Skocz do zawartości

Bmw Czy Opel

wojtys23

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. W sumie nei wiedziałem gdzie załozyc ten teamt. Mam juz fundusze na zakup autka ale wacham sie co wybrac bmw e46 320i z lpg czy Vectre C 2.0 bądz 2.2 tez z lpg. Ktoś miał styczniość z obiema markami? jakies zalety i wady? Odrazu dodam ze jezdze w tej chwili vectra b i nie miałem z nią jakis problemów. Aby było sprawiedliwie to to samo pytanie zadałem na forum vectry aby nie było stronniczości :D

• Odpowiedzi 75
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

bmw Komfort z jazdy niebo lepszy , wykonczenie srodek jak i z zewnatrz lepiej sie prezentuje , silnik w bmw 2.0 r6 dzwiek ,jazda o niebo lepsza , czesci ceny w bmw troszke drozej , jesli chodzi o zawieszenie bardziej skomplikowane ale zrobisz raz i porzadnie na dobrych czesciach to bedziesz jezdzil .Pracowalem w komisie samochodowym i jezdzilem wszystkim , ale opla w ostatecznosci ! ;)

Szczerze nawet nigdy nie prowadziłem bmw więc dlatego sie pytam. Własnie jestem ciekawy zawieszenia czy da rade wystrzymać na Polskich drogach. Ale tak szczerze opłaca sie brac 320? bo podobno 318 niewiele mniej mocy ale tez troche mniej pali. Jako ze jestem młody to bardzo zważam na spalanie, bo nie widze sensu w tym aby kupic samochód i aby stał tylko.

No tak, jeśli tylko o tyle jest róznica to tak. Bo tym co piszą na stronach nie wierze wole sie spytac urzytkownika ile mu pali średnio tak ^^ Opłaca sie sciągnąc samochód z zagranicy nw np. Niemiec? Czy lepiej tu szukac? Bo mam możliwości sciągniecia ale nw czy akurat to ise opłaca. Zamierzam przeznaczyc na samochód sume koło 15 tys.

A jakby szukac diesla? Tylko boje sie o turbine bo jak padnie to samochód może troche postac zanim uzbieram na wymiane.

• Zasłużeni forumowicze
Opłacalność w tym momencie jest pojęciem względnym. Samochody w Niemczech są droższe nie bo są bo to Germania itd, ale dlatego, że są lepsze. Do Polski na handel sprowadza się same szroty, cofa liczniki, naprawia byle jak po dzwonach itd itp. Oczywiście możesz mieć wielkie szczęście bo ktoś, kto ściągnął sobie dobre auto z prawdziwym przebiegiem i po kilku latach sprzedaje, musi zejść z ceny do poziomu tego śmietnika. Jak wyhaczysz takie auto to super, ale szansa znikoma. Więc nawet jak auto, które po sprowadzeniu z Niemiec wyjdzie Ci 15 tys. złotych, widzisz w polskich ogłoszeniach za 10-12 tys zł, to i tak uwierz, że warto "przepłacić" i mieć dobry samochód niż dać zarobić handlarzynie-oszustowi i jeszcze jeździć złomem, w który wkładasz co miesiąc po 1000 zł.

spalanie e 46 mialem 318 1.9 .P/B Manual

Pb 8/9 l/km

LpG 10/11 l/km zalezy od nogi ;)

Sasiada e46 coupe 2.0 r6 Manual

Pb 9/10,5 zalezy od nogi

Moje e39 Sedan 525 Manual

Pb 10/11,5

LpG max 13 na moja jazde ,raz pobilem rekord jak sobie testowalem to jakies 16,5 ale nie zalowalem pierwsze 100 km , ale testy to testy :p

Moj styl jazdy w miare , zazwyczaj lubie troszke przydusic ,nie jezdze jak emeryt ;)

A jeszcze kolegi Siódermka

728 Pb/Lpg 1998 rok Automat

Pb nie pamietam w tym momencie, ale LPG po miescie to do 20 l/km dochodzilo bez problemu ;) :D

Tym e39 sie zdziwiłem.... Ja osobiscie teraz jeszcze Vectra b 1.6 16v 101km niby mały motorek a przy mojej jezdzie no nie okłamując lubie go pomeczyc czyt po 5 tys obrotów zjada mi 13l/100km ale jezdzenie tym po 2-3 tys to nie wyrobił bym... mam ten okres ze chce sie troszeczke szybciej pojezdzic... nie mówie o jakiś bardzo duzych prędkosciach bo głównie po miescie jezdze, ale aby poczuc troszke to przyspieszenie i czasem pewnie aby bokiem spróbowac poleciec, prosze mnie żle nie zrozumieć nie zamierzam go katować.

