Skocz do zawartości

316i 1.9 LPG - brak iskry na wew. cylindrach

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Szanownych Forumowiczów

Muszę Was prosić o pomoc, bo kończą mi się już pomysły.

Oto historia: po szlifowaniu głowicy silnik przestał prawidłowo pracować. Na kablach WN do cylindrów 2 i 3 było przebicie. Kable wymienione - brak zmian. Nowa cewka - brak zmian. Komputer nie sygnalizował błędów, po odpięciu czujnika wału, silnik zaczął pracować prawie idealnie.

Można było zauważyć, że czasami przerywa, reagował na gaz z delikatnym opóźnieniem. Dało jeździć się bez większych problemów.

Wymiana czujnika na Meyle i skasowanie błędu na komputerze, spowodowało powrót do pracy na 2 cyilndry. Zmiana na czujnik VDO - praca bez zmian, brak błędu. Najgorsze, że silnik nie chce już pracować bez czujnika. Co teraz sprawdzić i w jaki sposób? Pomiar wiązki? Sygnały z czujnika? Jakie powinny być sygnały i napięcia?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Kupić ori czujnik?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

żeś zamontował zamiennik elektryki Mylee i sądziłeś że będzie działało ? :)

heh

szkoda było twoich pieniędzy :duh:

gg5553463
Opublikowano

Aloha, dziękuję za odzew

Kupując Meyle nie wiedziałem jeszcze, że zamienniki nie są lubiane. Na szczęście mogłem go oddać. Teraz mam założony VDO Siemens i według sprzedawcy miało działać.

Szukam jakiejś używki, ewentualnie nówka z serwisu BMW.

Pozdrawiam

Opublikowano
Aloha, dziękuję za odzew

Kupując Meyle nie wiedziałem jeszcze, że zamienniki nie są lubiane. Na szczęście mogłem go oddać. Teraz mam założony VDO Siemens i według sprzedawcy miało działać.

Szukam jakiejś używki, ewentualnie nówka z serwisu BMW.

Pozdrawiam

ewentualnie "bemki" tolerują bardzo dobrze marke BOSCH

gg5553463
Opublikowano

Nie widziałem nigdzie do kupienia Boscha.

Rozmawiałem przed chwilą ze sprzedawcą, nie ma problemów z reklamacją, może sprzedać mi oryginalny BMW (taniej niż w serwisie w Katowicach).

Jutro mam elektryka, sprawdzi wiązkę, sygnał z czujnika.

Pozdrawiam

Update:

Przewody sprawdzone, napięcie na czujniku jest. Brak sygnału z czujnika podczas uruchamiania. Komputer dzisiaj zaczął zgłaszać błąd czujnika. No ręce opadają. Poszukuję kogoś z Tarnowskich Gór, kto umożliwi mi podłączenie czujnika przed reklamowaniem go.

Czy jest możliwe by auto ubijało czujniki?