Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc temu...
  • Odpowiedzi 74
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Hej.

Zmieniłem wartość WARMUE_IB_M1_35 - HOT MONITORING OF INTERIOR LIGHTS na "aktiv" i niestety dalej się tak dzieje, że gasną po chwili i wywala błąd w Rheingoldzie.

Nie mam już pomysłu na to. Trzeba kupić kolejne żarówki?

Myślę, że by trzeba kupić takie coś z rezystorkiem

http://allegro.pl/6-led-5630-w5w-can-bus-postojowki-zarowka-t10-i6134345245.html

Poprzednie były takie soczekowe bez rezystorków.

Pozdrawiam

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam,

Być może będę szczęśliwym posiadaczem BMW serii 5 od przyszłego tygodnia i chciałbym wymienić wnętrze na Led(Na zewnątrz o dziwko wszędzie jest).

Nie mogę natomiast ustalić żarówek jakie są mi potrzebne. Wiem tylko tyle(chyba), że potrzebuje w5w * 3 do podsufitki przód, 3 * podsufitka tył, nie wiem natomiast czy w5w również wchodzą * 4 w drzwi? Jakie żarówki są przy podświetleniu nóg (chyba tylko podświetlenie występuje u kierowcy i pasażera, z tyłu nie), ponadto czy do osłon przeciw słonecznych wchodzą żarówki mini, rurki, czy w5w? to samo pytanie tyczy się schowka i bagażnika.

Pzdr.

Jak odbiorę auto, wszystko wymienię to założę specjalny temat na forum :)

Opublikowano
Jestes wlasnie w "specjalnym" temacie. :twisted:
Jadę wolniej ale na 20-tkach.

Fan Mercedes z dwoma BMW ;)

Opublikowano
Świetnie, ale specyfikacji tutaj nie ma :) Jedni mówią o takich drudzy o takich. Tak trudno napisać czy gdzieś są "rurki", mini, czy wszędzie zwykłe w5w ? :)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Cóż, jakie pytanie taka odpowiedź.

Nie napisałeś o jakim dokładnie aucie mowa, więc nie oczekuj że dostaniesz gotową, precyzyjną odpowiedź - gdyż wersji "żarówkowych" jest kilka... Choćby w LCI występują wersje, w których część oświetlenia jest już fabrycznie na LED - i nie są to lampki z założonymi fabrycznie LED zamiast żarówek, tylko całe zintegrowane moduły LED (np. oświetlenie przestrzeni nóg z przodu).

Swoją drogą jak na drugi post na forum to postawa mocno roszczeniowa... :roll:

Że zacytuję: "tak trudno sprawdzić" jakie się ma żarówki?

I piszę to całkiem na serio - właśnie z uwagi na różnorodność rozwiązań...

Zwłaszcza, że niektóre z lampek (np. do czytania na tylnej kanapie) mają na tyle specyficzny kształt obudowy (tam akurat są W5W), że nie wszystkie zamienniki LED się zmieszczą. Sprawdzenie organoleptyczne ma więc tą dodatkową zaletę, że można oszacować jakiego kształtu LED kupić (samo gniazdo W5W jeszcze o niczym nie przesądza - bo LED z tym gniazdem występują co najmniej w kilkunastu różnych kształtach/wielkościach)...

Opublikowano

Witam,

Ja zaraz po kupnie samochodu zamówiłem na Allegro cały zestaw LEDow za 200zl. Wszystko pasuje, działa, ściemnia się. Nie wiem po co te jazdy z doborem żarówek jak jest gotowy zestaw. Mam F10 2016 i jedyne żarówki jakich nie musiałem wymieniać to te w nogach (juz mam led fabrycznie) oraz w schowku zamiast rurkowej byla taka jak w nogach. Wiec zostały mi 2 szt ( rurkowa i zwykła).

Tu zestaw o którym mowa

http://allegro.pl/bmw-5-f10-zestaw-oswietlenia-kabiny-led-w5w-c5w-i6190517046.html

pozdr

Gansan

Opublikowano
Cóż, jakie pytanie taka odpowiedź.