• Zasłużeni forumowicze

Pb 10/11,5

LpG max 13 na moja jazde ,raz pobilem rekord jak sobie testowalem to jakies 16,5 ale nie zalowalem pierwsze 100 km , ale testy to testy :p

Ale to raczej nie jest to typowo w mieście taki wynik, bo niewiele mniej pali 530d w E39 w mieście. Myślę, że takie spalanie to raczej małe miasteczko i częściowo ruch podmiejski.

Ok rozumiem. To widze ze sie wybiore jakos niedługo, a tym bardziej ze mam znajomego który handluje głównie bmw i sprowadza je. Wiec nie bede liczył tylko na siebie ^^

Uważaj na znajomych, bo często nikt tak człowieka nie wydyma jak znajomy handlarz. :)

• Zasłużeni forumowicze
... mam ten okres ze chce sie troszeczke szybciej pojezdzic... nie mówie o jakiś bardzo duzych prędkosciach bo głównie po miescie jezdze.

:duh: :duh: :duh: Żebyś nie skończył jak ten z K.Pomorskiego.

mieszkam w centrum miasta wiec nie da sie jakos bardzo rozpędzić.... korki wszędzie a w trase rzadko wyjeżdzam.... to raczej okres letni ale tez nie za długie 1 max 2 w roku. Ale jakbym miała moja zabawa źle sie zakonczyc to i tym samochodem bym sie rozbił.

Tzn handlarz. Sprowadze sobie 1 samochod gdzieś na 3 msc i sprzedaje, nie zajmuje sie tylko tym raczej tak hobbystycznie jeśli można tak to ując dorabia tylko osobie.

e39 moje prywatne przy spokojnej jezdzie to nawet granica 11 a 12 l/km przy emeryckiej jezdzie ;p , osobisice jestem zadowolony :) , bo wrazenia niebo lepsze niz e46 1.9 heh

170 km narazie wystarcza , w srodku miejsca duzo wicej , no i na wyposazeniu troche lepiej mam niz w swojej e46 ;)

A pamietam jak mialem Seat System porche 1.2 :D spalanie 7 l pozniej Berlingo 1.4 Pb spalanie 7l , nastepnie Astra 1.8 Pb/Lpg hatchback spalanie Pb 8,9 , Lpg 10/12 Pozniej Calibre :D 2.0 8v Pb/Lpg Spalanie Pb 10 , Lpg 13 , nastepnie e46 1.9 tak jak pisalem wyzej , trafilo sie tez seicento 900cm z gazem kupilem na handel :D Spalanie Gazu 7,8 L LpG :p no i teraz e39 , a na podworku stoi jeszcze pare aut m.in. brata siostry mamy ojca Ford transit x2 , Omega 99 rok 2.0 16v tez z gazem, Vectra B , no i Ford KA :D Tak wiec jesli chodzi o spalanie i komfort to porownanie mam duze :p Powiem tyle ze jazda na samym PB daje Po kieszenie niezle ;p

Pb 10/11,5

Ale to raczej nie jest to typowo w mieście taki wynik, bo niewiele mniej pali 530d w E39 w mieście. Myślę, że takie spalanie to raczej małe miasteczko i częściowo ruch podmiejski.

miasto Zamosc

Moze nie jest jakies wielki jak warszawka , krakow czy tez inne wieksze miasta , i byc moze dlatego tak jest u mnie , i jestem zadowolony ;)

Poszukuje samochódu koło 2000 roku bmw po prostu podoba mi się, Myslałęm nawet nad e36 ale młodszego poszukje. E39 jakoś nie przemawia za mną za duże jest dla mnie, i nie wiem czemu wydaje mi sie ze wygląda jak e46 tylko jakby dostało czymś od góry i troche sie rozpłaszczyło :norty:

Kwestia oczekiwań. Jak chcesz auto, które ma spełniać tylko i wyłącznie definicję "samochodu" i być łatwe w naprawach, a przy tym tanie - Opel. Jesteś entuzjastą, szukasz samochodu co najmniej na kilka lat, który będziesz uwielbiał - BMW.

