Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
  • Odpowiedzi 1,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
To tylko chiński wymysł.

Na eng forach przetoczyła się fala krytyki.

Za usb duży minus. Może się wypiąć z usb przy ruszeniu kablem. Marna innowacja.

Dokładnie. To A3 już dawno jest.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

To, też już czytałem że to pewnie K-D-can w puszcze z ICOM, ale dużo jak na zwykły interfejs K-dcan kosztuje.

Ciekawi mnie czy to zwykły d-can czy jakaś modyfikacja, normalny ICOM zawiera procesor z oprogramowaniem (firmware) , kartę sieciową , magistralę która przełącza automatycznie na różne interfejsy, a tak to też ICOM zawiera interfejsy ADS dla starszych , K-dcan, Ethernet (ENET) i MOST (w zasadzie tylko port dla interfejsu most) i dodatkowo wykrywanie napięcia na zaciskach

Piszą na aukcjach że zawiera oprogramowanie więc to chyba nie jest zwykły interfejs K-dcan, ale ISTA P czyta bezpośrednio z karty sieciowej a tu jest USB ,

chyba że przez emulator, ale to nie różni sie od naszego Loadera ICOM EMULATORA

Ale gdyby zawierał ICOM A3 oprogramowanie ICOM firmware, to pewnie by miał kartę sieciową realizowaną przez złącze RJ45 i prostą magistralę na jeden interfejs,

tak bym sobie wyobrażał prosty ICOM, dodatkowo dla serii F to takie rozwiązanie byłoby niezbędne, widziałem już interfejsy K-dcan razem z ENET,

wychodziły z niego dwa porty K- D-can na USB i RJ45 dla ENET

Oczywiście nie polecam nikomu takiego ICOM A3, A2 kosztuje podobnie a nawet mniej i zawiera wszystkie interfejsy razem z MOST i jest po LAN (RJ45)

Ale przy okazji znalazłem informacje że są rożne wersje ICOM

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/c6879252bd66.png

Opublikowano

Witam

moze cos przeoczylem ale czytalem juz chyba wszystko na forach o instalacji rheingold 3.xx ale nikt chyba nie wie dlaczego ludziom wyskakuje komunikat o niepoprawnej licencji ? bo nieprawda jest ze chodzi tylko o rodzaj windy przekonalem sie na wlasnej skorze ze stary komp Asus X53E 2 rdzenie Intel pentium, 8gb łyka kazda winde 64x oraz 32x i rheingold dziala ! nie wazne ile win patch'y zainstaluje i bez prog Adobe...a ten dziala ?! bez pliku licencji tez dziala! kurna mac ? :mad2:

a jak probuje na dwoch innych laptopach nowszych to juz nic nie dziala np: Lenovo G505s 4 rdzenie AMD A10, 8GB... owszem instaluje sie poprawnie ale zawsze jest ten sam komunikat o Licencji...

A co jest najsmieszniejsze wyciagam ten niedzialajacy HDD i przekladam do Asus'a i nagle rheingold dziala !!! zapora MS i antyvirus nie ma tu nic wspolnego to juz sprawdzilem.

w czym rzecz panowie ? czy tu chodzi o architekture samego lapka czy moze procek , grafika?

Nie jestem magikiem od kompow wiec sam tego nie rozkminie , moze jest ktos kto ma wiedze ...i podzieli sie tym ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Panowie udało mi się zrobić spolszczenie menu do Rheingold w nowszej wersji od 3.46 próbowałem na 3.47 (przypominam że w starszej wersji 3.41 do 3.44

można na stałe zmienić na język polski w menu... viewtopic.php?f=48&t=236657&start=120#p1906642 )

wchodzimy do Program files (X86)/BMW/ISPI/TRIC/ISTA/SQLitedbs / kopiujemy dwa pliki

streamdataprimitive_ENGB.sqlite

xmlvalueprimitive_ENGB.sqlite

gdzieś poza folder SQLiteDBs ale na tym samym dysku (u mnie na C:\Program Files (x86)) można do ISTA/print ponieważ tam nic nie ma

