Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Czesc,tak jak w temacie posiadam bmw x3 e83 po lifcie.Juz raz mialem zapchany dpf i zostal wyczyszczony przez mechanika.Duzo jezdze po miescie i boje sie,ze znowu moze sie zapchac.Moje pytanie brzmi nastepujaco:jesli osiagne maks temp.silnika tj,90 stopni,zapne 3 bieg przykladowo i bede miec 3000 tysiace obrotow,ustawie tempomat i bede jechal tak przez 15 minut,to czy jest szansa ze chociaz troche wypale ta sadze w dpf?
  • Moderatorzy
Opublikowano
Bo w BMW DPF jest wypalany jak wystąpią ku temu warunki i jest taka konieczność
Opublikowano

Ale jakie wypalanie pomaga ???? Jeśli nie ma warunków do załączenia wypalenia to taka jazda też nie pomoże kolego .Z jakiegoś powodu miałeś już zapchany dpf i być moze dalej się to dzieje.Musisz sprawdzić na bieżąco np. DIS-em i wtedy będziesz wiedział co i jak

A co do czucia to ja mając już kilka X-ów jestem w stanie określić ale też nie zawsze kiedy wypalanie się załączyło :wink: :wink:

W razie pomocy pisać na PW,bo nie śledzę wszystkiego na bieżąco
Opublikowano

Tez człowiek ma problem..

Jak tylko kupilem X3 to jako pierwsze wywaliłem klapki i tego chwasta dpf-a nie zwracajac w ogóle uwagi czy filtr był zapchany czy nie.

Teraz mam świety spokój jeżdże bez stresu nie mysląc czy coś wpadnie do cylindrów i bedzie mnie czekał kosztowny remont lub martwił sie nadmiernym spalaniem,rozcieńczaniem ropa oleju w silniku ,spadkiem mocy,itp.

Opublikowano
dodatkowo zero wyjazdow za granice...

A tu sie baardzo mylisz..

Jeżdze 2-3 w tygodniu do Niemiec -bez dpf juz ponad dwa lata.

Prawda jest taka ,ze tylko i wyłacznie kiedy silnik nie bedzie w pełni sprawny czyli nie trzymał kompresji ,miał zuzyte wtryski,turbo,itp mozliwy moze być problem podczas kontroli za granica.

Jak wszystko jest ok.a dpf wyciety fachowo bez sladu -mozna jeździc spokojnie .

Kolega w Audi A6 majac wyciety dpf mial przyjemnośc kontroli na drodze w Niemczech ....Nie było zadnych zastrzeżen wobec auta..

Opublikowano
wiesz wszystko pewnie zalezy,na kogo trafisz..

Nie ma to znaczenia!

Podstawowe znaczenie to w jakim stanie masz silnik i czy nie ma sladów usuniecia DPF.

Opublikowano
Czesc,tak jak w temacie posiadam bmw x3 e83 po lifcie.Juz raz mialem zapchany dpf i zostal wyczyszczony przez mechanika.Duzo jezdze po miescie i boje sie,ze znowu moze sie zapchac.Moje pytanie brzmi nastepujaco:jesli osiagne maks temp.silnika tj,90 stopni,zapne 3 bieg przykladowo i bede miec 3000 tysiace obrotow,ustawie tempomat i bede jechal tak przez 15 minut,to czy jest szansa ze chociaz troche wypale ta sadze w dpf?

