Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Witam,

Szanowne grono,

otóż od pewnego czasu chodzi mi po głowie zmiana auta..

obecnie posiadam drugą już e39 z 2003r w silniku diesla M57...

Bardzo podobają mi się E38 pomimo iż wiekowo starsze auta....

poważnie zastanawiam się nad kupieniem tego auta w silniku benzynowym i zainstalowaniu instalacji gazowej.

Z informacji jakie znalazłem na forum wynika że silniki 4.4 czy 4.4 bardzo dobrze się sprawują w tym aucie.

obecnie moment w e39 to 410+Nm (Chip) więc nie chciałbym dużo poniżej tego schodzić.

740i ma ok 400nm więc mogłoby być,

Czy ktoś z was użytkuje auto w gazie z takim silnikiem ?

jak on to znosi ?

Czy duża różnica jest w jeździe serią 7 a serią 5 >?

Jeśli nie 4.0 czy 4.4 to który silnik byście polecali.

Na instalacji nie mam zamiaru oszczędzać jeśli doszłoby do zmiany auta.

dzięki za info

Jedyne wiarygodne media....:Woda, prąd, gaz...
  • Odpowiedzi 60
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Znosi tak jak zamontujesz instalcje ;) czyli jak dobra to bedzie dobrze, jak paździoch to będzie non-stop problem.

Co do różnicy to nigdy nie jechałem wiecej niz 5min e39 wiec nie porównam, ale powiem jedno z 7er jeżeli stawiasz na komfort będziesz niesamowicie zadowolony ;) pomimo swojej wielkości nie jeździ się tym jak wanna.

BMW to nie samochód. BMW to styl życia. :D

4.0 V8 LPG 4 gen

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

No to ładnie...440Nm to już powinno być ok....

zależy mi przede wszystkim na komforcie...

ale chciałbym by wyprzedzanie nie stanowiło większego problemu...

myślę że 400+Nm powinno spokojnie radzić sobie z E38.

Trochę rozmawiałem ze znajomymi... śmieją się ze mnie że ja na poważnie myślę o gazie...

"Coo ? Gaz w BMW???" no cóż... miałem chwilę AUDI 4,2 - wiem jakie to miało spalanie...

szkoda mi aż tyle siana wydawać na paliwo.

Mieszkam niedaleko granicy z Rosją, więc mógłbym tankować tanio... ale jakoś nie chce mi się na granicy stać.

Tak mi o tym gazie nagadali że zaczynam myśleć też o 30diesel...znam ten silnik bardzo dobrze... jest wspaniały...

ale wiem też ile kosztuje utrzymanie go w należytej kondycji... poza tym jak już "siódemeczka" to fajnie żeby cichutko śmigała...

Opublikowano

Diesel to silnik do ciągnika :P i dla starych ludzi.

Według mnie jedyny silnik jaki powinien być w ty aucie to benzyna. Jak na codzien i do zabawy w naziste to 740i, a jak jako weekendowe auto to 750i. Jeszcze bym się teraz zastanowił nad 735i. Chociaż za optymalne nie da się ukryć uważam 740i, spalanie adekwatne do osiągów, bogato wyposażona. Poprostu bajka ;) nie wiem jak M62, ale M60 znosi gazior dobrze.

Co do wyprzedzania to nie ma żadnego problemu, na starej trasie Łódź-Warszawa nie ma problemu żeby wyprzedzic od razu cały ciąg aut które się wloką za tirem, albo innym traktorem. Zapas mocy i momentu jest bardzo duży.

4.0 V8 LPG 4 gen

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

No Właśnie... też uważam że diesel średnio pasuje do siódemeczki... chociaż absolutnie nie mam nic przeciwko M57 - doskonały silnik.

ale komfort... to również cisza w aucie...

Biorąc pod uwagę spalanie 740i koszt jazdy w gazie będzie pradopodobnie porównywalny z jazdą dieslem w silniku 3.0

Powiedzmy niech pali te 25l gazu... czy więcej będzie brała taka V8 4.0 czy 4.4 ?

Miałem alroada 4.2 V8 to był smok straszny 25-28 benzyny w mieście. masakra... szkoda mi było kasy wydawać tyle na paliwo...

Opublikowano

Wiesz co z tym spalaniem to jest różnie. Udało mi się, ale podkreślam udało, zejść na 15l/100km w miescie. Ale normalnie to jest od 18-22l w Łodzi w lato, zima 20-25l. Na trasie zszedlem do 11,5l ale norma to 16-17 jak odpalisz tempomat na 180km/h :P

Takze spalanie nie jest jakies godzace mocna w kiermane jak jest lpg ;)

4.0 V8 LPG 4 gen

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

I to jest konkretny argument.

też kiedyś że tak powiem mocno wątpiłem w słuszność LPG,

ale jak polatałem V8 i zobaczyłem jak głodne na paliwo są te auta to zrozumiałem ludzi,

którzy instalują gazownię i mają oszczędnie i wygodnie i cicho

Rozumiem że piszesz o spalaniu gazu.

