Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ,mam problem a mianowicie chciałem dołożyć żaluzje chłodnicy do mojego BMW e90 LCi ,po vinie znalazłem ,że były u mnie zamontowane jest to pozycja S1CBA CO2 CONTENT Zakres CO2 . Wtyczka do żaluzji znajduje się pod nerkami i cały czas widać błąd na kompie . Problem w tym ,że mam zmieniony zderzak na M-pakiet i teraz z tego co udało się mi wyszukać na necie niektórzy piszą ,że nie mają w m-pakiecie bo nie da się ich włożyć z racji tego że nie pasują inni natomiast piszą ,że maja m-pakiet i żaluzje siedzą . To ja już nie wiem co tu jest grane ?

Dzwoniłem w tej sprawie do Aso Dobrzański i Pan powiedział ,że faktycznie były w moim aucie natomiast gdy zmienia zderzak na m-pakiet to znikają mu żaluzje i nie da się ich dołożyć w zestawieniu później wiec raczej nie będę pasować .

Kupiłem takie żaluzje

ox98.jpg

http://img01.allegroimg.pl/photos/oryginal/38/61/99/64/3861996446_1

ściągnąłem zderzak wczoraj i faktycznie nie ma na to miejsca bo cały mechanizm znajdujący się z tyły żaluzji nie zmieści się w kwadratowy plastik na środku pasa wzmacniającego

3q81.jpg

6gv0.jpg

na necie zlazłem fote tak to powinno wyglądać ale nie ma szans bo ten plastik na środku blokuje

http://szrociarnia.pl/pol_pl_BMW-E90-E91-E92-E93-pas-wzmocnienie-belka-zaluzja-17214_2.jpg

więc teraz pytanie ma ktoś faktycznie założone te żaluzje przy m-paku ?? a jeśli tak to jak ? bo chyba jedyny sposób to wycięcie tego plastiku na środku ....

Sprzedam :

- ręczny M-pakiet BMW e9x

Opublikowano
Opublikowano

Ja mam mpakiet po lifcie i oczywiście mam żaluzję.

Jesli ktoś ma samochód po lifcie i nie ma żaluzji to wg mnie było to wymieniane i ktoś musiał tego nie dopatrzyć włożył element używany z przedliftowej e90. Bo wydaje mi się, że każdy polift ma żaluzję. Chyba, że się mylę?

Opublikowano

Jesli ktoś ma samochód po lifcie i nie ma żaluzji to wg mnie było to wymieniane i ktoś musiał tego nie dopatrzyć włożył element używany z przedliftowej e90. Bo wydaje mi się, że każdy polift ma żaluzję. Chyba, że się mylę?

Właśnie problem w tym ,że wszyscy których znam i maja LCi + m-pak nie mają żaluzji ,gość w Aso też powiedział mi ,że nie będą pasować przy m-paku .Więc jak to zrobiłeś ,że u Ciebie siedzą ?

Sprzedam :

Opublikowano

Nie wiem, jest fabryczna żaluzja nic nie zmieniane...

Czyli ten plastik między nerkami ciekawi Cię jak jest u mnie tak? Ten plastik jest głównym problemem, zgadza się?

PS. Może mają benzyniaki? Ja mam diesla, myślę, że to też ma znaczenie.. ?

Opublikowano
Nie wiem, jest fabryczna żaluzja nic nie zmieniane...

Czyli ten plastik między nerkami ciekawi Cię jak jest u mnie tak? Ten plastik jest głównym problemem, zgadza się?

PS. Może mają benzyniaki? Ja mam diesla, myślę, że to też ma znaczenie.. ?

dokładnie przydało by się jakaś fota bez zderzaka ,ten plastik jest głównym problemem bo przez niego się nie mieści . Ja też mam diesla to raczej nie ma znaczenia bo to tylko silnik przedni pas będzie ten sam

Sprzedam :

Opublikowano

Panowie zasięgnąłem informacji u znajomego w ASO i jest tak że wszystko zależy od tego z której fabryki wyszło i na jaki rynek szło auto.

Problemem nie są same żaluzje a pas przedni są dwa rodzaje czyli takie do których pasują żaluzje i takie do których nie pasują, czy auto ma M-pakiet czy też nie to nie ma znaczenia.

• Członkowie klubu
Opublikowano

A ja mam LCI (320d 2010) tyle że na rynek włoski i nie mam żaluzji:

http://img19.imageshack.us/img19/6691/svpo.jpg

Opublikowano
Panowie zasięgnąłem informacji u znajomego w ASO i jest tak że wszystko zależy od tego z której fabryki wyszło i na jaki rynek szło auto.

Problemem nie są same żaluzje a pas przedni są dwa rodzaje czyli takie do których pasują żaluzje i takie do których nie pasują, czy auto ma M-pakiet czy też nie to nie ma znaczenia.

Też podejrzewam ,że muszą być 2 rodzaje tych pasów bo z tym plastikiem na środku nie ma szans tam tego zmieścić , ale to dlaczego seryjnie u mnie były a teraz się nie da założyć ;]

Sprzedam :

Opublikowano
Opublikowano

Dobrze wiedzieć. Już myślałem, że będą jakieś problemy z tymi żaluzjami przy zmianie na mpak :)

Opublikowano

Koledzy proszę o informację :)

Posiadam e91 LCI 318d bez m pakietu czy gdy auto jest nieodpalone żaluzje powinny być zamknięte czy otwarte?

jeszcze nigdy nie widziałem ich otwartych a gdy jest "zgaszone" również żaluzje mam zamknięte...

z góry dziękuję za odpowiedź :)

Opublikowano

To zależy czy auto masz dogrzane czy nie ?

