Skocz do zawartości

[E34] 520i Ciężko pali na dużych mrozach

rafal735r

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 63
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Bylem wlasnie na kolejnej diagnostyce. Pokazalo jedynie jakis blad ECU, ale gosc w serwisie stwierdzil ze to raczej nie ma znaczenia. Ogolnie pogadalem sobie z nim z 10min i powiedzial ze albo przeplywaka, albo cos z ukladem paliwowym. Jezeli na listwie jest dobre cisnienie co sprawdze jutro to moga byc wtryski zabite syfem ze wzgledu na jazde na gazie. Zalecil tez wyjezdzic zbiornik benzyny bez wchodzenia na LPG.

Wracajac wykonalem telefon i okazalo sie ze kumpel ma E36 z takim silnikiem jak moj i auto stoi sobie w krzakach wiec odrazu zajechalem i podmienilem preplywke. Jutro rano zrobie probne odpalenie gdy bedzie zimny i zobacze czy sa jakies zmiany.

Ja ze swoim egzemplarzem ma to samo.

Byłem no kompie i nie pokazywało blędów.

Wymieniłem sondę, bo u mnie zepsute było jej grzanie. Przepływkę podmieniłem i wciąż to samo.

Czujniki wszystkie sprawne, bo sprawdzane kilka razy.

Niestety do tej pory się z tym nie uporałem :(

Przetestowalem wlasnie wymienioną przeplywke i nic to nie zmienilo. Po odpaleniu i dodaniu gazu obroty dalej potraia falowac w granicach 400-900obr i silnik potrafi nawet zgasnac. Zapalilem auto awaryjnie na LPG gdy silnik byl jeszcze zimny i chodzil wiele lepiej. Procz typowego "trząchania" na jalowych, (bo to jest normlane przy niskich temp, zawze u mnie trzęslo silnikiem na LPG gdy jest zimny) bylo wiele lepiej. Zadnego falowania, gaśnięcia, silnik idealnie schodzil do 700obr po gwaltownym odaniu gazu i trzymal obroty je idealnie. Dochodze do wniosku ze na 99% wina lezy po stronie ukladu paliwowego Pb jak zaznaczyl mechanik. W najblizszym czasie sprawdze czy na listwie jest cisnienie 3.5bar, jezeli tak, zostanie do sprawdzenia regulator cisnienia oraz wtryski. Regulator podmienie od kumpla albo odrazu wymienie na nowy zeby miec pewnosc. Jezeli bedzie to samo zostają wtryski. Ale tych narazie nie bede wyjmowal tylko zrobie jak mi zalecano. Za 3tyg mam kurs do Gdanska. Wleje 60l benzyny i srodek do czyszczenia wtryskiwaczy. Zrobie za jednym zamachem 600km i zobacze co sie zmienilo. Jezeli nic se nie poprawi roznieram wtryski.

Wczoraj podmienilem rgulagor cisnienia na listwie. Pompa dobrze podaje paliwo, bo przelewa sie przez regulator. Dzis odpalilem auto i jest idealnie. Nie wiem tylko czy to nie jest wina dodatniej temperatury na zewnątrz, bo obecnie jest +3.

Wiec narazie czekamy na mróz.

• 4 tygodnie później...

Auto naprawione.

Na usterkę zebarało się kilka drobnych porblemów. Primo wężyk od podcisnienia przy krokowcu nieco sparcial i lapal lewe powietrze. Po drugie wtryskiwacze troche lały więc zostały wyczyszczone. Po trzecie wtryski gazowe również zalewały świece przez co auto tak kulało i nie chciało palić zawsze za pierwszym razem. Samochod idelanie pracuje na benzynie, przejście na gaz wiąże się z nierowną pracą silnika. Regulacja instalki nic nie dała, na 99% do wymiany kiepskie wtryski gazowe. Jestem w trakcie kupna nowych. Koszt nie mały, bo prawie 500zł, ale chyba się skuszę i zamkne temat LPG na długi czas. Jest jeszcze jedna opcja, kasacja instalki LPG i jazda na Pb, ale jakos ciezko by bylo się pogodzic z kosztami o 40% większymi.

Co ty, zwykly pyn do mycia silnikow. Wstawil listwie plus slup cieczy i do kazdego wtryskiwacza podawal napiecie zeby chodzil. Potem jeszcze na benzynie zeby przeplukac ten silny srodek i wsio jest idelanie. Wyczyscil mi wtryski, ktore kupilem na Allegro na ktorych samochod nawet zapalic nie chciał.