Nie napisałeś o jakim dokładnie aucie mowa, więc nie oczekuj że dostaniesz gotową, precyzyjną odpowiedź - gdyż wersji "żarówkowych" jest kilka... Choćby w LCI występują wersje, w których część oświetlenia jest już fabrycznie na LED - i nie są to lampki z założonymi fabrycznie LED zamiast żarówek, tylko całe zintegrowane moduły LED (np. oświetlenie przestrzeni nóg z przodu).

Swoją drogą jak na drugi post na forum to postawa mocno roszczeniowa... :roll:

Że zacytuję: "tak trudno sprawdzić" jakie się ma żarówki?

I piszę to całkiem na serio - właśnie z uwagi na różnorodność rozwiązań...

Zwłaszcza, że niektóre z lampek (np. do czytania na tylnej kanapie) mają na tyle specyficzny kształt obudowy (tam akurat są W5W), że nie wszystkie zamienniki LED się zmieszczą. Sprawdzenie organoleptyczne ma więc tą dodatkową zaletę, że można oszacować jakiego kształtu LED kupić (samo gniazdo W5W jeszcze o niczym nie przesądza - bo LED z tym gniazdem występują co najmniej w kilkunastu różnych kształtach/wielkościach)...

Nie chciałem urazić, z drugiej strony myślałem, że z postu wynika że odbieram z salonu.. wiec najnowszy model. Ogladajac go ostatnio zauważyłem, że jeśli chodzi o ledy to wewnątrz nie ma żadnej? Ledy ma tylko z zewnątrz łącznie z talbica. Schowek, Podsfuitka, Oslony, Drzwi, Bagaznik musialbym wymienić jesli chce mięc zimne swiatlo..

Opublikowano
Witam,

Ja zaraz po kupnie samochodu zamówiłem na Allegro cały zestaw LEDow za 200zl. Wszystko pasuje, działa, ściemnia się. Nie wiem po co te jazdy z doborem żarówek jak jest gotowy zestaw. Mam F10 2016 i jedyne żarówki jakich nie musiałem wymieniać to te w nogach (juz mam led fabrycznie) oraz w schowku zamiast rurkowej byla taka jak w nogach. Wiec zostały mi 2 szt ( rurkowa i zwykła).

Tu zestaw o którym mowa

http://allegro.pl/bmw-5-f10-zestaw-oswietlenia-kabiny-led-w5w-c5w-i6190517046.html

pozdr

Gansan

Bylem zdecydowany na ori zestaw, ale jesli gwarantujesz poprawne dzialanie...

A mozesz napisac, co jest prawda?

"Wersja Standard - Zestaw zawiera 20 żarówek"?

"Zestaw zawiera 18 żarówek"?

Ciekawe czy i ile brakowaloby zarowek do F11?

Znalazlem odpowiedz:

I have them installed all around my new F11. Beautiful but if you want to put them really all over one 10 pieces box is too little. You need something like 17/18 lamps.

4 doors

4 reading spot lights

2 foot well

4 interior lights

1 glove department

2 trunk

Opublikowano

No nic skoro nikt się nie kwapi, to ja będę tym który wrzuci tu dla zainteresowanych jakie żarowki gdzie siedzą. Info wrzucę gdy odbiorę auto :)

Pzdr

Ps. Na filmikach na youtube wynika, że w oslonach siedza zarowki mini po 2 na kazdą oslonę.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
No nic skoro nikt się nie kwapi, to ja będę tym który wrzuci tu dla zainteresowanych jakie żarowki gdzie siedzą. Info wrzucę gdy odbiorę auto :)

Pzdr

Ps. Na filmikach na youtube wynika, że w oslonach siedza zarowki mini po 2 na kazdą oslonę.

Widzę że wszyscy lubią gadać a nikt robić.

Nie tak powinno wyglądać forum.

Trzymaj kolego.

http://www.motor-talk.de/forum/aktion/Attachment.html?attachmentId=721665

- 3 x LED Przód główne oświetlenie + małe do czytania

- 2 - 4 x LED tył, główne oświetlenie + małe do czytania

- 2 - 4 x LED's podświetnie nóg z tego co wychodzi lci już ma

- 1 x LED Schowek

- 2 - 4 x LED Make-Up

- 4 x LED pod drzwiami

- 1- 3 x LED bagażnik

Nie wiem jak wygląda z Fxx ale w Exx zależy ile masz żarówek od wykupione go pakietu oświetlenia

Spot Monachium Facebuk: BMW München PL

Screenshot_20190504_162413.md.jpg

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano

A jak powinno?

