Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie, takiego tematu jeszcze chyba nie było. Mianowicie wpadłem na taki pomysł, aby dołożyć sobie oświetlenie tyłu dodatkowe, bo podczas cofania w nocy na podwórku przed domem, czy w innych ciemnych miejscach i ciężko się manewruje i niejeden się zastanawia, czy zaraz w coś stuknie czy nie.

Mój pomysł ogólnie polega na wmontowaniu 2 żarówek najprawdopodobniej ledowych i o szerokim kącie świecenia, do zderzaka mniej więcej w okolicach gdzie jest on zaokrąglony ( tak aby było odpowiednikiem doświetlania zakrętów rzecz wiadoma z przodu montowanych w niektórych samochodach ) Samo osadzenie żarówek nie będzie raczej problemem, ale chciałbym się doradzić w kwestii czysto elektronicznej. Moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem będzie podpięcie się tymi LED'ami pod kabelki zasilające żarówkę, która świeci podczas włączania biegu wstecznego. Z wiadomych powodów, żeby nie świeciło podczas jazdy cały czas, a montowanie dodatkowego przełącznika off/on to zbędny kłopot. I tu pojawia się poje pytanie, czy jeśli podłączę te 2 LEDy tak jak powiedziałem, nie będzie żadnego problemu z błędem na komputerze, palenie się żarówek, wywalaniem bezpiecznika ? LEDy w bardzo małym stopniu wywierają wpływ na instalacje, mały pobór prądu, więc może nie będzie takiego problemu ? Wie ktoś może czy jest jakiś konkretny bezpiecznik odpowiadający na żarówkę biegu wstecznego, czy jest po prostu od oświetlenie zewnętrznego ?

Gdyby po takim zabiegu nawet włożyć bezpiecznik o innym amperażu o 5A większy to nie powinno być problemu, bo każda instalacja ma swój współczynnik bezpieczeństwa, czyli jest w stanie bezproblemowo pracować na większym prądzie.

Prosiłbym od odpowiedź osób, które też wkurza nocne cofanie ale przede wszystkim kogoś, kto zna się na tym ze strony czysto elektrycznej. Liczę na wasze odpowiedzi.

Opublikowano
na twoim miejscu dałbym sobie spokój... zaraz, ktoś może tobie napisać "nie rób wiochy" z e46 i będzie miał racje...

a nie myślałeś jeszcze o "titotku" podczas cofania :mrgreen:

jeśli masz na myśli czujnik parkowania - to świetna sprawa , mój działa bardzo dobrze i już nawet niewielki krawężnik sygnalizuje...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)
Niestety prawo Ruchu Drogowego przewiduje tylko jedno swiatlo (lub dwa nie jestem pewny bo juz dawno o tym czytalem) wsteczne ktore nie ma na celu oswietlac drogi cofania (poniewaz moglo by to oslepiac innych uczestnikow ruchu drogowego ) tylko dawac informacje o twoim zamiarze jazdy wstecz. W tym wypadku zamontowanie ekstra wlacznika On/Off bedzie konieczne. W innym wypadku mozesz niedostac przegladu albo "pomocni" zatrzymaja Ci Dowod Rejestracyjny. Co do poboru pradu i komputera nie wiem. Edytowane przez speed1211

Spot Monachium Facebuk: BMW München PL

Screenshot_20190504_162413.md.jpg

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Też nie lubiłem parkować moim Turasem tyłem, ale od czasu zamontowania czujników parkowania, według instrukcji z forum w oryginalną listwę jest ok. Czujniki też wybrałem identyko. Wygląda jak oryginał, tylko jest dużo tańsze, koszt całości koło 160zł.

