:

deska + poduszka kierowcy sportowa + poduszka pasażera + napinacze + klema - jakieś 3100zł

podsufitka + dwie kurtyny - jakieś 1700zł

Mówię oczywiście o częściach używanych.

Opublikowano

Nie liczyłbym, że kupisz idealne części w kolorze.

Pzdr

Sprzedam Graty po Aucie :

- Wybierak ( Joystik ) Zmiany biegów zwykły do F10-tki - cena 200zł ! ( stan idealny )

- Licznik Europejski F10 ( stan BDB ) - cena 200zł

Opublikowano

Pod warunkiem że przebieg jest prawdziwy i że są to tylko te uszkodzenia i nic dodatkowo to części wyjdą jakieś 9-10k licząc górką bo może uda się dostać całość od jednego i będzie taniej. Do tego opłaty 5,5k oraz malowanie jeśli nie dostane pod kolor elementów - 3 elementy min. 1,5k. Wychodzi około 17k :/ licząc górka 45k za całość.

Trochę dużo jeśli nie znamy historii :( W tej cenie stoją fajne 130i u dojczów nie walone hmmmm

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Pod warunkiem że przebieg jest prawdziwy i że są to tylko te uszkodzenia i nic dodatkowo to części wyjdą jakieś 9-10k licząc górką bo może uda się dostać całość od jednego i będzie taniej.

:?: 9-10kzł za całość części jak wyżej masz za: deska + poduszka kierowcy sportowa + poduszka pasażera + napinacze + klema - jakieś 3100zł + podsufitka + dwie kurtyny - jakieś 1700zł = 4800zł :?: Masz jakiś inny kalkulator? :? Liczysz, że blachy, lampa, pas, zderzak, belkę i kupę plastików kupisz za 5kzł?

Opublikowano

a Ty kolego umiesz sam coś sprawdzić policzyć czy tylko przyklejać?

dzwoniłem wczoraj po ogłoszeniach i mam już pogląd... całość wnętrze i zewnętrzne elementy w dobrym stanie 7-8k licząc elementy o których zapomniałem a przypominał kolega jak klema, napinacze itd... ja policzyłem górka 9-10k

http://allegro.pl/maska-blotnik-zderzak-lampy-bi-xenon-pas-bmw-1-e87-i3849631742.html

tu masz pierwszy lepszy zestaw a są takie po 3k.jak masz czas i chce ci się szukać :) Poza tym najdroższym elementem w zestawie jest lampa a ja potrzebuje tylko jednej a w zasadzie samej obudowy bo elektryka jest nieuszkodzona do przekładki...

Pytanie brzmi czy za około 43k z opłatami warto sie bawić czy szukać bezwypadkowego?

Opublikowano
Na razie doskonale sobie radzisz bez podpowiedzi, a jak już ktoś coś podpowie to masz to gdzieś. Najpierw obejrzyj samochód, oceń na żywo co tak naprawdę jest do zrobienia i wtedy kalkuluj.
Opublikowano

http://allegro.pl/maska-blotnik-zderzak-lampy-bi-xenon-pas-bmw-1-e87-i3849631742.html

tu masz pierwszy lepszy zestaw a są takie po 3k.jak masz czas i chce ci się szukać :) Poza tym najdroższym elementem w zestawie jest lampa a ja potrzebuje tylko jednej a w zasadzie samej obudowy bo elektryka jest nieuszkodzona do przekładki...

Pytanie brzmi czy za około 43k z opłatami warto sie bawić czy szukać bezwypadkowego?

Tu masz zestaw do wersji przed liftem :duh:

A w Twojej jest M pakiet - więc cena zderzaka x 5 - nadkola inne, kierownice powietrza też inne

A skąd wiesz co potrzebujesz, przecież nie oglądałeś auta.

Uszkodzonych aut nie kupuje się ze zdjęć (chyba że po mega dobrych cenach)

Sprawdz historie wsiadaj w auto i dopiero zacznij liczyć części.

BTW Szczerze to nie wierze, że chłodnice i podłużnice są nie ruszone

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Poza tym najdroższym elementem w zestawie jest lampa a ja potrzebuje tylko jednej a w zasadzie samej obudowy bo elektryka jest nieuszkodzona do przekładki...

Po takim wpisie to już nie ma co z pacjentem rozmawiać, elektryka lampy do przekładki. Jedziemy 'po taniosci' tego z okna sasiad nie zobaczy. Przy takim podejściu połowa tego co tam ma być pod spodem nie będzie obecna bo po co.

BTW: dla handlarza określenie "dobry stan części" = do malowania, "igła" = do przyjęcia dla normalnego człowieka, części w stanie idealnym handlarze nie posiadają chyba, że sobie je sam albo pod Twoją obecność zdemontują z auta.

Opublikowano

Bronx niby właściciel samochodem zrobił trasę od granicy... może i bym nawet uwierzył bo dramatu nie ma gdyby nie ta pęknięta szyba i poduchy ????

Co do części to mówię jest ich na tyle dużo że jest w czym wybierać i można trafić w dobrej cenie to nie problem pytanie czy się opłaca to robić?

Bax jak sam xenon nie jest uszkodzony to po co mam przepłacać za kompletna lampę? idąc tym tropem z okazji zaraz zrobi się skarbonka... chociaż wygląda na to że i tak za dużo tych rzeczy do zrobienia i znaków zapytania :(

spróbuje sprawdzić jeszcze ten przebieg ale chyba faktycznie odpuszczę :/

Opublikowano
Nie moja sprawa, ale jesteś niekonsekwentny. Chcesz kupić takie auto tylko na podstawie subiektywnych ocen ze zdjęć? Przekonałeś już prawie wszystkich, że dasz radę, a tu nagle chcesz rezygnować. Kupno samochodu ma tylko jeden sens, jak obejrzysz na żywo, wszystko inne to gdybanie. A jak np. jest za daleko i nie chce ci się jechać, to lepiej w ogóle nie wrzucać auta na forum. Ale to są moje subiektywne przemyślenia.