Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich :)

Czy ktoś z Was, zauważył może w swojej f34 błąd tylnego spoilera?

Dziś po podróży około 200 Km w deszczu spoiler nie chciał się domknąć, zamykał się, ale nie do końca, zostawała lekka szpara.

Po kilku próbach, wyłączaniu i włączaniu auta, wysuwał się i trochę chował, aż za którymś razem udało się go zamknąć, jednak na desce ciągle się świeci żółta kontrolka "tylny spoiler", a na ekranie jest ostrzeżenie o awarii spoilera i informacja aby nie przekraczać 130km/h.

Trochę to dziwne, bo auto ma dopiero miesiąc (!)

Pozdrawiam

Opublikowano
To, że skocze to salonu, to jest jasne. Jutro niestety (lub stety) jest święto, a ja we wtorek mam do zrobienia ponad 350km, z czego większość autostrada/ekspresówka, a na ekranie wielki napis "Nie należy przekraczać prędkości 130km/h". Myślałem, że ktoś może miał już taki komunikat i ma na to jakiś "sposób", żebym mógł sobie spokojnie zrobić trasę, a do salonu wybrać się przy okazji.
Opublikowano
A nie dasz rady zrobić tych marnych 350 km nie przekraczając 130 km/h? To żaden wstyd.
Primator
Opublikowano
oczywiście, że dam, a tempomat zawsze i tak ustawiam na autostradzie na max 149, bo jest to dla mnie optymalna prędkość, więc nie problem w tym, że muszę zapie*****. Chodzi jednak o fakt, że nie po to masz nowe auto, żeby ograniczał Cie jakiś błąd.
Opublikowano
U nas na przebieg 8K km nie było żadnych problemów... ten komunikat pojawia się ponieważ spojler dociska koła powyżej tej prędkości jakoś bym się nim nie przejmował na suchej prostej.
Opublikowano

No to wiem, że dociska koła i do wczoraj wszystko działało w porządku. Jednak wczoraj pojawił się taki oto komunikat.

http://i40.tinypic.com/2h4cack.jpg

http://i41.tinypic.com/245wzte.jpg

Dodatkowo w instrukcji jest co innego niż na ekranie, bo tam napisali, żeby nie przekraczać 110km/h, żeby spoiler nie chciał się wysuwać powyżej tej prędkości. Dziwna sprawa.

A przekraczać tej prędkości nie będę, bo BMW bez problemu może odczytać wszystko z kluczyka i później ktoś stwierdzi, że nie usunie tego w ramach gwarancji, bo ja nie stosuję się do zaleceń.

Opublikowano
Jak się rozpędzisz to spojler powinien się poprawnie wysunąć a wtedy może liść lub inny blokujący poprawną pracę drobiazg wypadnie sobie i odleci :mrgreen:

"Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy" (Albert Einstein)

"Zawsze się starałem, żeby szkoła nie miała wpływu na moją edukację" (Mark Twain)

"Lubię walczyć z silniejszymi"

Opublikowano

Jeździłem testówką od Sikory i to samo mnie spotkało,

Tylko u mnie nie chciał sie wogóle złożyć,

Po dokładnej inspekcji okazało sie ze zagnieździł sie w mechaniźmie sporej wielkości chrabąszcz,

Przegoniłem intruza, jednak bez wizyty w serwisie sie nie obyło, trzeba było błąd skasować.

Pozdrawiam

Opublikowano
Spróbował bym obejrzeć czy faktycznie nic nie ma i manualnie z przycisku otworzyć spojler....
Opublikowano

oglądałem, ale ciężko coś tam w środku wypatrzeć. Manualnie działa, tzn unosi się do góry i nieraz nawet cały schowa, ale trzeba kilka razy włączyć/wyłączyć auto, żeby się to udało. Po próbie złożenia wyskakuje błąd i już przycisk nie działa, wtedy trzeba start/stop. Zazwyczaj po złożeniu spoiler wystaje kilka cm ponad klapę bagażnika, po kilku próbach udało mi się schować całkowicie spoiler, ale błąd pozostał, a spoiler już nie chciał wyjść. Niech tak zostanie, do czasu, aż podjadę na serwis.