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=15&t=204199

Działą super. Widzi wszystko. Polecam, a to doświetlanie to będzie do bani, bo co z tego że będzie jasno jak trzeba będzie wysiąść z auta żeby to coś dało.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jak juz piszecie o PDC to czemu nie odrazu kamerka. Widzi wszystko koszt z ekranem to ok. 200z PLN

Ja moja zamontowalem w ramę tabkicy rejestracyjnej a ekran wkomponowalem w oslone przeciwsloneczna dzieki temu brak kabli i kolejnego ekranu na szybie. Rozjasnienie w nocy b.d. kąt kamery to 180 albo 170 stopni.

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To też jest spoko rozwiązanie. Tylko że ja mam ekran 16:9 niestety bez Tunera i całego tego badziewia do którego można by podłączyć obraz z kamerki. Więcej ekranów nie mam zamiaru montować, a koszt dołożenia wejscia video z tego co się orientowałem jest spory. Wystarczy PDC:)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Zachowanie orginalnosci kosztuje :D Tylko niektore zeczy nie sa warte takich kosmicznych cen. Taka kamerka i modul w produkcji sa tanie a BMW sprzedaje je o 500% drozej jesli nie o 1000% :shock:

Mysle ze koszt PDC (160PLN) bedzie podobny do pozadnego naswietlenia w tyl (zeby bylo male, ukryte i dawalo jasnosc) wiec tez bym to wybral i przydaje sie do parkowania :mrgreen:

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano

Bardziej myślałem skierować je właśnie ku dołowi, aby oswietlały teren dookoła samochodu, także nie byłoby może z tym problemu, a orientuje się może ktoś jak wyglądałaby kwestia "prawna" gdybym w miejsce żarówki cofania włożył inną, mocniejszą żarówkę tego typu

http://allegro.pl/led-ba15s-p21w-py21w-can-bus-21smd-zarowka-canbus-i3842517148.html

Czujniki cofania posiadam, ale co z tego, że pika skoro nie widzisz gdzie jest przeszkoda, a właśnie na tym mi zależy, żeby widzieć gdzie się jedzie ; ) Kamerka cofania może i dobra, ale trzeba montować monitor, a orientuje się ktoś może czy da się w jakiś sposób obraz z kamerki cofania, wyświetlić na tablecie ?

Opublikowano
Bardziej myślałem skierować je właśnie ku dołowi, aby oswietlały teren dookoła samochodu, także nie byłoby może z tym problemu, a orientuje się może ktoś jak wyglądałaby kwestia "prawna" gdybym w miejsce żarówki cofania włożył inną, mocniejszą żarówkę tego typu

http://allegro.pl/led-ba15s-p21w-py21w-can-bus-21smd-zarowka-canbus-i3842517148.html

Czujniki cofania posiadam, ale co z tego, że pika skoro nie widzisz gdzie jest przeszkoda, a właśnie na tym mi zależy, żeby widzieć gdzie się jedzie ; ) Kamerka cofania może i dobra, ale trzeba montować monitor, a orientuje się ktoś może czy da się w jakiś sposób obraz z kamerki cofania, wyświetlić na tablecie ?

Jak jest ciemno to i oryginalna żarówka daje rady.

Jak szarówka to i taka nic Ci nie da

Opublikowano

Orientuje się ktoś czy zamontowanie takiej żarówki, zamiast oryginalnej nie będzie się wiązać z problemami ? Można taką żarówkę umieścić jako światło przy włączonym biegu wstecznym ?

I drugie pytanie, czy jest możliwość zamontowania kamerki cofania i wyświetlenie jej obrazu na tablecie ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jesli zarowka bedzie w gniazdo pasowac i ma homologacje to zadnych problemow nie bedzie :) a nawet jesli komputer pokaze blad to ja wywalasz i wsadzasz stara 30 PLN to nie tragedia :D co do kamerki i wyswietlania na tablecie mysle ze taniej bedzie kupic zestaw a montowac duzo przy ekranie nie musisz, na szybe i jest :D kamerki mozesz kupic z kablem i bez wtedy odpada przeciaganie kabla przez samochod a sygnal jest wysylany z tego co pamietam przez bluetooth. Ja wybralem kabel bo nie chcialem ryzykowac braku polaczenia. Kabel to kabel, sygnal zawsze dojdzie i nie ma zaklocen :)

Co do tableta mysle ze to niedobre rozwiazanie. Tableta nie masz pewnie zawsze w samochodzie i gdzie chcesz go ustawic. Kamerka cofania musi byc zawsze gotowa do akcji :D Druga sprawa jest jakie masz wejscia w tablecie i czy sa kamerki do samochodu (bo musza byc wodoszczelne) z wejscie, usm albo hdmi albo czy bluetooth bedzie kompatybilny z bluetoothem z twojego tableta.

