Skocz do zawartości

[All BMW] CHIPTUNING projekt przełączania map

piecia55

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Ostatnim czasem zastanawiałem się nad podkręceniem swojego autka. Na rynku jest wiele firm które zajmują się popularnym ChipTuningiem. Przyszedł mi do głowy pewien pomysł którym chciałbym się pochwalić :mrgreen: . Mianowicie nie znalazłem w usługach firm możliwości instalacji więcej niż jednej mapy. Oczywiście jest to spowodowane tym, że "tunerzy" zmieniają wartości w pamięci EEPROM, do której nie ma możliwości wrzucenia dwóch map. Ale... Można dorobić adapter do sterownika EDCxx, którego głównym zadaniem byłoby przełączanie między mapami w autku. Fizycznie adapter byłby lutowany w miejscu gdzie przylutowana jest pamięć (którą w niektórych autach i tak trzeba wymienić ze względu na brak możliwości zapisu), a płytka byłaby zaprojektowana tak, żeby była możliwość przełączania między dwiema lub większą ilością pamięci, w których będą różne programy i które będą na nim umieszczone (klonowanie). Dzięki temu właściciel autka będzie miał możliwość zmiany mapy w trakcie użytkowania (w pierwszej wersji za pomocą przełącznika stanów). Oczywiście na wyłączonym zapłonie, bo podczas jazdy to ecu może zgłupieć :nienie: Jakie będą tego korzyści:

- możliwość wrzucenia kilku mapek - szczególnie przydatne na zlocie :norty: np:

1. mapa standardowa

2. mapa na 1/4 mili - max wydajności,

3. mapa tuning bezpieczna czyli np w przypadku serii 150kM/330Nm podkręcona na 180kM/390Nm,

4. mapa dla żony - oszczędzająca sprzęgło :P

- możliwość przełączania między mapami za pomocą przełącznika umieszczonego pod maską w okolicy ECU - myślę, że ta opcja będzie bezpieczniejsza, w razie jakby kierowca zapragnął przełączyć mapę podczas jazdy niczym sylewster stallone w filmie Cobra :D

Z wykształcenia jestem konstruktorem elektronikiem więc zaprojektowanie niniejszego adaptera nie powinno stanowić dla mnie problemu :twisted: kwestia tylko określenia part no. pamięci. zostaje tylko problem odczytania i przerobienia mapki z autka, ale może któryś z forumowiczów umiejący robić remapa zainteresuje się tematem?

Myślę że projekt byłby fajny ze względu na możliwość konfiguracji pracy samochodu w różnych trybach. Widziałem, że na forum są użytkownicy, świadczący usługę wgrania nowego softu do pamięci - zdalnie więc można by to wykorzystać do zrobienia tradycyjnego i zmodyfikowanego trybu pracy auta? :mrgreen:

Być może nie wziąłem czegoś pod uwagę pisząc ten post i ktoś od razu może mi pomysł wybić z głowy :mad2: ----> takie uwagi też są mile widziane :D

pozdrawiam

P

Jako, że mam też parę koni więcej, a sprzęgło nie było idealne jak robiłem program półtora roku temu ... ( ale jeszcze hula jak hulało i jest ok )

320d to nie 330d, szału nigdy nie będzie.

Moim zdaniem nie ma co kombinować i wrzucić jeden a dobry program.

Czy z wirusem czy bez, to i tak zdolna kobieta sprzęgło zajedzie.

