Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
http://i260.photobucket.com/albums/ii29/GearShift2008/6HP26/6-speedupgrades.jpg

Tu masz pokazane, która skrzynia ile wytrzymuje. Ja mam 6HP-26. Przy 620 NM już powoli dziękuje za współpracę, ale była zaniedbana przez poprzedniego właściciela.

rozumiem czyli takiego spokojnego chipa moge zrobic. tylko mam jeszcze problem ze skrzynia falujace obroty tak od 1400 do 1600 przy 80 km co to moze byc ? ostatnio zmienialem olej nie bylo opilkow a mechanik mi mowil ze skrzynia pracuje bardzo dobrze.biegi zmienia dobrze i cisnienie trzyma. dodam ze nie zawsze mi sie to pojawia tylko czasami wiesz co to moze byc ?

Opublikowano

Od niedawna też mam podobne objawy z falującymi obrotami między 1600-1800 rpm. i nie tylko przy 80 km/h.

Obawiam się, że konwerter będzie do wymiany chociaż najpierw spróbuję wymienić olej w skrzyni, bo już najwyższy czas przy 210 tys.km

Z chipem jeżdżę od 1,5 roku i jestem mega zadowolony. Spalanie mam na poziomie 6-8 l trasa i 9-12 l miasto, w zależności od stylu jazdy.

DPF usunięty... może zrobię cały wydech przelotowy (bez końcowego tłumika jest podobno fajny efekt)

Opublikowano
Falujące obroty, to objaw zużytego konwertera. Gdzieś czytałem, że podobno do 6HP-26 można założyć konwerter od 6HP-28, który jest wytrzymalszy. Niestety nie mam 100% pewności czy to prawda.
Opublikowano
ale u mnie dzieje sie to tylko czasami przy spokojnej jezdzie i to na 4-5 biegu tak przy 80 km/h. nie mam zadnych problemow z ruszaniem ze zmiana biegow itd. czy to moze byc konwerter bo opilkow nie bylo,olej wymieniony. Mechanik mi mowil ze jezeli padnie konwerter to trzeba robic cala skrzynie bo po jakims czasie padnie skrzynia nie wiem dokladnie co jeszcze ale czy to prawda czy wystarczy tylko sam konwerter ?
Opublikowano
To zależy w jakim stanie jest sama skrzynia. Jeśli nie wydaje żadnych niepokojących dźwięków, a w oleju nie ma opiłków, to powinna wystarczyć wymiana konwertera.
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Rozmawiałem swojego czasu na ten temat w warsztacie - tez stawiam na konwerter.

U siebie mam moc podniesioną ze 197 na 259 i 509 niutkow (wydruk z hamowni). Wszystko pięknie chodzi ... i bardzo korci :D