Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Zrobił mi się problem, bo przestała świecic lampka bagażnika ta która jest umocowana pod półką (mówię o sedanie). Lampka na klapie koło schowka na narzędzia działa. Central zamek działa. Doszedłem, że przy nie działającej lampce jest bardzo duży opór na przewodzie masowym. Po podaniu innej masy lampka świeci. Pytanie gdzie leci ten przewód od lampki który wychodzi z półki? Gdzie ewentualnie szukac uszkodzenia przewodu? Czy jedna i druga lampka ma wspólny przewód masowy?

Proszę o pomoc

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Daniel, już robiłeś coś z tą wiązką?

U mnie póki co padło podświetlenie rejetracji, ale jak naciskam na wiązkę to czasem się zapala (żarówki 100% sprawne).

Pytanie jak się zabrać do tego, przecinać gumową izolację wiązki czy można ją w całości wypiąć i przeciągnąć do przeglądu?

Opublikowano

Łapałem za koniec przewodu skręcałem dobry i stary przewód dla bezpieczeństwa owijałem jeszcze izolacją i przeciągałem nowe przewody. Padły mi od otwierania bagażnika, a jak już to ruszyłem to poszły podświetlenia tablic i bagażnika. Bawiłem się z tym grubo ponad godzinę.

No ale teraz mam spokój.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam ponownie. Pogoda trochę odpuściła, więc wziąłem się dzisiaj za podświetlenie bagażnika. Przyczyną nie świecenia lampki był przerwany przewód w peszlu łączącym klapę bagażnika z budą. Przewód masowy, biały z brązowym paskiem. Przewody są tam dość mocno naprężone, bo urwany koniec wychodzący z budy był mocno cofnięty i ciężko było go wyciągnąć. Żeby połączyć brakowało z 5 cm. Dolutowałem kawałek innego przewodu i wszystko gra i buczy.

Dziekować za pomoc.