Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie:

Czy jeżdząc całkowicie normalnie jestem w stanie zużywać dieslem 120d 163 km (pompka wtryskowa) 5,5-6 l ropy na 100km ?

mój tryb jazdy jest 60 % trasa -40%miasto ? Alu 16 oczywiście.

Czytałem raporty średniego spalania i pokazują one, że w trasie można zejść nawet do 5l , miasto 7,5. Można w to wierzyć ?

Przymierzam się do kupna takiego egzemplarza ale Ci co odradzają mówią, że nie ma na to szans bo silnik wyżyłowany bo się nie da bo coś...

I nie wiem czy są zazdrośni, nie znają się czy po prostu wiedzą co mówią ? :D

• Moderatorzy
Opublikowano
Zejść do 5l pewnie się da... jak będziesz jechał ze stałą prędkością w granicach 50/70 km/h (na 4/5 biegu) - chyba w tych okolicach komputer pokazuje najniższe spalanie. Natomiast średnie spalanie na trasie (przy ekonomicznej jeździe) będzie pewnie w okolicach tego co pisze Łyszek.
Opublikowano

rozumiem.

Kurde, to już dla mnie sporo biorąc pod uwagę, że auto musi na siebie zarabiać.

A jak to jest ze spalaniem w:

118d 122km ?

120d 143km ?

z góry dzięki za pomoc

Wszystkiego dobrego w nowym roku !

• Moderatorzy
Opublikowano

Nie było czegoś takiego jak 120d 143km... zapewne chodzi Ci o:

118d 122km (przed lift)

118d 143km (po lift)

Jeśli chodzi Ci o porównanie spalania 118d i 120d to chyba dużej różnicy nie ma.

Natomiast w samym 118d ten pierwszy (przed liftowy, o słabszej mocy) ma znacznie wyższe spalanie od tego drugiego. Podobnie zresztą sprawa wygląda przy modelu 120d przed i po lifcie. Po prostu jest to inny silnik (odchudzony w porównaniu do poprzednika) - wyższa moc i mniejsze spalanie, ale kosztem trwałości części (coś za coś) - jeśli Cię stać na wersję po lift to moim zdaniem warto.

Sporo było o tym na forum - musisz trochę poszukać.

Opublikowano

120d

20% miasto (korki)

80% trasa 110-115km/h na 6biegu i mam 4.9L/100km

Teraz zima i na trasie mam 5.7-5.9L/100km i też 110-115km/h

średnio mam 6.3-6.5L/100km (miasto i trasa)

miasto takie że co światła to czerwone i max. 20km/h

Spalanie zależy od stylu jazdy jak i od filtrów, paliwa, opon, wiatru, termostatów itp.

207GTI (175THP) na tor

Tutaj klik: http://www.peugeot207club.pl/viewtopic.php?t=5609

VW Golf mk5 1.9TDI ASZ + GTD1752 (daily)

BMW E46 320D ///M (od czasu do czasu)

Opublikowano

118d (122km) po chipie na 163km

trasa z poludnia polski do rzymy ~1500 kilometrow 4,5litra - przepisowa autostradowa jazda :cool2:

trasa z poludnia polski na chalkidiki ~1700 kilometrow 6,9litra - czechy wegry przepisowo :cool2: reszta ogien z d..py :twisted: :twisted:

jazda mieszana lato - 6.1 jazda bardzo nie przepisowa

jazda mieszana lato 4.9 - jazda bardzo przepisowa - male dziecko na pokladzie

jazda mieszana zima - aktulanie 7litra

rozumiem.

Kurde, to już dla mnie sporo biorąc pod uwagę, że auto musi na siebie zarabiać.

Wszystkiego dobrego w nowym roku !

nie chce byc uszczypliwy :8)

ale jak dla ciebie spalanie oscylujace kolo 6/7 litrow - mowa o 120d , to sorry ale kup sobie VW lupo w dieslu :8)

rowniez wszystkiego dobrego w nowym roku zycze :)

Opublikowano

Tak jeśli dla mnie spalanie w cyklu mieszanym przy normalnej jeździe ("bez ognia z dupy" :twisted: ) ma wynosić za każdym raz 7l to sporo.

Ale z tego co piszą wszyscy średnio trzeba liczyć 6.

Biorąc pod uwagę 30 dni w ciągu miesiąca to stówka do przodu za każdym razem, a mocy auta nie wykorzystam. Nie mam gdzie po prostu :)

• 3 miesiące temu...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
n47 120dA - spalanie miasto = 6,5 a trasa 5,5 :) najwolniej nie jeżdże, najszybciej też...