Oczywiscie, ze tak - sadza wypala sie samoczynnie na dluzszych trasach bez udzialu komputera - oczywiscie jak komputer wymusza dodatkowa dawke, ktora sie dopala na DPFie to proces przebiega znacznie szybciej ale podobny efekt mozesz uzyskac srodkiem do obnizania temperatury spalania sadzy, ktory dodajesz do paliwa jak TUNAP 184

musisz sprawdzic przy jakich obrotach uzyskujesz maksymalna temperature - u mnie jest to 2700 i przy predkosci powyzej 100km/h - nietety tez w 15 minut nie zregenerujesz DPF jakie namacalne efekty widac dopiero po pol godziny

Dobrze tez co jakis czas looknac ile sadzy znajduje sie w filtrze np programikiem BMWhat ;) - ale jak sie jezdzi po miescie to trzeba benzyne kupic

Opublikowano

Koledzy, nie straszcie tu kontrolami za granicą, bo po usunięciu DPFa:

- Żadna kontrola drogowa nie jest ci w stanie udowodnić że masz auto bez DPFa. (auta nie podniosą)

- Normy spalin które mogą sprawdzić i tak mieszczą się w normie.

- Normy zadymienia też są w normie.

Specjalne strefy ekologiczne to tylko centra głównych miast i tam właśnie policja zwraca na to uwagę.

Jeżdżę za granicą i nigdy nie słyszałem, nie miałem z tym żadnych problemów.

Ci co to piszą chyba mało kiedy są poza granicami Polski bo tam policja zatrzymuje cię tylko jak popełniłeś jakieś wykroczenie (poza Słowacją :))

Także ja osobiście wolę aby mi auto przy dodaniu gazu trochę zadymiło, niż czekać aż stanie kiedyś w trasie z zapchanym filtrem (taką miałem sytuację - bo X3-ki nie dają znać wcześniej sygnałów że filtr się zapycha).

Dodatkowo jeśli macie DPF to radzę co ok 5 tys. km sprawdzać poziom oleju czy go nie przybywa.

O skutkach mieszania się ropy z olejem chyba nie muszę nikogo uświadamiać :)

A upartym pseudo-ekologom polecam kierować się kodami błędów i co 100 tys.km wymieniać DPF na nowy (8000zł) :)

BTW.

Gdyby ktoś chciał na Podkarpaciu usuwać DPF z BMW to polecam kontakt z Panem Łukaszem Czarneckim w Rzeszowie

http://www.car-connect.pl/pl/kontakt

Cena, jakość i szybkość usługi są naprawdę godne pochwały :P

BMW = Radość z jazdy
Opublikowano

Nie ma sensu "profilaktycznie" wycinac - chyba ze trup na 100% (przepalony i zatkany na amen)

Uwazajcie tez ze po wywaleniu DPF turbinka moze sie zaczac zbyt szybko krecic bo nie ma zadnego przyblokowania i ... nastepny wydatek na horyzoncie :mrgreen:

Opublikowano

Uwazajcie tez ze po wywaleniu DPF turbinka moze sie zaczac zbyt szybko krecic bo nie ma zadnego przyblokowania i ... nastepny wydatek na horyzoncie :mrgreen:

Dawno wiekszej bzdury nie czytałem.

Opublikowano

Tak z ciekawości,gdzie w Inpie można sprawdzić ile sadzy jest w DPF?

Miałem Audi i tam na VAG-u można było zobaczyć w jakim % jest zapełniony DPF.

Opublikowano
W BMWhat tez ladnie wszystko sprawdzisz i tez wyrysuje ci wykresy temparatur, cisnienia i zapelnienia filtra w trakcie calej podrozy
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Dobrze tez co jakis czas looknac ile sadzy znajduje sie w filtrze np programikiem BMWhat ;) - ale jak sie jezdzi po miescie to trzeba benzyne kupic

Właśnie regenerowałem filtr DPF i chciał bym monitorować co się z nim dzieje . Kolego Misokus , czy programikiem BMWhat można to robić dla E83 , bo nie widzę go na liście modeli na stronie www , ale w wersji light oprogramowania jest możliwośc wyboru tego modelu . Czy w wersji full można tym oprogramowaniem zobaczyć co się dzieje "na żywo" np temperaturę silnika , spalin , ciśnienie na DPF'ie itp ? Może ktoś ma jakieś większe doświadczenia w używaniu tego softu dla naszych X3 ?