Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam pytanie , jezdze pierwsza zima X5 i wydaje mi sie ze auto zachowuje sie malo stabilnie , na auto ktore wazy ponad 2 tony , system xdrive... auto myszkuje , ciezko jest wejsc w zakret , hamowac trzeba duzo wczesniej zeby uniknac np kolizji ...

Czy to moze byc wina opon?

Zawsze myslalem ze taki duzy kolos z napedem na 4 kapcie bedzie bardziej stabilny..

Jak jest u was?

Opony to 255/55/18 Goodyear

Pozdrawiam

• Moderatorzy
Opublikowano
Co jak co ale trakcję akurat E70 ma niezłą i dobrze sobie radzi.
Opublikowano

Dziwne, X5 ma dobra trakcje, swietnie przyspiesza na sliskim, ale hamowanie ma gorsze I to nic dziwnego,

ponad 2 tony I szerokie kola swoje robia.

Jesli myszkuje, to moze sprawdz geometrie? opony tez maja duzy wplyw

Opublikowano

Mysle ze masz slabe opony, opisze moj przypadek.

Pierwsza zima- postanowilem kupic opony polecane na forach jako najlepsze (2009r) a konkretnie nokian wrg2. Spad snieg pojezdzilem tydzien, jezdzilo sie fatalnie, pojechalem do znajomego gumiarza ktory od zawsze poleca gumy pirelli, akurat mieli x5 na zmiane kol z takowymi oponami, uzyczyl mi ich na 30 min. Nokiany poszly na sprzedaz a ja do dzis smigam na pirelli

http://i607.photobucket.com/albums/tt156/henake/auta-1_zps844b52e9.jpg
Opublikowano

Dzieki za odpowiedz

Mi sie tez wydaje ze opony czas zmienic , czytalem ze Dunlop SP Winter Sport 3D sa ok?

Posiada ktos takie?

Opublikowano

PIRELLI ICE & SNOW

ja ma te i polecam w 100%

http://i607.photobucket.com/albums/tt156/henake/auta-1_zps844b52e9.jpg
Opublikowano
Pierwszy sezon z 4x4 i rewelacja. Dunlopy 3D w E90 wypadały dla mnie słabo. Teraz mam w X5 Pirelli Scorpion Winter i jak przyklejone. W testach lepsze niż Ice&Snow, najnowszy model.
Opublikowano

Popieram to co napisal bodek_wr. Sprawdz geometrie. Ja pojechalem ustawic geometrie do pierwszej lepszej stacji diagnostycznej. Cos mi nie pasowalo, auto plywalo, na trasie gdy bylo gorzej z przyczepjoscia to wyprzedzaly mnie busy.

Pojechalem do porzadnego mechanika na konkretny sprzet i okazalo sie ze to ustawienie co mialem to lipa.

Teraz auto jak przyklejone. Pirelli ice & snow 255/55 18.

Opublikowano

Bo prawdziwe Nokiany to seria Hakkapelita - na skandynawie i rosje , roznica na plus w stosunku do zwyklych - kolosalna.

Pirelki - potwierdzam b. dobre. WG2 - ma tesc i tez nie jest zachwycony , Dunlop 3D tez ok.

Jednak Nokian Hakkapelita 7 przystosowane do kolcowania bija wszystkie uniwersalne zimowki na glowe ...

Ich odpowiednik w Pirelli to model Carving edge .

Ex:

IX M60

F96 X6M Comp.

G05 X5 m50d

F90 M5 Comp. 780km

G01 X3 30i

F86 X6M 575km

F15 X5 25d

E71 X6 40d

E70 X5 4.8i

E61 535d

E31 850ci cudo:)

E53 X5 4.4i

E46 328ia

E39 540ia

E39 535i

E39 528i

i sporo innych ale już nie BMW 🙂

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dziwne, mialem WG2 w 530d. Czesto bywalem w gorach na nartach i wg mnie sie dobrze sprawowaly. Jedyne na co moglem narzekac to glosnosc przy wiekszych predkosciach

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
X5 powinien isc w sniegu jak czolg, pewnie i stabilnie. Trzeba pamietac tylko o masie auta i odpowiednio do tego hamowac. Jesli masz klopoty z plywaniem, trakcja itp. to z pewnoscia cos jest nie tak. Opony, geometria, moze cos jeszcze.

No Limits With S2 Power

Audi S2 Coupe 414 KM 560 Nm, BMW 650i 367 KM 490 Nm, BMW HP4 193 KM 112 Nm :)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Ja osobiście miałem też problem z myszkowaniem auta ..... okazało się że jakieś gumy na tylnym wózku do wymiany / łączniki stabilizatora wybite po zmianie wszystko wróciło do normy opony zimowe to NOKIAN WRG2 SUV -> ja osobiście polecam już trzeci sezon i jak na razie zero zarzutów :)