Bez przesady.

Poza tym, info, ktore Ty podales, mozesz znalezc w moim wczesniejszym poscie.

To raz.

A dwa, ani Twoja, ani moja odpowiedz nie jest odpowiedzia na zadane pytanie.

Tutaj jest fajna instrukcja montazu:

edycja - widze, ze wrzuciles to samo.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie chciałem urazić, z drugiej strony myślałem, że z postu wynika że odbieram z salonu.. wiec najnowszy model

Spoko :mrgreen:

Ale widzisz - dalej mało danych. F10, czy F11...? Bo w F11 żarówek jest więcej (chyba o 2, jeśli dobrze pamiętam)

Poza tym, jak kolega @speed1211 wspomniał - ilość żarówek zależy od wyposażenia...

Mi dopiero w trzecim podejściu udało się skompletować zestaw żarówek, które pasowały.

Mimo, że kupowałem gotowe set'y z linków polecanych na forach (inna sprawa, że u mnie tych żarówek była cała masa, nie pamiętam już dokładnie, chyba w sumie 21)...

Według wszelkich danych np. miały być duże rurki, a były małe, albo odwrotnie. Miały być w5w i były - tylko, że te z setów się nie mieściły... np. w bocznych lampkach do czytania z tyłu (tych koło tylnego słupka). I jak pisałem - np. oświetlenie na nogi - już od razu były LED (a we wszystkich setach miałem tam dedykowane żarówki)...

Dlatego, po doświadczeniach, wydaje mi się że trudno jest udzielić takiej uniwersalnej rady ile i konkretnie jakich żarówek potrzeba - bo rozbieżność wyposażenia jest duża...

To co Ci mogę doradzić z praktyki, to:

- maksymalnie mocny LED w bagażniku (zwłaszcza w klapie, jeśli to F11)

- maksymalnie mocne LED w lampkach dedykowanych do czytania (te standardowe LED świecą słabiej niż zwykłe żarówki, co w lampkach do czytania się nie sprawdza)

- mocne LED warto też założyć w drzwiach do oświetlania podłoża

- no i musisz określi barwę światła: ciepła czy zimna (generalnie do "beżowych" wnętrz lepiej sprawdza się ciepła, do czarnych - chyba zimna); ja u siebie mam wnętrze w ciepłej barwie, ale w bagażniku zdecydowałem się na zimną i to się sprawdza

P.S.

A może - jeśli odbierasz auto z salonu - to kup od razu oryginalny zestaw BMW?

One oczywiście są trochę droższe niż kupowane w necie, ale pewnie dałoby się wytargować w cenie auta :wink:

Przynajmniej miałbyś z czaszki czy pasują czy nie, czy się ściemniają czy nie, etc.

Wczoraj wyjąłem ze skrzynki katalog akcesoriów 2016/17 i jest tam zestaw do F10/F11...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A jak powinno?

A np. tak:

viewtopic.php?f=73&t=270332

Żarówki w środku to prosty temat i ktoś by mógł spędzić kilka minut i to dokladnie opisać.

Sam wiem jak ciężko znaleźć opis wszystkich żarówek.

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano

F10 :) kombi jakoś mi nie podchodzi :P

No nic dzięki za pomoc, w związku z tym będę musiał najpierw zobaczyć co gdzie siedzi a póżniej dopiero zakupic.

Fajne BMW ma podswietlnie ledowe dla klamek :) az zal, ze nie zrobili w niej calych ledow bo to, ze nowa bedzie miała to na pewno :) I jeszcze musze zobaczyc te nogi bo moze bede mial od razu led? Tylko co maja na celu ledy dla nog a reszta na zolto :/ ?

Ps. Trudno sie dostaje do zarowek? tzn sciagna np panel podsufitkowi czy wypinac te plastki pod drzwiami, nogami, bagazniku (tak zeby nie poniszczyc plastikow)?

Dzisiaj jeszcze raz bylem w salonie BMW i np w bagazniku widzialem tylko jedną żarówke i widac jej miejsce dopiero gdy sie wsadzi glowe do bagaznika :D

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Większość lampek wyjmuje się bardzo łatwo.

