Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jestem tu nowy i chciałbym sobie kupić jakiś samochód (mój pierwszy :!: )

Więc pomyślałem o kupnie bmw :8) Tylko nie wiem który model wybrać, mam do wydania 11000 zł Myślałem nad 316 lub 318, chciałbym się dowiedzieć jakie polecacie slinki 1.6 czy 1.8 (większe raczej mnie nie interesóją, wiadomo koszta eksploatacji, no i doświadczenie :? )

Jakie są największe wady tych modeli, a co jest w nich najlepsze?

Proszę napiszcie co wybrać?

Myślałem też o kupnie Hondy CRX, co powiecie? :)

Opublikowano

1. Wiem, że jesteś nowy ale regulamin powinieneś znać - także punkt o prawidłowym tytułowaniu wątków, także prosze o jego przestrzeganie.

2. O każdym z wymienionych modeli było już wiele napisane także :search: - a wnioski i tak będziesz musiał wyciągnąć sam.

Myślałem też o kupnie Hondy CRX, co powiecie?

Pozostawie bez komentarza :roll:

Pozdro

Black - Mighty - Wonderful
Opublikowano

Mam tylko nadzieję, ze nie zrobiłeś parawa jazdy tydzień temu? :8)

powtorze za kolegą, że powinieneś trochę poszukać na forum, ponieważ to częste pytanie, jakie auto kupić. Skoro sam określasz zakres finansowy, oraz nie hccesz od razu wsiąść do jakiegoś potwora - :cool2: - tylko spokojnie przyzwyczajać się do możliwości swoich i auta, a zarazem poczuć przyjemność z jazdy, oraz uwzględniając kewstie ekonomiczne auta (spalanie, przeglady itp) to ja zaproponowałbym Ci szukanie jakiejś e-36 z silnikiem max. do 2.0 benzyna i jesli to jeszcze ma być tanio to LPG, lub załozysz sobie sam z czasem. zapewne zaraz dowiesz się od innych kolegów jakie jednostki napędowe sa za tą kasę najlepsze i jakie roczniki mozna kupić. Proponuję użyć wyszukiwarki, żeby znaleźć wątek na temat szczegółow na które należy zwrócić uwagę podczas zakupu bmw, to pomoże Ci wyeliminować niektóre kłopoty w przyszlości :mrgreen:

PS> Ostatnia, sprawa

Myślałem też o kupnie Hondy CRX, co powiecie?

myslisz, że to dobre pytanie na forum fanów BMW? :twisted2:

Wszystkie samochody są prawie jak BMW... prawie robi wielką różnicę:))

Więcej mocy:

http://img61.imageshack.us/img61/1872/doladowanie3kk.jpg

Opublikowano

11,000 PLN to jest ciut za mało na bardzo dobrze utrzymany egzemplarz E36.

Udany wybór zależy od tego, do czego będziesz przeważnie używać samochodu.

Honda CRX (1985-1993) to mała, bardzo poręczna piekielnica :wink: przyzwoicie wyważona jak na przedni napęd. Chyba do dziś nie powstał samochód, który dawałby lepszy kompromis osiągów i zużycia paliwa (zwłaszcza wersje z silnikiem 1,5 litra).

Ale…

CRX jest ciasna jak szufladka (to ma swój urok :cool2:), w zasadzie 2-osobowa, twardo zawieszona i raczej przeciętnie wyciszona. Na nasze dziurawe drogi nieznośna. Jeżeli jeździsz na krótkich odcinkach, da się wytrzymać. Na trasy, nie polecam, chociaż jej świetna dynamika wielu kierowcom równoważy te nieprzyjemności.

E36 jako 316i lub 318i nie będzie tak szybkie i tak oszczędne, ale bez porównania wygodniejsze, cichsze wewnątrz, praktyczniejsze, ma lepszy układ wentylacji i ogrzewania. Przejechać nim 500 km w czwórkę ze sporym bagażem, to żaden dramat. Przy tym oferuje świetny kompromis komfortu i właściwości jezdnych. No i tylny napęd :cool2: Niestety, 4-cylindrowe silniki M40 (sprzed 1993 r.) to nie jest ideał niezawodności.

I CRX, i E36 mają bardzo przyzwoitą ergonomię miejsca kierowcy (ze wskazaniem, że BMW jest jednak lepsze w detalach).

Poczekałbym jeszcze trochę, zebrał 15,000 PLN i poszukał ładnie utrzymanego E36/2 318iS Coupe. Albo za te 11,000 PLN poszukał białego kruka - idealnie utrzymanego E30 318iS.

Tyle, że ja jestem "trasowiec". Jeżeli jeździsz przeważnie po mieście, w trasy bardzo okazjonalnie, to zadbany CRX może być lepszym wyborem. Tylko znaleźć starannie serwisowany egzemplarz będzie bardzo trudno. Łatwiej o zadbaną E36 316i.

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).

Opublikowano
Ja osobiscie nie wiem nad czym sie zastanawiac sama frajda z jezdzenia bmw daje ile przyjemnosci wiec mowie ci bierz bmw 1.8 a napewno bedziesz zadowolony :twisted:
BIAŁA MOŻE WIECEJ :)
Opublikowano
to nie jest powiedziane ze jak ktos ma auto z duzym silnikiem to musi od razu latac 200 przez miasto (ja mialem jako pierwszy samochod honde prelude 2.0 16V i zyje), bo jak ktos sie nie nauczy jezdzic to sie zabije i maluchem, na pewno lepsza od crx-a bedzie e36, crx to jest typowy sportowy, cwaniacki wozek, ciasny, maly i ma papierowe blachy, nie jest tak wytrzymaly jak bmki, a co do silnika to juz zalezy czego od auta oczekujesz, pozdrawiam i kupuj BMW, ja juz sie z hondy wyleczylem i kazde nastepne auto to bedzie BMW