zmieniamy nazwy na

streamdataprimitive_PLPL.sqlite

xmlvalueprimitive_PLPL.sqlite

i teraz wycinamy oba pliki i wklejamy je z powrotem do ISTA/SQLiteDBs/

uruchamiamy rheingolda i wchodzimy do konfiguracji (klucz w górnej zakładce) zmieniamy na język polski robimy diagnostykę i po diagnostyce

przed wyłączeniem chodzimy znowu do konfiguracji i zmieniamy na angielski dopiero możemy wyłączyć, jak byśmy nie zmienili to po uruchomieniu pojawi się błąd jednej z baz danych i nic z tego nie będzie a tak to mamy menu po polsku zawsze kiedy chcemy w ISTA D 3.45 i 3.46 , 3,47, 3.48 i pewnie 3.49 też, ale za każdym razem po uruchomieniu zmieniamy na POLSKI a przed zamknięciem istad znowu zmieniamy na angielski

co dziwne niektóre procedury w Funkcjach serwisowych są po Polsku

Opublikowano

Dzięki DIN!

Rzeczywiście działa na 3.47

Oczywiście zapomniałem o powrotnej zmianie języka ale na szczęście ISTA wstaje z tym błędem (po czym kolejnym razem już można pamiętać o powrocie do EN-GB ;) )

=-=-=-=-=

EDIT

=-=-=-=-=

Postanowiłęm pogrzebać troszkę w plikach bazodanowych i w gruncie rzeczy nie widzę polskich tłumaczeń zarówno w:

streamdataprimitive_xxxx.sqlite

jak i

xmlvalueprimitive_xxxx.sqlite

Próbowałem w obu plikach sparametryzować język nie tylko w nazwie pliku (na PLPL) ale także w miejscu gdzie widnieje wersja językowa:

dla obu baz - tabelka RG_VERSION_XMLVALUEPRIMITIVE, kolumna LANGUAGE ( w bazie angielskiej posiada wartość ENGB , w niemieckiej DEDE -> więc zmieniłem na PLPL).

Niestety dalej po kolejnym uruchomieniu (jeśli przy ostatnim zamknięciu nie ustawimy języka ENGB) dalej widnieje błąd nt. połączenia się do baz..

Pytanie dla "biegających" po tych zagranicznych forach gdzie rozgryzają istę.. Czy na tamtych forach ktoś poradził sobie z otworzeniem bazy DiagDocDb.sqlite ? Zapewne w niej są tłumaczenia wszystkich języków i może któraś tabelka ma jedną kolumnę za mało :)

--Dla osób posiadających działające bazy w PL bez błędów podczas uruchomienia (3.41 jak widzę)

*mógłby ktoś otworzyć bazę xmlvalueprimitive_xxxx.sqlite i skopiować mi wynik jednego polecenia sql (podam go na PW)..

Pytam o to bo jednym z moich tropów jest to że polska wersja jest tak jakby nie do końca przewidziana (supportowana) w wersji 3.47; przykład poniżej gdzie jest lista języków a PL brak..

<body class=""standard_black"">
       <xsl:for-each select=""listofacronyms"">
         <xsl:variable name=""lang"">
           <xsl:value-of select=""language""/>
         </xsl:variable>
         <xsl:variable name=""short"">
           <xsl:choose>
             <xsl:when test=""$lang = 'de-de'"">kurzform</xsl:when>
             <xsl:when test=""$lang = 'el'"">συνοπτική μορφή</xsl:when>
             <xsl:when test=""$lang = 'en-gb'"">short form</xsl:when>
             <xsl:when test=""$lang = 'en-us'"">short form</xsl:when>
             <xsl:when test=""$lang = 'es'"">forma abreviada</xsl:when>
             <xsl:when test=""$lang = 'fr'"">forme courte</xsl:when>
             <xsl:when test=""$lang = 'id'"">singkatan</xsl:when>
             <xsl:when test=""$lang = 'it'"">forma breve</xsl:when>
             <xsl:when test=""$lang = 'ja'"">短縮形</xsl:when>
             <xsl:when test=""$lang = 'ko'"">간략한 형식</xsl:when>
             <xsl:when test=""$lang = 'nl'"">kort formaat</xsl:when>
             <xsl:when test=""$lang = 'pt'"">forma abreviada</xsl:when>
             <xsl:when test=""$lang = 'ru'"">сокращенная форма</xsl:when>
             <xsl:when test=""$lang = 'sv'"">kortformat</xsl:when>
             <xsl:when test=""$lang = 'th'"">แบบสั้น</xsl:when>
             <xsl:when test=""$lang = 'tr'"">kısaltmalar</xsl:when>
             <xsl:when test=""$lang = 'zh-cn'"">简化形式</xsl:when>
             <xsl:when test=""$lang = 'zh-tw'"">簡稱</xsl:when>
             <xsl:otherwise>kurzform</xsl:otherwise>
           </xsl:choose>
         </xsl:variable>