Słyszałem coś że te silniki nie koniecznie dobrze znoszą instalacje IV generacji...

ale to chyba eksperci z Mławy będą wiedzieli co wstawiać jakby co...

Opublikowano
Wiesz, jeśli piszesz, że to ma być auto do codziennego użytku to nawet bym się nie zastanawiał i wrzucał od razu dobrą instalację. Jeśli robisz dużo kilometrów to dość szybko Ci się inwestycja zwróci.

A-Z

Myjnia ręczna ● pranie tapicerek ● czyszczenie skór ● doradztwo zakupowe

Ul. Sportowa 6, 55-095 Mirków ok. Wrocławia

536 - 802 - 804

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Auto do jazdy na co dzień.

więc z pewnością bez instalacji się nie obejdzie.

inaczej bankrut ...

Opublikowano
Już 728 oblecisz większość aut na drodze (8,6 s 0-100) a to autko dosłownie wącha paliwo/gaz. Spokojnie da się w 10,5 l LPG po trasie/14 l w mieście zmieścić. Silnik cichutki (choć przydałby się 6 bieg bo przy szybszej jednostajnej jeździe np 160 na tempomacie trochę brzęczy) i myślę że nie zauważysz większej różnicy w osiągach przy 530d (8s manual, 8.4 aut.). Więc nie martw się o osiągi 740 :-)

Foak Polisz Góvvnerment End Loł :]

Średnie spalanie w cyklu mieszanym: 10,1L Pb/11,8L LPG / 100 km

Moje autko: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=151&t=245534

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Dzięki wielkie za zainteresowanie tematem i wpisy...

żona ma coś jeszcze w planie w tym roku,...

więc chyba tak szybko się z kombi nie będę mógł rozstać...

ale w przyszłości będę szukał 740i... wygodnie, bagażnik pojemny...

Pozdrawiam serdecznie,

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

żona ma coś jeszcze w planie w tym roku,...

więc chyba tak szybko się z kombi nie będę mógł rozstać...

Ustaliłeś już, z kim ma te plany realizować? Bo skoro o nich do tej pory nie wiedziałeś, to chyba nie z Tobą :roll:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Hehe...

nad realizacją pracujemy razem...wiec jestem w temacie...

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Już 728 oblecisz większość aut na drodze (8,6 s 0-100) a to autko dosłownie wącha paliwo/gaz. Spokojnie da się w 10,5 l LPG po trasie/14 l w mieście zmieścić. Silnik cichutki (choć przydałby się 6 bieg bo przy szybszej jednostajnej jeździe np 160 na tempomacie trochę brzęczy) i myślę że nie zauważysz większej różnicy w osiągach przy 530d (8s manual, 8.4 aut.). Więc nie martw się o osiągi 740 :-)

728i to chyba dosc ciekawa alternatywa jak ktos chce tanio jezdzic e38.

spieszmy się kochac e36, tak szybko odchodzą...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
silnik 4,4 bez vanosów ma 420Nm ;) i nie ma co tu porównywać bmw do audi które rozrząd ma zrobiony z prezerwatywy a te 4,2 tyle palą przec "cudowny" automat który nic tylko zamula i opory stwarza, miałem wcześniej A8 4,2- nigdy więcej audi :nienie:
Opublikowano
Ja uważam ze silnik 4,2 Audi, nawet ten starszy (AEC) nie jest taki zły. Ale polecam go tylko w połączeniu z manualem. W automacie zamula i skrzynie automatyczne padają jak muchy.
Opublikowano
ten stary audi? z kopułkami??? :O Boże co Ty wypisujesz :cry2: i każdy ma rozrzad z prezerwatywy, a co to oznacza? cięcie kosztów przez producenta... jeszcze jakieś pytania? a o skrzyniach aut w audi to się nei wypowiem. Każdą s6 swoją poprzednią 535 filtrem wsysałem :norty: :norty: :norty:
Opublikowano

Ja miałem ten silnik w Audi80, silnik po kapitalce tak ze rozrząd nowy wiec mnie nie martwił... 5,3 sekundy do setki miałem, do 150 km/h na godzine jechał równo z M5 e39...

S6 RZECZYWISCIE JAKOS WYBITNIE SZYBKIE NIE SĄ...