Spróbuj na zimnym je lekko pchnąć a później spróbuj na ciepłym je lekko pchnąć bo może być tak ze one przy nagrzanym aucie otwierają się pod wpływem siły wiatru.

Opublikowano
Domyśl się kolego ?

Dzwon z przodu - wymieniony pas przedni ???

wątpię ,żeby był wymieniany bo był lekki dzwon prawy przód i jest jeszcze lekkie wgięcie na belce i nowy zderzak . Gdyby był nowy pas to raczej nie było by wgięcia na belce akurat z tej strony co było uderzone

Sprzedam :

Opublikowano

pozwolę sobie wkleić post z forum dot. serii 1 w serii 3 chyba jest analogicznie...

prmax napisał(a):

Panowie, aby rozwiać wszelkie wątpliwości w temacie tzw. żaluzji czy też rolet...

Za sterowanie odpowiedzialne jest ECU silnika (DDE od wersji 7 wzwyż).

Żaluzje/rolety otwierają się jeżeli jeden z poniższych warunków zostanie spełniony:

- temperatura płynu wzrośnie powyżej 100°C (po spadku poniżej 95°C, rolety ponownie się zamkną),

- prędkość pojazdu przekroczy 180 km/h (poniżej 140 km/h ponownie się zamkną),

- sterownik silnika (DDE) zażąda prędkości obrotowej wentylatora powyżej 1600 obr/min (ponownie się zamkną przy prędkości poniżej 1380 obr/min),

- sterownik klimatyzacji (IHK lub IHKA) zażąda prędkości obrotowej wentylatora powyżej 1600 obr/min (ponownie się zamkną przy prędkości poniżej 1050 obr/min),

- temperatura oleju w skrzyni automatycznej przekroczy 115°C (tylko w autach z automatyczną skrzynią biegów),

- podczas holowania przyczepy ale tylko w przypadku podłączenia oświetlenia.

oraz gdy:

- wycieraczki szyby czołowej są włączone, prędkość pojazdu pomiędzy 65 km/h a 125 km/h, temperatura otocznia -8°C do +2°C (wszystkie 3 warunki muszą być spełnione).

I to by było na tyle :D

Pozdrawiam :cool2:

mnie nurtuje tylko czy na zgaszonym mają być otwarte czy zamknięte...

Opublikowano
pozwolę sobie wkleić post z forum dot. serii 1 w serii 3 chyba jest analogicznie...

prmax napisał(a):

Panowie, aby rozwiać wszelkie wątpliwości w temacie tzw. żaluzji czy też rolet...

Za sterowanie odpowiedzialne jest ECU silnika (DDE od wersji 7 wzwyż).

Żaluzje/rolety otwierają się jeżeli jeden z poniższych warunków zostanie spełniony:

- temperatura płynu wzrośnie powyżej 100°C (po spadku poniżej 95°C, rolety ponownie się zamkną),

- prędkość pojazdu przekroczy 180 km/h (poniżej 140 km/h ponownie się zamkną),

- sterownik silnika (DDE) zażąda prędkości obrotowej wentylatora powyżej 1600 obr/min (ponownie się zamkną przy prędkości poniżej 1380 obr/min),

- sterownik klimatyzacji (IHK lub IHKA) zażąda prędkości obrotowej wentylatora powyżej 1600 obr/min (ponownie się zamkną przy prędkości poniżej 1050 obr/min),

- temperatura oleju w skrzyni automatycznej przekroczy 115°C (tylko w autach z automatyczną skrzynią biegów),

- podczas holowania przyczepy ale tylko w przypadku podłączenia oświetlenia.

oraz gdy:

- wycieraczki szyby czołowej są włączone, prędkość pojazdu pomiędzy 65 km/h a 125 km/h, temperatura otocznia -8°C do +2°C (wszystkie 3 warunki muszą być spełnione).

I to by było na tyle :D

Pozdrawiam :cool2:

mnie nurtuje tylko czy na zgaszonym mają być otwarte czy zamknięte...

dokładnie czytałem ten temat ,ale to nic nie wnosi do tematu jak je zamontować i co należy zmienić :D aczkolwiek dobre info

Sprzedam :

Opublikowano
Domyśl się kolego ?

wątpię ,żeby był wymieniany bo był lekki dzwon prawy przód i jest jeszcze lekkie wgięcie na belce i nowy zderzak . Gdyby był nowy pas to raczej nie było by wgięcia na belce akurat z tej strony co było uderzone

Możesz wątpić w co chcesz. Belka mogła być kupiona używana z wgniecenie.

Jeśli miałeś fabrycznie żaluzje a ich nie masz to świadczy to o jednym że ich brakuje, dokup i załóż a wtedy się okaże czy pas przedni był wymieniany.

Opublikowano
Domyśl się kolego ?

Możesz wątpić w co chcesz. Belka mogła być kupiona używana z wgniecenie.

Jeśli miałeś fabrycznie żaluzje a ich nie masz to świadczy to o jednym że ich brakuje, dokup i załóż a wtedy się okaże czy pas przedni był wymieniany.

jakby się dało założyć to bym nie zakładał tego tematu ,żaluzje już kupiłem niestety na razie nic mi po nich ...

Sprzedam :

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
a jesteście pewnie,że jak ktoś ma po VINie S1CBA  CO2 UMFANG  CO2 package to powinien mieć te żaluzje??? pytam,bo mam ten kod w wyposażeniu auta, nigdy nic się z przodem nie działo,a żaluzji nie mam.auto na rynek niemiecki.