Największy problem jest z tą centralną konsolą z przodu (nad lusterkiem).

Ale dobra instrukcję demontażu wkleił @speed1211.

Z tymi LED w F10/F11 to dziwny przypadek.

Przed LCI sporo samochodów wychodziło z fabrycznymi LED, a po LCI wrócili do żarówek...

A np. w F20 (czyli w serii 1) fabrycznie są LED'y i to nie "żarówki LED" w miejscu zwykłych żarówek, tylko całe zintegrowane moduły LED... (przynajmniej w aucie mojej żony tak jest)

Opublikowano

Mi dopiero w trzecim podejściu udało się skompletować zestaw żarówek, które pasowały.

Mimo, że kupowałem gotowe set'y z linków polecanych na forach (inna sprawa, że u mnie tych żarówek była cała masa, nie pamiętam już dokładnie, chyba w sumie 21)...

Według wszelkich danych np. miały być duże rurki, a były małe, albo odwrotnie. Miały być w5w i były - tylko, że te z setów się nie mieściły... np. w bocznych lampkach do czytania z tyłu (tych koło tylnego słupka). I jak pisałem - np. oświetlenie na nogi - już od razu były LED (a we wszystkich setach miałem tam dedykowane żarówki)...

Dlatego, po doświadczeniach, wydaje mi się że trudno jest udzielić takiej uniwersalnej rady ile i konkretnie jakich żarówek potrzeba - bo rozbieżność wyposażenia jest duża...

Wlasnie zwatpilem, czy chce to atakowac...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wlasnie zwatpilem, czy chce to atakowac...

Nie wiem, może ja mam jakieś nietypowe wyposażenie, a "normalnie" te zestawy pasują.

W każdym razie samo sprawdzenie co potrzeba jest proste i mało czasochłonne (zwłaszcza jak się ma instrukcję jak dobrać się do centralnej konsoli).

Bo tak naprawdę trzeba sprawdzić tylko w kilku miejscach, gdyż większość lampek powtarza się x2 albo nawet x4 (jak w drzwiach od dołu).

Opublikowano
Sa instrukacje na youtbue i najgorzej wyglada chyba podsufitka przod. Zastanawiam sie tylko (facet tam ma takie dlugie plastiki) czy uzywac jakies karty starej bo srubokretem sie zepsuje plastiki w mojej ocenie.
Opublikowano
@Bawaria5 - robiłem to za pomocą śrubokrętu delikatnie i nic się nie zepsuło ;) Bezproblemowo lampa wyszła. Wymieniłem LED-y i zamknąłem temat ;)
Opublikowano
@Bawaria5 - robiłem to za pomocą śrubokrętu delikatnie i nic się nie zepsuło ;) Bezproblemowo lampa wyszła. Wymieniłem LED-y i zamknąłem temat ;)

A masz moze info, ile sztuk i jakie do F11?

Opublikowano

Jeszcze miałem jedno pytanie: Czy w F11/10 do środka trzeba wkładać żarówki zwykły Led czy Canbus ?

Ps. Zauważcie jedna rzecz (kieruje to do uzytkownikow ktorzy piszą o "rurkach" w F10/F11

Na dwóch poniższych filmach nie ma rurek ani w schowku ani w bagazniku..

• 2 lata później...
Opublikowano

Ostatnio wymieniłem całe oświetlenie wnętrza na LED. Moim zdaniem mega duża różnica na plus. Jakby ktoś poszukiwał żarówek to kupiłem poniższy zestaw z Aliexpress

https://www.aliexpress.com/item/19pcs-Pure-White-Canbus-Dome-Footwell-Trunk-Lighting-Bulb-LED-Car-Interior-Light-Kit-for-BMW/32443807450.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.9cbe4c4dAuEyUx

Moim zdaniem żarówki świecą ładnym białym światłem i zdecydowanie lepiej się to komponuje z ledami w klamkach niż standardowe żarówki :)

6b1c81bed437.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

A ja miałem już dość ledow i wróciłem do standardowych :D

Teraz jest klimat :cool2:

IMG_20190423_170855.jpg

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!