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Siemka. Jest gdzies jakaś ściaga na temat samej procedury instalki ?

pozdro ... kiko

www.cwaniak.pl

chcesz troszke miejsca w sieci ? daj znac ..........

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Instalator SAMODZIELNY ista RHEINGOLD 3.41

instalacja prosta, klikasz instaluj czekasz od 30min do 1godziny, 30GB wolnego miejsca na instalacje na dysku C, po instalacji 25GB można zmniejszyć do 16GB usuwając zbędne wersje językowe, na końcu nie odznaczasz lanchera przy końcu instalacji, po instalacji zamieniasz dwa pliki i uruchamiasz, gotowe

nowsze wersje samodzielne od 3.42 do 3.45 nie maja instalatora tylko zamienia się foldery do nowszej wersji najczęściej zaczynali od 3.41

od 3.46 jest już inny instalator instaluje się razem z ISPI NEXT, viewtopic.php?f=97&t=264881

a tu instrukcje na 3.47 razem z ista P można zainstalować samo ISTA D bez ISTAP i KSD

Opublikowano

Instalator SAMODZIELNY ista RHEINGOLD 3.41

instalacja prosta, klikasz instaluj czekasz od 30min do 1godziny, 30GB wolnego miejsca na instalacje na dysku C, po instalacji 25GB można zmniejszyć do 16GB usuwając zbędne wersje językowe, na końcu nie odznaczasz lanchera przy końcu instalacji, po instalacji zamieniasz dwa pliki i uruchamiasz, gotowe

nowsze wersje samodzielne od 3.42 do 3.45 nie maja instalatora tylko zamienia się foldery do nowszej wersji najczęściej zaczynali od 3.41

od 3.46 jest już inny instalator instaluje się razem z ISPI NEXT, viewtopic.php?f=97&t=264881

a tu instrukcje na 3.47 razem z ista P można zainstalować samo ISTA D bez ISTAP i KSD

Dzieki za wyjasnienie :) Pozdrawiam

pozdro ... kiko

www.cwaniak.pl

chcesz troszke miejsca w sieci ? daj znac ..........

