Skocz do zawartości

[E46] 323i - co sądzicie o tym silniku

Bartolini85

Rekomendowane odpowiedzi

witam wszystkich. jestem nowy na forum i mam zamiar zakupić BMW E46 Cabrio. znalazłem ciekawy egzemplarz ale z silnikiem 323i. czytałem że polecane są 325 lub 330. dodatkowo w aucie jest Tiptronic. co sądzicie o takim silniku z tą skrzynią? on chyba nie ma podwójnego Vanosa? rozrząd jest na pasku czy łąńcuchu?

a mocowo jak to się prezentuje? aktualnie posiadam Lexusa IS200 benzyna 155 koni i jest kiepsko ( ten samochód po prostu nie jedzie). tutaj nie wiele więcej mocy i boję się że będzie słabizna. oczywiście nie będę używał tego auta do wyścigów ale chciałbym mieć czym depnąc. ogólnie czy jest elastyczny? idzie to jakoś z dołu czy trzeba piłować ponad 4 000 RPM?

• Zasłużeni forumowicze
Autko trochę waży, więc 170km w automacie szału nie zrobi..wg mnie bardziej optymalny byłby 325i 192km. Jak się nie przejedziesz to nie dowiesz się czy to wystarczy :wink:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• Zasłużeni forumowicze

Jeżdziłem e46 323i ale w sedanie i chodziło to nawet fajnie ,ale trzeba było go jednak wkręcać na wysokie obroty jak to w benzyniaku.

Myślę ,że w cabrio będzie to słabo szło bo jednak to auto sporo waży w tej wersji i do tego jeszcze automat więc nie poszalejesz .

Ogólnie moim zdaniem benzyna i automat to jakoś mi nie leży ,ale kto co lubi .