Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam wszystkich, moze ktos mi podpowie czy moge zamontowac fotelik dla dziecka na miejscu pasazera z przodu,

niestety nie mam wylacznika poduszki, nie wiem dlaczego, ale nie ktore modele takie wylaczniki maja.

pozdrawiam

Opublikowano
Wydaję mi się że możesz zamontować,ale tylko przodem do kierunku jazdy. Aby można zamontować tyłem do kierunku jazdy potrzebny jest wyłącznik poduszki pasażera z przodu. Polecam foteliki Recaro.

BMW E36 1991 Limuzyna 325i 2005↔2007

BMW E46 2002 Touring 320d Lift 2007↔2010

BMW E91 2006 330d 2010↔2018

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

icon1.png

F31-C-HRj_qqhnpsx.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jeśli nie ma wyłącznika poduszki pasażera to absolutnie nie wolno montować fotelika ani przodem ani tyłem, siła wybuchu poduchy jest tak wielka że mogło by dojść do tragedii przy drobnej stłuczce. Nawet powinna być naklejka z zakazem na słupku od strony pasażera.
Opublikowano

Potwierdzam to co napisał kolega wyżej. Jak nie ma wyłącznika to zabronione jest przewożenie w foteliku przodem jak i tyłem. Ja swojego malucha sadzam za siedzeniem pasażera:) Mamy dobry kontakt, jak coś trzeba podać to bez problemowo jest na wyciągnięcie ręki.

Uważam z resztą, że tył jest bezpieczniejszy, niektórzy twierdzą że tył za kierowcą, że on wykonuje manewry bezwarunkowe którymi ma siebie automatycznie ochronić, ale niektórzy twierdzą też, że to mit albo loteria w co i gdzie jest dzwon, więc z dziećmi jeździjmy ostrożnie i tyle;)

Opublikowano

Witam

Jestem instruktorem nauki jazdy i co do mantażu fotelika to fotelik na przednim siedzeniu można montować przodem i tyłem do kierunku jazdy jeśli auta nie ma poduszek powietrznych. A jedynie przodem do kierunku jazdy jeśli pojazd je posiada .Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja nie mam wyłącznika poduszek, ale mam oryginalna naklejkę z zakazem montowania fotelika na przednim siedzeniu.
Opublikowano
A ja mam naklejkę z zakazem montażu fotelika na przednim siedzeniu tyłem do kierunku jazdy. Albo macie inne naklejki niż ja, albo nie rozumiecie ich znaczenia.

BMW E36 1991 Limuzyna 325i 2005↔2007

BMW E46 2002 Touring 320d Lift 2007↔2010

BMW E91 2006 330d 2010↔2018

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

icon1.png

F31-C-HRj_qqhnpsx.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Znalazłem ciekawy artykuł na temat montażu fotelika z przodu:

11. Czy dziecko w foteliku można posadzić z przodu?

Z punktu widzenia polskiego prawa: Można, o ile dziecko jest w foteliku i o ile nie jest to fotelik zamontowany tyłem do kierunku ruchu na miejscu z aktywną, przednią poduszką powietrzną.

Z punktu widzenia biomechaniki zderzeń: Jeśli musisz przewozić dziecko z przodu to niezależnie od tego jaki to jest fotelik i jak montowany (przodem czy tyłem) odsuń maksymalnie do tyłu przedni fotel pasażera i wyłącz przednią poduszkę powietrzną. Poduszka stanowi śmiertelne zagrożenie dla dzieci w fotelikach montowanych tyłem. Dzieciom w większości fotelików 9-18 grozi połamaniem nóżek. W fotelikach 15-36 o "klasycznej" konstrukcji przy odsuniętym fotelu problem ten występuje rzadziej, ale wymaga on indywidualnej oceny dla danego fotelika i konkretnego samochodu.

Myśląc jednak rozsądnie - po co sadzać dziecko z przodu i narażać dziecko na większe niebezpieczeństwo, skoro będzie ono bezpieczniejsze z tyłu?

Opublikowano

U mnie jest naklejka na słupku. Możliwości odłączenia przedniej poduszki nie mam.

Mój syn siedzi z tyłu za mną, żona obok niego - malec skończy niedługo 4 miesiące :) ogólnie uwielbia jazdę, także jest dobrze :).

Pozdr.

Opublikowano
- malec skończy niedługo 4 miesiące :) ogólnie uwielbia jazdę, także jest dobrze :).

Pozdr.