Z tym sprzęgłem to żartowałem :D Bardziej chodziło mi o możliwość przetestowania autka na zlocie podczas wyścigów na 1/4, bo z tego co słyszałem są asiory którzy specjalnie na tą okazję przygotowują sobie sofcik :norty: i możliwość wyboru/wrócenia do standardowej wersji :D A poza tym więcej niż jeden setup by się przydał np podczas zmiany na miasto/trasa lub przy zmianie humoru :D

pozdrawiam

jak sie nie myle to tu kolega z forum mial wiecej niz jedna mape, slyszalem ze mozna to sobie zrobic w ten sposób , ze podpina sie np tablet i na tablecie sie zmienia z jednego programu na drugi bądz trzeci, jak lubisz sie po bawic i pokąbinować to możesz próbować :)

Z laptopem jest taki problem że trzeba mieć podpietego do złącza, a poza tym wiąże sie to z kasowaniem i zapisywaniem eepromu, a poza tym w niektórych autach nie da sie napisać oryginalnie montowanego pamięci. Podłączenie standardowych tabletów, nie będących urządzeniem diagnostycznym, jest raczej niemożliwe bo aplikacje obsługujące interfejs nie wychodzą na inne systemy typu android iOS Windows ct itp. Nie mówiąc już o driverach do interface.

Pozdrawiam

• 4 tygodnie później...

witam jestem tu nowy;)

i chciałbym sie dowiedziec czy w mojej buni 320d 150km mozna podniesc moc oprocz chipa:)

interesuje mnie tak 230-240 km :twisted: .. chodzi tu oczywiscie o tuning mechaniczny;) i czy warto robic taki tuning:)?

z gory dziękuje za odpowiedz .. pozdr:) :D

witam jestem tu nowy;)

i chciałbym sie dowiedziec czy w mojej buni 320d 150km mozna podniesc moc oprocz chipa:)

interesuje mnie tak 230-240 km :twisted: .. chodzi tu oczywiscie o tuning mechaniczny;) i czy warto robic taki tuning:)?

Hehe.. trzeba było kupić 330d :P

• Zasłużeni forumowicze
witam jestem tu nowy;)

Gra nie warta świeczki ,wpakujesz kupę kasy ,a objedzie Cię 330d po delikatnym modzie .

witam jestem tu nowy;)

Modem mechsnicznym ktory daje wymierne korzysci jest montaz turbiny gtb1752 nastepnie strojenie . Moce rzedu 210 do 230 I zalezy od konkretnego auta ...

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/

Z laptopem jest taki problem że trzeba mieć podpietego do złącza, a poza tym wiąże sie to z kasowaniem i zapisywaniem eepromu, a poza tym w niektórych autach nie da sie napisać oryginalnie montowanego pamięci. Podłączenie standardowych tabletów, nie będących urządzeniem diagnostycznym, jest raczej niemożliwe bo aplikacje obsługujące interfejs nie wychodzą na inne systemy typu android iOS Windows ct itp. Nie mówiąc już o driverach do interface.

Pozdrawiam

Pomysl nie nowy . Widzialem takie cos w edc15 , szczerze to zbytnio sie nie jest rozpowrzechnione . Do nowszych aut mozna zakupic urzadzenie w ktorym sa zapisane dwie mapy I mozesz po podlaczeniu wybrac . W niektorych autach mozna zrobic dwie rozne mapy pod przycisk sport .

Teraz skoro powiedziales ze jestes elektronikiem to dziwi mnie ze jeszcze nie rozebrales swojego ecu ... :) moz3 jak zajrzysz do srodka to zmienisz zdanie ;)

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/

Teraz skoro powiedziales ze jestes elektronikiem to dziwi mnie ze jeszcze nie rozebrales swojego ecu ... :) moz3 jak zajrzysz do srodka to zmienisz zdanie ;)

Wiesz co widziałem jak wygląda edc16 i sama elektronika mnie nie przeraża. Zresztą czego można się spodziewać po elektronice sprzed 10 lat.

Temat założyłem, bo pomyślałem że pomysł może być ciekawy, ale zdobył niezbyt duże zainteresowanie ze strony posiadaczy 4 kółek. W każdym bądź razie ja chciałbym mieć coś takiego u siebie w autku, bo mogło by to być namiastką nowoczesnych systemów trybów jazdy - comfort, sport itd :D