Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam wszystkich . Czy ktos z Was wie moze jak ustawic TV ? ... Mam 650-tke z 2007 roku nie moge znalezc zadnych fal na pokladowym TViku :( . Jedyne do Czego doszedlem to znalezienie slowackiej lub czeskiej telewizji ( nie odrozniam tych jezykow ) przy ustawienu TV na Czechy lub Rumunie . Przy ustawieniu Polska lub niemcy -[BAD] zero efektu.
Opublikowano
Prosta sprawa.Masz tuner TV analogowy ,a w Polsce już jest telewizja naziemna CYFROWA.

Oki - ale atwoja rada w niczym mi nie pomogla ....wiem ze w polsce przeszlismy na tv cyfrowa ....taka jaka w innych krajach jest od lat .... Szukam rady co zrobic z tivikiem w swoim samochodzie zeby chodzil ...

Opublikowano
Twój tuner jest już po prostu bezużyteczny i to się nie zmieni. Nadawanie analogowe jest w PL wyłączone. Zainstalowanie tunera cyfrowego DVB-t jest oczywiście mozliwe i jest to jak zwykle wyłącznie kwestia kasy. Rząd wielkości to kilka tysi. Jeśli ten gadżet jest dla ciebie tyle wart, to sprawa prosta.
Opublikowano
No dokładnie....szkoda kasy na montaż cyfrówki....zresztą to nie tylko problem starszych aut ale i tych nowszych :mad2: :mad2:
W razie pomocy pisać na PW,bo nie śledzę wszystkiego na bieżąco
Opublikowano
No dokładnie....szkoda kasy na montaż cyfrówki....zresztą to nie tylko problem starszych aut ale i tych nowszych :mad2: :mad2:

Hmmm czegos nie rozumiem ...w ustawieniach TV jest kilkadziesiat krajow .... w ktorych nadawanie od lat jest cyfrowe ! Mam tez BMW X5 z 2007 roku -tam TV dziala pomimo wieku samochodu ! Poza tym jak w ustawieniach ustawie np. Rumunie lub Czechy mam telewicje tyle ze czaska :( . Podejrzewam ze jak pojade do ktorgos z zachodnich krajow TV bedzie dzialalo ...w koncu to na tamte rynki auto bylo produkowane ...

Opublikowano

Jesli działają ci w Polsce to masz pewnie wymieniony tuner.......mówię o X5 i zakładam,iż masz wszystkie dostępne kanały :cool2: :cool2:

W wielu krajach jest jeszcze nadawanie analogowe kolego dodatkowo i dlatego działa ale to tylko kwestia czasu :mrgreen:

W razie pomocy pisać na PW,bo nie śledzę wszystkiego na bieżąco
Opublikowano
Urządzenie które zmienia sygnał cyfrowy na analogowy .

Dekoder nie zajmuje się zmianą sygnału analogowego na cyfrowy! Kurczę, dlaczego tak często ludzie bez żadnej wiedzy nie mają choć tyle pokory, żeby w pewnych tematach się po prostu nie wypowiadać. Wszyscy na wszystkim się świetnie znają i potem mamy takich ministrów, urzędników i innych speców od zarządzania. :cry2:

Opublikowano
A to cytat z pewnego artykułu o naziemnej TV cyfrowej . " Odbiorniki niedostosowane do odbioru telewizji cyfrowej można do tego dostosować. Robi się to przez podłączenie zewnętrznego dekodera cyfrowego (inne określenia: tuner, przystawka lub urządzenie STB)."
Opublikowano
A to cytat z pewnego artykułu o naziemnej TV cyfrowej . " Odbiorniki niedostosowane do odbioru telewizji cyfrowej można do tego dostosować. Robi się to przez podłączenie zewnętrznego dekodera cyfrowego (inne określenia: tuner, przystawka lub urządzenie STB)."

Nie pogrążaj się. Na prawdę nie rozumiesz o co chodzi? Nie odróżniasz zwykłego odbiornika telewizyjnego od samochodowego systemu multimedialnego umożliwiajacego odbiór takiej czy siakiej telewizji? Masakra :mad2:

Opublikowano
Może nie wiem o czymś o czym Ty wiesz . Ja tylko tak gdybam po chłopsku i wydaje mi się że sygnał do samochodu dochodzi taki sam jak do domu . W samochodzie jest odbierany przez antenę i przekazywany dalej do " systemu multimedialnego " .Ot cała filozofia , i tak po chłopsku wychodzi mi że wystarczy tylko zmienić ten dochodzący sygnał z cyfrowego na analogowy dekoderem nota bene który wg Ciebie nie służy do zmiany sygnału :lol: . Zamiast mnie uczyć pokory napisz dlaczego nie mam racji . Jak Ty napisałeś że w 645 z przodu jest półoś to ja pokory nie uczyłem nie pisałem ze się pogrążasz czy nie pisałem " Masakra :mad2: "
Opublikowano

Właśnie miałem zaproponoać, nawiązując do linku z elektrody, żebyś w promocji kupił tv samochodowy zasilany zapalniczką skoro bardzo nie chcesz zwyczajnie wymienić odbiornika systemowego z analogu na cyfrę.

Dekoder służy (jak sama nazwa mówi) do od kodowania/dekodowania ale nie koniecznie z cyfry na analog. Sam sygnał cyfrowy też trzeba rozpakować (zdekodować) do formatu mpg4 na przykład.

Nie ma aktualnie żadnej potrzeby przechodzenia z cyfry na analog żeby obejrzeć tv. O to właśnie chodziło w cyfryzacji żeby być ciągle w systemie cyfrowym i nie tracić jakości na kodowaniu a/c i c/a. Wyciągasz sam takie wnioski z czyjejś wypowiedzi jakie ci pasują, co świadczy o tym, że albo nie możesz zrozumieć albo nie chcesz przyjać informacji, bo wszystko wiesz najlepiej.

Wracając jeszcze do twojej koncepcji "na chłopski rozum" to nie jest tak, że masz w samochodzieTV i podłaczysz do niego co tam sobie chcesz za pomocą hdmi a osobno dźwięk za pomocą cinch. To jest dość skomplikowany system i nie ma takiej mozliwości.

Opublikowano
To jest dość skomplikowany system i nie ma takiej mozliwości.

Nie ma takiej możliwości bo ? Ja myślę że średnio rozgarnięty elektronik powiedział by że możliwość jest a system wcale nie jest taki skomplikowany . I wcale nie twierdze że wszystko wiem najlepiej , lecz mam wrażenie że to Ty idziesz w zaparte . Napisałeś Markowi66 że jego sprzęt jest bezużyteczny , i każde alternatywne wyjście nie wiem ale chyba Ci nie na rękę . Nie jestem elektronikiem i przyznaje się że się nie znam . Ale fajnie by było gdybyś powiedział mi dlaczego nie mam racji . Bo odp. nie da się bo się nie da nie jest dla mnie satysfakcjonująca .

Opublikowano
Ale przecież od początku mówię, że się da, tylko, że to jakieś 3 tysie kosztuje. A ty chcesz to jakimś dziadostwem opędzać i patentami, to życzę powodzenia ale ja już ten etap w życiu przeszedłem i dlatego na forum radzę te 3 tysie raczej wydac, bo wtedy wszystko będzie działało, będzie standartowe i przewidywalne. Oczywiście pytanie czy to w ogóle ma sens - telewizor w samochodzie. ja takiej potrzeby nie mam. Nawet odtwarzacz dvd jest mi zbędny a mam od lat i użyłem ze trzy razy.