:cool2: :mrgreen: :cool2:

najbezpieczniej ale najmniej wygodnie przy "pakowaniu" dzieciaka jest miejsce środkowe na tylniej kanapie,

"dobry" fotelik jest jak kubeł z klatką bezpieczeństwa sam w sobie jest "pancerny" więc zamontować go jak najadelej od otoczenia (środek tył) i jest OK :cool2:

było:

E87, 120d, 2004, chip: 191KM/437Nm - 2004-2007, 30 miesięcy funu z jazdy :)

E91, 320d, 2007, chip: 193KM/406Nm - 2007-2010, 30 miesięcy czołgania się z "A" do "B" :(

E90 LCI, 330d, 2010, chip: 286KM/600Nm - 2010-2013, 42 miesiące przyjemności z skromności :cool2:

Opublikowano
koledzy mam takie pytanie jakbym zakupił fotelik recaro i chciał go zamontować z tyłu to musze mieć jakieś dodatki od strony bmw ? isofix ? itp ? czy do tyłu nie potrzeba ? a jak potrzeba i nie ma to czy można w serwisie zamontować i jaki jest ewentualny koszt ?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Żeby mieć łączenie isofix to musiał byś kupić specjalny fotelik z tym systemem a jesli kupisz zwykły to nic nie potrzebujesz.
Opublikowano

..kontynuując, mocujesz go pasem i tyle. Ale jak nie masz isofix w aucie to fotelik z isofixem jest zakupem co najmniej złym.. żeby nie mówić brzydko :)

A co do montażu/zakupu systemu isofix na tył, w ogóle jak się da.. to nie wiem jak jest. Wiąże się to pewnie z dużymi kosztami.. Zadzwoń najlepiej do ASO BMW i zapytaj.

Pzdr.

Opublikowano

Jeśli nie masz isofix w aucie to kup zwykły fotelik - ewentualnie taki fotelik, do którego możesz później dokupić bazę isofix.

Pzdr.

Opublikowano
ale sluchajcie jak kupie fotelik i juz bedzie mial isofix a w aucie tego nie bedzie to bez problemu go zamontuje ?

z postów wnioskuję, że usilnie starasz się zrozumieć ideę fotelika :cool2: i bardzo słusznie, bezpieczeństwo dziecka to podstawa :cool2: :cool2: :cool2: :cool2:

abyś był pewny to najlepiej podjedź do sklepu z fotelikami, zasada isofix jest identyczna dla wszystkich aut/fotelików...sprzedawca zrobi prezentacje i wszystko stanie się jasne :wink:

było:

E87, 120d, 2004, chip: 191KM/437Nm - 2004-2007, 30 miesięcy funu z jazdy :)

E91, 320d, 2007, chip: 193KM/406Nm - 2007-2010, 30 miesięcy czołgania się z "A" do "B" :(

E90 LCI, 330d, 2010, chip: 286KM/600Nm - 2010-2013, 42 miesiące przyjemności z skromności :cool2:

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

witam szanowanych

urodziło sie nam kolejne szczescie :shock: ,i trza to wozic.. :D

czy znajde gdzies w schowku w e 91 rok 06 dzyndzel do odpięcia poduszki powietrznej pasażera,tak abym mógł swobodnie zamontowac fotelik? :idea:

pzdr for all... :lol:

Opublikowano

Jeśli auto w fabryce zostało wyposażone w dezaktywację poduszki pasażera to masz miejsce pomiędzy deską rozdzielczą a tapicerką drzwi.

Jesli tam tego brak inną metodą nie odłączysz chyba że drucianą :twisted:

Opublikowano
Nie wiem jak w E90 ale ja w E92 mam matę zajętości fotela która od pewnej wagi odłącza/załącza poduszkę - w podsufitce poza sos, przesuwaniem dachu mam lampkę airbag off
Crejzus :)
  • 2 lata później...
Opublikowano

Witam,

wiecie może jak jest z montażem fotelika na miejscu pasażera, kiedy nie mam opcji wyłączenia poduszki ?

Dodam, że to nie nosidełko tylko standardowy fotelik montowany przodem do kierunku jazdy.

Opublikowano
W tym wypadku nie wolno montowac fotelika. Odpowiednie oznakowanie (przekreslony fotelik) powinieneś mieć naklejone w dolnej częsci srodkowego slupka. Widoczne przy otwartych drzwiach pasażera.
Opublikowano

sam zastanawialem sie nad takim rozwiazaniem w swojej 1-er -mam 7miesieczne dziecko i kolejne w drodze. zasiegnalem informacji w necie u znajomych oraz policji.

co osoba to inna odpowiedz. no ale coz polska to dziwny kraj :mrgreen:

tylem (nosidelko) do kierunku jazdy nie wolno to wiem na pewno nawet po wylaczeniu poduszki powietrznej...