A-Z

Myjnia ręczna ● pranie tapicerek ● czyszczenie skór ● doradztwo zakupowe

Ul. Sportowa 6, 55-095 Mirków ok. Wrocławia

536 - 802 - 804

Jako że jesteś młody i koszty mają dla Ciebie duże znaczenie, to zdecydowanie polecam Ci opla... O wiele mniej elementów, które mogą się zepsuć (o wiele prostsza konstrukcja...). BMW po prostu trzeba kochać żeby przełknąć koszty napraw :) Jak kochasz kobietę to przymykasz oko na Jej wady i nie liczą się koszty utrzymania :norty:

Foak Polisz Góvvnerment End Loł :]

Średnie spalanie w cyklu mieszanym: 10,1L Pb/11,8L LPG / 100 km

Moje autko: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=151&t=245534

No własnie samochód juz miałem wiec szukam czegoś hmm... jakby to ująć hobbystycznego ^^ chociaż to nie jest własciwe okreslenie. Szukam teraz samchodu na kilka lat mam na mysl od 2 do 4. Bardzo lubie jezdzic nie mówie o trasach bo rzadko na nie wyjerzdzam, nawet po miescie. Myśle ze z tymi naprawami nie było by tak tragicznie, przecież bmw to nie samochód jak alfa... ze co chwile w warsztacie.

Dlatego jestem zainteresowany tym o to okazem

http://otomoto.pl/bmw-320-C31737226.html

Wiem ze na pewno bedzie cos do naprawy ale jego stan bedzie pozwalał na jazde i pomału naprawianie go. Dlatego juz poprosiłem o pomoc kolegów z forum o rozkodowanie vin i czy wszystko sie z nim zgadza, raczej na dniach podjade i zobacze jak to wygląda.

W tak tanim E46 musi być jakiś haczyk. Nigdy nie kupuj auta z dołu "sortuj według ceny" na allegro ;) Poszukaj czegoś szeroko opisanego, z dobrym stosunkiem ceny do stanu technicznego. Lepiej jak auto jest uczciwie opisane, że ma wady takie i takie, wiarygodny przebieg (nie bój się przebiegów rzędu 300.000 ...). Auto w takiej cenie opisane jako idealne z pewnością będzie skarbonką.

A jeśli szukasz 3ki za 10.000 to rozejrzyj się prędzej za dopieszczonym e36. Auto w niczym nie ustępuje e46, jedynie ma bardziej przestarzały wygląd, choć znajdą się i ludzie twierdzący że jest ładniejsze od e46 - kwestia gustu :)

Nie e36 odpada moim zdaniem bardzo staro wyglada, nawet rocznik 95-96 przy mojej viki z 97 wygląda okropnie ale to tylko moje zdanie.Na zakup mam max 14 tys. ale to tak oporowo ze wszystkim ma sie zmiescic wiec szukam czegos do 12-13 max aby miec na początek na rozruch wymiana oleji itp. Nie szukam "igły" "prełki" jak niektórzy za tą cene, chciałbym aby można było nią jezdzic bez obaw ze stanie ale np jak bedzie gdzies stuknieta i bedize mozna nią jezdzic to jak najbardziej, bo pomału ja będe dopieszczał :D Myśle ze jest to osiągalne, myśle nad silnikiem 318 bądz 320 chociażo 320 bedzie bardzo cieżko lu bbedzie zajechane... chciałbym z lpg ale jeśli nie to nie uzbieram i założe samochodzik ma byc na lata, a nie jak obecny aby "nauczyć sie jezdzić"

Nie e36 odpada moim zdaniem bardzo staro wyglada, nawet rocznik 95-96 przy mojej viki z 97 wygląda okropnie ale to tylko moje zdanie.Na zakup mam max 14 tys. ale to tak oporowo ze wszystkim ma sie zmiescic wiec szukam czegos do 12-13 max aby miec na początek na rozruch wymiana oleji itp. Nie szukam "igły" "prełki" jak niektórzy za tą cene, chciałbym aby można było nią jezdzic bez obaw ze stanie ale np jak bedzie gdzies stuknieta i bedize mozna nią jezdzic to jak najbardziej, bo pomału ja będe dopieszczał :D Myśle ze jest to osiągalne, myśle nad silnikiem 318 bądz 320 chociażo 320 bedzie bardzo cieżko lu bbedzie zajechane... chciałbym z lpg ale jeśli nie to nie uzbieram i założe samochodzik ma byc na lata, a nie jak obecny aby "nauczyć sie jezdzić"

Musisz dobrze poszukać i przede wszystkim się nie napalać i nie dać się zwieść zachwalaniom auta przez sprzedawcę :) Oferty E46 w tej cenie to prawdziwe pole minowe. Radziłbym się skupić na silnikach R6 (2.0 - 2.8). Różnica w spalaniu pomijalna a radość z jazdy o wiele większa.