Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przodem do kierunku jazdy w pozycji siedzacej -mozna i nie ma potrzeby wylaczac poduszki, jest to raczej nie wskazane. Bobasow a pozycji lezacej nie mozna wlasnie ze wzgl na kierunek jazdy i koniecznosc wylaczenia poduszki.

btw

Moj maly smiga z z przodu az mu sie micha cieszy... tylko,ze on ma 22 kg wagi i siedzi juz tylko na podstawce :wink:

Sorry za ortografie - niemiecki windows :)

http://images.spritmonitor.de/519278.png

Opublikowano
Teoretycznie mozna, praktycznie, ja sie zawsze boje ze wzgledu na dosc wysoka pozycje dziecka. Najlepszym rozwiazaniem jest zrobic odlaczanie poduszki pasazera.
Opublikowano

No właśnie tak sprawa wygląda, syn 2,5 roku, a następne dziecko w drodze, więc muszę zainstalować fotelik + nosidełko.

Wolałbym nie montować obu fotelików z tyłu zwłaszcza, że z tyłu w nosidełku nie widzę dziecka.

Jeżeli chodzi o poduszkę powietrzną to z tyłu też są kurtyny.

Kurcze, nadal nie wiem jak rozwiązać ten problem

Opublikowano

Poduszka pasażera w momencie wystrzelenia sięga 90 cm od deski rozdzielczej. Ja przewożę syna z przodu ale w zwykłym foteliku odsuniętym na maxa do tyłu. Nosidełko nie powinno stanowić problemu. Problem stanowi wysoki fotelik, trzeba zwrócić uwagę na to czy głowa dziecka nie znajduje się na wysokości kurtyny, która pompuje się przy uderzeniu na odległość 30-40 cm.

Jak moje dziecko mieściło się jeszcze do nosidełka to nigdy nie przewoziłem na przednim fotelu pasażera, zawsze na tylnej kanapie przodem do kierunku jazdy, lusterko wsteczne miałem skierowane na dziecko. Z pewnością nie pokonujesz 500 czy 1000 km sam z dzieckiem, więc na przydomowe podjazdy nie ma co kombinować.

Z mojej strony, oby nic się nie działo, bezpieczeństwo dziecka przede wszystkim.

Opublikowano

Bardzo dziękuję za pomoc, chyba wszystko już jasne.

A wiecie może jak reagują Airbagi czołowe, tzn. czy zawsze strzelają w komplecie, czy też np. mata obecności pasażera ma coś wspólnego z tym ?

Opublikowano
Moj maly smiga z z przodu az mu sie micha cieszy... tylko,ze on ma 22 kg wagi i siedzi juz tylko na podstawce

No to nie ma co się cieszyć, bo za to mandacik też się należy. Przepisy mówią jednoznacznie z przodu dziecko może jechać tylko i wyłącznie w foteliku a nie na podkładce.

Na przedni fotelu można wozić dziecko tyłem do kierunku jazdy ale poduszkę trzeba wyłączyć, jeśli nie ma możliwości de aktywacji można wozić przodem do kierunku jazdy. Jeśli spełniony jest jeden z warunków >150 cm lub >12 lat nie potrzeba już nic.

Opublikowano

No to nie ma co się cieszyć, bo za to mandacik też się należy..

Widocznie niemieckie przepisy mowia co innego, bo mialem kontrole i jakos nikt sie do dziecka nie przyczepil.

Ale to inny kraj troche ... gdzie policjant przeprasza cie ,ze musi ci mandat wypisac , a nie sie cieszy ,ze zlapal frajera ktory zasili budrzet

Sorry za ortografie - niemiecki windows :)

http://images.spritmonitor.de/519278.png