Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Jak trwoga to do forum i choć jestem tutaj codzień to przeglądając forum nie mogę znaleźć odpowiedzi na mój problem.

Zaczęło się tak. Pewnego razu, tuż po tankowaniu zaświeciła się lampka Check engine. Podłączenie OBD i diagnoza - błąd P0401 mówiący o małym przepływie powietrza (spalin) przez EGR.

Później wizyta w internecie i szukanie rozwiązania - pierwszy powód, brudny EGR - wyczyścić.

Rozebrałem EGR. Okazał się stosunkowo czysty. Wyczysciłem go jak należało. Przy okazji zauważyłem, że wężyk próżniowy był w nie najlepszym stanie więc od razu go wymieniłem.

Skasowałem błąd i zadowolony z siebie i usuniętej usterki udałem się na spoczynek.

Następnego dnia 50km po naprawie znów zapaliła się lapka check engine i wyskoczył ten sam błąd.

Chciałbym się was poradzić co może być przyczyną błędu.

Dodam tylko, że samochód nie pokazuje jakiejkolwiek dolegliwości. Przyspiesza ok. Odpala ok. Może odrobinę późno reaguje na pedał gazu.

Opublikowano
sprawdz droznosc chlodniczki egr. sprawdz czy elastyczny przewód miedzy kolektorem wydechowym a chlodnica spalin jest szczelny
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano
Problem dalej nie został rozwiązany. Zawór EGR wygląda na sprawny. Został wyczyszczony. Dodatkowo wyczyszczony przepływomierz i czujniki MAF. Elastyczny przewód z podciśnieniem również wymieniłem. Co jeszcze może być powodem błędu? Pompa próżniowa?
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Cześć. Myślę, że odkryłem coś co rozwiąże mój problem. Po zczytaniu błędów donglem OBD i smartphonem, program "EOBD facile" odkrył trochę więcej niż pozostałe programy. Na jednym z zagranicznych forów znalazłem opis błędu.

C0CAE Signal Sensor Position Kontrolle EGR

W którym miejscy znajduje się ten sensor pozycji EGR? Czy to nr 2 na zdjęciu?

http://i61.tinypic.com/2wcg09d.jpg

Dodatkowe pytanie. Gdzie można znaleźć kody takich błędów oraz ich opis? Żadna strona z błędami OBD online nie zawiera takich treści.

• 3 lata później...