Opublikowano
Ja miałem ten silnik w Audi80, silnik po kapitalce tak ze rozrząd nowy wiec mnie nie martwił... 5,3 sekundy do setki miałem, do 150 km/h na godzine jechał równo z M5 e39...

S6 RZECZYWISCIE JAKOS WYBITNIE SZYBKIE NIE SĄ...

Kolega teraz kupił s6 z takim silnikiem za 7tys, wyliczyliśmy że aby to normalnie chodziło musi wsadzić 4tys w sam silnik i 2,5 w zawiechę. a jakie są trwałe kable które mają po metrze i przewodzą duże napięcie to wszyscy wiemy, dwa kopułki delikatne na maxa pamiętające erę żuka, tarpana itp to przeżytek i szrot a dwa ceny części przyprawiają o zawrót głowy, miałem A8 i S8 i dziękuję ślicznie firmie audi, zostanę z bmw.

Opublikowano

To i ja się podepnę do tematu, bo też chciałbym wymienić E39 na E38 z motorem V8 :) ale ten silnik dla mnie to całkowita nowość. Ktoś ma jakieś sugestie na co należy zwrócić uwagę przy zakupie? :) :mrgreen:

Już za późno :) mam ją :mrgreen:

E39 530dA lata, E38 740iA zapier... :D
  • 11 miesięcy temu...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Koledzy... minął ponad rok od momentu gdy założyłem ten wątek....

przez ten rok część planów została zrealizowana, tj. urodziło nam się drugie dzieciątko jesteśmy w czwóreczkę ;)

Pomimo tych zmian, marzenie o e38 nie przeminęło... i wróciło jak boomerang ze zdwojoną siłą...

Z tym, że tym razem na poważnie rozpatruję zakup 728i.

Część osób, latająca motorami z silnikiem 4.0 i 4.4 z pewnością powie, że to nie jedzie... ale punkt widzenia zależy od punktu siedzenia, i ta zasada ma zastosowanie w wielu aspektach naszego życia ;)

Dobra dość filozofii.

Mam na oku pewną 728i w nienagannym stanie z tego co pisze i mówi właściciel.

chciałbym ją nabyć, gdyż zdecydowany jestem na e38.

Obecnie 530dA touring - też nie lekkie auto ale silnik 410Nm+, a w E38 280Nm.

Ponad 100Nm mniej.

NIe szukam auta wyścigowego, ale chciałbym spokojnie wyprzedzać auta jadące 90-100 km/h

na trasie, jaka by nie była to szybciej niż 130-140 km/h rzadko mi się zdaża (mam zazwyczaj pasażerów)

Poza tym (chociaż czasami obudzi się we mnie bestia) to już nie zależy mi tak bardzo na super osiągach.

Latam 80/85% po mieście. raz dwa razy do roku dłuższa trasa. No i 2 razy w miesiącu po 150km.

Czy ktoś z Was jest w stanie porównać E39 530dA do 728iA ?

Spodziewam się słabszego przyspieszenia, ale czy będzie to aż taki dramat ?

Czy 728iA można porównać do 523iA (taką miałem przyjemność i nie było źle)

Z góry wielkie dzięki

Opublikowano
Faktycznie dla mnie 728i nie jedzie, bo mam 4.4 litra pod tyłkiem, ale każdy ma inne potrzeby. Co do osiągów to nie są takie straszne. Wrzuć sobie na Youtube hasło 728iA acceleration czy coś i zobaczysz jak się wskazówka przemieszcza ;) do tych 140 km/h jakoś to idzie więc nie jest źle chyba. Co do diesla to różnica wyraźnie odczuwalna w Mo, ale tylko w zakresie dolnych obrotów, wiadomo, że benzyniak ma Mo dość wysoko w porównaniu z klekotem :D
E39 530dA lata, E38 740iA zapier... :D
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Przeglądałem filmy na YT

np. ten

auto całkiem spoko jedzie wg mnie...

nie ma się do czego przyczepić,

oczywiście może jechać szybciej... ale zawalidroga to to wg mnie nie będzie,

jak by nie było to ponad 190 koni ma

Opublikowano
Przeglądałem filmy na YT

np. ten

auto całkiem spoko jedzie wg mnie...

nie ma się do czego przyczepić,

oczywiście może jechać szybciej... ale zawalidroga to to wg mnie nie będzie,

jak by nie było to ponad 190 koni ma

To jest automat. manual jest nieporównywalnie szybszy- bardziej jak 735iA chodzi ;)

Foak Polisz Góvvnerment End Loł :]

Średnie spalanie w cyklu mieszanym: 10,1L Pb/11,8L LPG / 100 km

Moje autko: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=151&t=245534