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano
Co do montażu tej kamerki, zależy mi na tym, aby właśnie dało się przenieśc obraz na tableta, poneiważ chciałem zakupić tableta tylko do użytku w samochodzie. Chciałem zrobić projekt tego typu
aby tablet spełniał kilka funkcji czyli obraz z kamery cofania, możliwość odtwarzania plików video oraz zgranie z nim audio w samochodzie ( bezpośrednio z tableta lub przez radio zamontowanie tak jak na filmiku ) Nie zagłębiałem się jeszcze w szczegóły, więc nie wiem jakim kosztem jest to wykonalne, lub czy w ogóle jest możliwość podłączenia wszystkiego razem, muszę na to znaleźć czas. A co do tableta, to kupiłbym go pod kątem właśnie tego projektu, żeby jest funkcje dały mi możliwość jego zrealizowania.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

A ja sie pochwale montarzem ekranu made in speed1211 :)

Wyciac gabke rowno z rama ekranu

Zostawic 0,5 cm obicia oslony (zeby ladnie pod ramka schowac)

Przeciagnac kabel

Ramke wkleic klejem (nie na rozpuszczalniku w przypadku plastikowego obicia)

http://i1033.photobucket.com/albums/a419/speed1211/Mobile%20Uploads/IMG_20140114_161728_zpsac25be90.jpg

http://i1033.photobucket.com/albums/a419/speed1211/Mobile%20Uploads/IMG_20140114_161810_zpsdda17997.jpg

http://i1033.photobucket.com/albums/a419/speed1211/Mobile%20Uploads/IMG_20140114_161554_zps9705a48e.jpg

I gotowe :)

Ps. wlasnie odkrylem jak sie zdjecia wkleja :8)

Edytowane przez speed1211

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano
Nie jestem fanem zbytniego cięcia czegokolwiek w samochodzie, ale tutaj wyszło to zacnie. Zwłaszcza, że słonecznik to część tania i łatwowymienna. Bardzo fajnie speed1211 :cool2:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Dzieki :8)

I do tego bez kabli i odklejajacego sie ekranu z szyby :D Teraz zamierzam zmienic okablowanie (pod zaplon) zeby ciagle ekranu i kamerki nie włączac. Wkurza mnie spózniona reakcja 3s .

Kamerke mam ustawiona calkiem w dół wiec malo widac ( lubie widziec zderzak przy zderzaku)

Ekran jest zamontowany w Transicie wiec duzy ekran bo duza oslona ale mysle ze w mniejszej bedzie tak samo dobrze (oczywiscie proporcjonslnie do oslony ;) )

Calosc 280 PLN ale to dla tego bo pojedynczo kupowalem, zalezalo mi na 180° i duzym ekranie. Do ekranu moge jeszcze podlaczyc druga kamere i dvbt :D

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano
Szukałem wczoraj z ciekawości takich ekranów, żeby były jak najbardziej płaskie, bez zbędnych nóżek i obudów, ale jakoś nie mogłem nic sensownego znaleźć. Mam dołozone PDC więc nie bardzo chce mi się kombinować z kamerą, ale pomysł bardzo mi się podoba.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tez mam PDC i dodatkowo pokazuje jeszcze na ekranie wiec kamerki nie potrzebuje :) i nawet montowac mi sie nie chce ale jak bym nic nie mial to kamerka lepsze rozwiazanie. :cool2:

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

• Zasłużeni forumowicze