Opublikowano

Poszło z kodem

PD94bWwgdmVyc2lvbj0iMS4wIj8+DQo8TGljZW5zZUluZm8geG1sbnM6eHNpPSJodHRwOi8vd3d3LnczLm9yZy8yMDAxL1hNTFNjaGVtYS1pbnN0YW5jZSIgeG1sbnM6eHNkPSJodHRwOi8vd3d3LnczLm9yZy8yMDAxL1hNTFNjaGVtYSIgeG1sbnM9Imh0dHA6Ly90ZW1wdXJpLm9yZy9MaWNlbnNlSW5mby54c2QiPg0KICA8TmFtZT5CTVcgR3JvdXAgSVNJRFIxPC9OYW1lPg0KICA8RW1haWw+UmhlaW5nb2xkQGxpc3QuYm13LmNvbTwvRW1haWw+DQogIDxFeHBpcmF0aW9uPjIwMTctMDEtMDFUMDA6MDA6MDA8L0V4cGlyYXRpb24+DQogIDxDb21tZW50IC8+DQogIDxDb21wdXRlck5hbWU+SVNJRC4qPC9Db21wdXRlck5hbWU+DQogIDxVc2VyTmFtZT4uKjwvVXNlck5hbWU+DQogIDxBdmFpbGFibGVCcmFuZFR5cGVzPio8L0F2YWlsYWJsZUJyYW5kVHlwZXM+DQogIDxBdmFpbGFibGVMYW5ndWFnZXM+KjwvQXZhaWxhYmxlTGFuZ3VhZ2VzPg0KICA8QXZhaWxhYmxlT3BlcmF0aW9uTW9kZXM+KjwvQXZhaWxhYmxlT3BlcmF0aW9uTW9kZXM+DQogIDxEaXN0cmlidXRpb25QYXJ0bmVyTnVtYmVyPio8L0Rpc3RyaWJ1dGlvblBhcnRuZXJOdW1iZXI+DQogIDxDb21wdXRlckNoYXJhY3RlcmlzdGljcz5DYWVUK3NiclJBSnVqSXhSTlk0OWxaa0F5bDA9PC9Db21wdXRlckNoYXJhY3RlcmlzdGljcz4NCiAgPExpY2Vuc2VLZXk+Z28rbm0wU3pwazl4b1Q5SXlLdGRuNElTMnhlWE9DK1ZEZHp4VlMwV3JVeWl6UmMyUndydlU2aC9kTjRmc0Jhazg4aHQvUUZmZzArT0ZVK1ppaXErNGJiSFg1WG1kVEVFelRiYmNXUVI5dWxtNTlzWFIwMGVaREMyQmIyZUYvclJVSEVmckZNdXJNekQxREd5N2hXSmFSME9ZY0FYMWgrV01QTGhkZldDUW44PTwvTGljZW5zZUtleT4NCiAgPExpY2Vuc2VTZXJ2ZXJVUkwgeHNpOm5pbD0idHJ1ZSIgLz4NCiAgPExpY2Vuc2VUeXBlPm9mZmxpbmU8L0xpY2Vuc2VUeXBlPg0KICA8U3ViTGljZW5zZXM+DQogICAgPFBhY2thZ2VOYW1lPlN5bnRoZXRpY0VudjwvUGFja2FnZU5hbWU+DQogICAgPFBhY2thZ2VFeHBpcmU+MjAxNy0wMS0wMVQwMDowMDowMDwvUGFja2FnZUV4cGlyZT4NCiAgPC9TdWJMaWNlbnNlcz4NCjwvTGljZW5zZUluZm8+

Przeglądałem cały temat wcześniej i nie zauważyłem tamtej porady.

Dzięki koledzy :wink:

Opublikowano
Panowie mam pytanie. W moim icomie po podłączeniu do obd zapala się zielona dioda, po czym jej kolor po 10 sekundach zmienia się na pomarańczowy i juz tak zostaje. Coś jest nie tak? Dodam ze icom działa dobrze, kupiłem taki używany i teraz nie wiem co robić czy go oddać czy co. Pozdrawiam
Opublikowano
nie potrafie nawiązać połączenia na obd2. Inpa mi działa dobrze a Rheingold 3.41 nie, zainstalowałem wszystko tak jak na ruskim filmiku z tym ze tego Lunchera nie mam, pomoże ktoś?
http://i57.tinypic.com/55eyye.jpg
Opublikowano
Com 9 to tylko przy loaderze do ISTA P.Do Rheingold 3.41 na COM 1 może być.Napisz więcej jak to wygląda ,jakieś błędy ?Najlepiej zapodaj screeny to może ktoś pomoże
Opublikowano

wiec tak, probowałem na com1 i com9. Komunikat zawsze ten sam.

http://i61.tinypic.com/2w72v4i.jpg

(powiekszenie screena > prawym > pokaż obrazek :twisted: )

dodam ze testowane na włączonym zapłonie i także odpalonym silniku i nie da rady połączyć

http://i57.tinypic.com/55eyye.jpg