Moim zdaniem to trochę lipa, że w nowym aucie trzeba się martwić czy w mechanizm nie wleci jakiś robal itp, mechanizm przed trasą działał poprawnie. Dodatkowo o robale chyba jednak teraz dość ciężko, bo nie dość, że jest jednak chłodno, to wczoraj padało całą drogę jak wracałem. Mechanizm powinien być lepiej zabezpieczony, bo nie wyobrażam sobie, że ten błąd latem kiedy robali jest ogrom lub po drodze w deszczu będzie wyskakiwać co jakiś czas :mad2:

Opublikowano
Tu bardziej chodzi oto żebyś nie zniszczył czegoś zapobiegawczo np gdyby tam coś zostawić albo położyć na... ja ostatnio otworzyłem bagażnik z otwartym spojlerem i gdyby nie czujnik nacisku to pewno bo go bardziej docisło to bramy ;D coś za coś...
Opublikowano
Sądzę że zachowanie mechanizmu spoilera jest poprawne. Jeśli coś blokuje/opiera i nie pozwala na poprawne domknięcie to lepiej że jest błąd który to sygnalizuje i nie pozwala na domknięcie niż dociskanie na siłę i ewentualne uszkodzenie. Pół biedy jak wyjmą liść lub jakiś drobiazg. Znam przypadek gdy podobny mechanizm blokował kawałek potrąconego wcześniej ptaszyska :)

"Zawsze się starałem, żeby szkoła nie miała wpływu na moją edukację" (Mark Twain)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ten spojler to po prostu kolejna część eksploatacyjna w pojazdach BMW. :lol:
Opublikowano
Jaco, zgadzam się, że lepiej, że wyskakuje błąd i nie dociska na siłę spoilera, ale chyba nie potrzeba wiele, żeby zaprojektować to właśnie w taki sposób, aby te drobiazgi tam się nie dostawały, nie wiem, jakiś kawałek gumy czy cokolwiek. A tak trzeba będzie śmigać do serwisu na kasowanie durnego błędu i czyszczenie, bo wyskoczył błąd który będzie irytował. Pół biedy, że auto jest nowe i ma gwarancję, a później płać za wszystko...
Opublikowano
Jaco, zgadzam się, że lepiej, że wyskakuje błąd i nie dociska na siłę spoilera, ale chyba nie potrzeba wiele, żeby zaprojektować to właśnie w taki sposób, aby te drobiazgi tam się nie dostawały, nie wiem, jakiś kawałek gumy czy cokolwiek. A tak trzeba będzie śmigać do serwisu na kasowanie durnego błędu i czyszczenie, bo wyskoczył błąd który będzie irytował. Pół biedy, że auto jest nowe i ma gwarancję, a później płać za wszystko...

Że to jest irytujące to się zgodzę :cool2:

Czy można to zaprojektować inaczej/lepiej nie wiem :think:

Na pewno na pierwszy raz warto podjechać do serwisu i dowiedzieć się jak poradzić sobie z takim problemem na przyszłość :idea:

Opublikowano
ahh ten serwis, najwcześniej mają czas w piątek... a żeby w ogóle wziąć auto zastępcze na czas naprawy to po 16.01 :mad2:
Opublikowano
W tej sytuacji ja bym olał kontrolkę i poprostu jeździł jak gdyby nigdy nic do czas aż będą uprzejmi w ASO się nad problemem pochylić... :|
Opublikowano
zeby było śmieszniej, dziś ta kontrolka trochę wariowała. Raz się zapalała, raz gasła, później znów zapalała. Udało mi sie nawet otworzyć spoiler, zamknąć go i znów otworzyć i dopiero wyskoczył błąd. Ostatecznie zostawiłem go otwartego, a błąd zniknał! :mad2: w piątek i tak podjadę do aso, niech szukają o co chodzi, przy okazji parę innych szczegółów będą mogli sprawdzić.
Opublikowano
Czyli jakiś robal się wybudził i zabłądził :twisted:

Opublikowano
no właśnie żadnego robala nie ma, obejrzałem dokładnie od zewnątrz i nic nie znalazłem... nie widać ani piachu, ani nic...
Opublikowano
Sprawdź wewnątrz :search: Moim zdaniem gdzieś się skubaniec schował :wink: