Skocz do zawartości

E34 M50b20 podgrzewane lusterka

malpi004

Rekomendowane odpowiedzi

Mój problem wydaje się banalny, nie działa podgrzewanie prawego lusterka, lewe grzeje aż miło. Po zdjęciu lusterka sprawdziłem opór, kostka była czysta aż miło styki poprawione a nie działa.

Wszystkie bezpieczniki całe.

Nie wiem gdzie jeszcze mogę szukać rozwiązania.

Najlepiej jak byś się upewnił, czy przy niższej temperaturze po włączeniu zapłonu jest jakiś sygnał wysyłany do maty w wkładzie lusterka, musiał byś dosyć szybko wykonać test po sygnał może być krótki np 4 sekundy jak nie będzie zimno. Miał byś w tedy pewność ze zasilanie jest. Winna prawdopodobnie będzie leżeć w przepalonej macie grzewczej lusterka.

• Zasłużeni forumowicze
Sprawdziłeś przynajmniej czy jest napięcie na kablach do podgrzewania lusterka?Może trzeba zdjąć tapicerkę i sprawdzić okablowanie.Ale oprócz ciebie nikt tego nie zrobi.
Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.

Tak wiem że najłatwiej sprawdzić czy jest napięcie, tylko tak jak napisałem wcześniej nie wiem pod które piny się podpiąć bo są tylko cztery a do sterowania pięć funkcji, bez schematu nie mam chyba co zaczynać :(. Miałem cichą nadzieję że jest rozdzielenie w bezpiecznikach prawe lustro/lewe lustro a Ja po prostu nie wiem gdzie jest ten bezpiecznik (wszystkie które znalazłem są całe).

W najgorszym wypadku przeciągnę plusa z lewego lustra i podepnę pod prawą matę.

• Zasłużeni forumowicze
Możliwe rafal735r masz rację.To z tego by wynikało że one grzeją cały czas.Byłem przekonany że tak nie jest.Poszukam jakiś schematów.
Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.

Załącz jeszcze podgrzewanie tylnej szyby i sprawdz czy grzeje lusterko. Czasem jak problem z plusem tam ciągną zasilanie, jeżeli to nie pomoże :

to może nie być poprawnego styku na samej płytce maty pod czarnym plastikiem.

Choć tu już musiał byś zaryzykować odłączeniem maty od plastiku która jest na kleju.

-Suszarką do włosów grzejesz mate mocno aż zacznie puszczać klej, bierzesz płaski nóż i delikatnie ją podważasz, aż uda Ci się ją odłączyć od plastiki. Gdy ją odłączysz zaraz zauważysz na końcu maty dwa styki, które są blisko siebie, zeskrobujesz delikatnie z nich czarną powłokę, bierzesz lutownice do ręki i łączysz je krótkich kabelkiem (izolowanym), użyj grubszego kabelka, nie takiego jak do słuchawek np.

po tym zabiegu składasz do kupy, i oby problem się rozwiązał.

Ps Operacja naprawdę nie jest trudna i nic nie kosztuje, mam nadzieje, że dasz się skusić na to jeszcze :?

Możliwe rafal735r masz rację.To z tego by wynikało że one grzeją cały czas.Byłem przekonany że tak nie jest.Poszukam jakiś schematów.

Podlaczalem sam grzanie, bo ktos urwal kable w jedym lusterku i jest tak na 100%.