Skocz do zawartości

bmw e46 - bagnet pokazuje jednocześnie minimum i maximum?...

piotrek1985

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Mam nadzieję że nie dostanę ostrzeżenia za ten temat ale sytuacja jest dziwna i może być powiązana z innym poważnym problemem o którym tutaj pisałem. :duh:

Ostatnio zauważyłem dziwną rzecz z bagnetem. Rano jak sprawdzam olej (ostatnie 5 dni z rzędu), dolna część bagnetu aż do poziomu maximum i lekko wyżej jest z jednej strony dosłownie sucha, a z drugiej strony aż do samego dołu poziomu minimum jest sucho, w ogóle niema oleju, tak jakby olej nie był rozlany równo poziomo w silniku tylko po mocnym skosie ( :? ???), tak przynajmniej to wychodzi jak wyjmuję bagnet .

Jak sprawdzam olej i przed wyjęciem bagnetu pokręcę uchwytem dookoła to wszędzie jest tak samo mokry do samej góry. Olej jest jak na moje oko czarniejszy niż pamiętam, kolor smoły konsystencja lekko gęstsza.

Wiem jak sprawdzać olej... ale jak nie pokręcę bagnetem to zawsze mam poniżej minimum bez względu na to ile bym oleju nie wlał (dolewałem kilka razy, w sumie około 1l bo nawet ta bojka/poszerzenie na samym dole było suche).

PS: Kilka miesięcy temu po wizycie u mechanika dolna plastikowa część bagnetu lekko ułamała mi się (sam dół, poziom max i min jest dalej widoczny), korek od oleju dostałem inny, bez takiego ruchomego plastikowego zabezpieczenia na jednym z rogów mówiąc mi że tak jest lepiej, zastanawia mnie dlaczego pozbycie się tego zabezpieczenia z korka jest dobre?

• Zasłużeni forumowicze
U mnie w e39 jest tak jak u Cibie z tym bagnetem . Z jednej strony jest 3/4 miarki a z drugiej 1/4 . Nie wiem dlaczego tak jest ,ale w e46 było normalnie . Czasem muszę włożyć i wyjąć ze 2-3 razy żeby sprawdzić dokładnie . Ja się tym nie przejmuję .

• Zasłużeni forumowicze

Skoro po obróceniu masz odpowiedni stan to myślę ,że nie dolewać .

U mnie jak po jakiś 7-8tyś km. od zmiany oleju muszę dolać jakieś 200ml to na miarce widzę ,że jest mniej

Piotrek przy najbliżej wymianie oleju mógłbyś dokupić oring OEM "obudowy bagnetu" oraz dokładnie obadać czy jakiś cudem się ona nie przemieściła.