Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry,

Jestem od niedawna szczęśliwym posiadaczem BMW X3 oraz aktywnym jeźdźcem i zawodnikiem co wiąże się z częstym transportem koni przyczepami. Do tej pory jednak zabierałem się ze znajomymi, ale teraz mam zamiar zająć się tym samemu. Z tym ze mam kilka wątpliwości.

Dane mojego pojazdu:

BMW X3 2.0d 130kW

Masa własna: 1825 kg

Maksymalna masa przyczepy z hamulcem: 1775kg

Zapisałem się na prawko B+E wiec możemy uznać ze je zaraz będę miał. Haku jeszcze nie mam, i planuje zamontować, znalazłem np takie:

http://archiwum.allegro.pl/oferta/hak-holowniczy-bmw-x3-e83-2004-2010-modul-e4-i3385496280.html

I tu jest informacja, że dopuszczalny uciąg wynosi 2000 kg.

No i pytania:

Żeby ciągnąć przyczepę w mojej sytuacji, jej dmc musi być mniejsza od masy własnej samochodu? Czyli mogę ciągnąć do 1825 kg? Czy tez do podanej wartości 1775 kg? I jak się ma do tego dopuszczalny uciąg?

Czy jest możliwość zwiększenia tej wartości(masy własnej samochodu)? Jak zamontuje hak to pewnie kilkadziesiąt kilo mi dojdzie? Pytam się bo są przyczepy z dmc 1800kg czyli dla mnie na granicy.

Z góry dziękuje za wszelką pomoc.

Opublikowano

Dziękuje za pomoc!

Z tym, że nie znalazłem odpowiedzi czy wraz z zamontowaniem haka zmieni się moja masa własna pojazdu? Lub maksymalna masa ciągniętej przyczepy?

Lub czy jest jakikolwiek sposób na zwiększenie tych parametrów?

Opublikowano

Nie jestem specjalistą od X3 ale w moim z 2005 jest oryginalne miejsce na hak a sam hak jest wypinany i siedzi w bagażniku, czyli w moim przypadku w masę pojazdu jest wliczony hak.

Jak będziesz miał dodatkowy equipment co fizycznie zwiększy masę pojazdu np trumnę na dachu to i tak w papierach pozostanie Ci to co wynika z homologacji pojazdu .

Sfinks ma większe doświadczenie z X3 to jak tu zajrzy to może nam powie czy wszystkie jednostki mają oryginalne haki.

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

Opublikowano

Okey, to może zapytam tak:

Czy jest możliwe zarówno fizyczne jak i na papierze (w dowodzie) zwiększenie masy własnej samochodu/maksymalnej masy całkowitej przyczepy(O.1 w dowodzie)?

Innymi słowy czy jest możliwość by tą moją X3 pociągnąć przyczepę o dmc 1800? 2000?

Opublikowano

Czy jest możliwe zarówno fizyczne jak i na papierze (w dowodzie) zwiększenie masy własnej samochodu/maksymalnej masy całkowitej przyczepy(O.1 w dowodzie)?

Innymi słowy czy jest możliwość by tą moją X3 pociągnąć przyczepę o dmc 1800? 2000?

Dziwne - właśnie sprawdzam swoją X3 i w karcie pojazdu dopuszczalna masa pojazdu to 2355 kg, a dopuszczalna masa całkowita ciągnionej przyczepy to 2000 kg.

Może masz coś źle przepisane z karty pojazdu do dowodu rejestracyjnego ?

Pzdr

Opublikowano

Dziwne - właśnie sprawdzam swoją X3 i w karcie pojazdu dopuszczalna masa pojazdu to 2355 kg, a dopuszczalna masa całkowita ciągnionej przyczepy to 2000 kg.

Pzdr

Znaczy dopuszczalna masa całkowita mojej x3 to 2265 kg, z tym że wydawało mi się, że jeśli chodzi o przyczepę to ważniejsza jest masa własna samochodu(1825 kg u mnie).

A jaki silnik Pan ma? Może tu jest różnica bo ja posiadam 2.0d.

Ale i tak - ma Pan w dowodzie, że maksymalna masa całkowita przyczepy z hamulcem jest większa od masy własnej samochodu??

Opublikowano

Pzdr

Znaczy dopuszczalna masa całkowita mojej x3 to 2265 kg, z tym że wydawało mi się, że jeśli chodzi o przyczepę to ważniejsza jest masa własna samochodu(1825 kg u mnie).

A jaki silnik Pan ma? Może tu jest różnica bo ja posiadam 2.0d.

Ale i tak - ma Pan w dowodzie, że maksymalna masa całkowita przyczepy z hamulcem jest większa od masy własnej samochodu??

Mam 3.0d. Ważniejsza moim zdaniem jest masa całkowita.

Zobacz tez:

http://oskduet.pl/nauka-jazdy/prawo-jazdy-przyczepa

Pzdr

Opublikowano

Datajan witaj !

Dałeś super linka .

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Pytam się bo są przyczepy z dmc 1800kg czyli dla mnie na granicy.

Większość przyczep do wożenia koni ma DMC 2000kg i nie możesz takiej ciągnąć swoim X3. Jeżeli będziesz kupował nową przyczepę to możesz zamówić z dowolną DMC w dokumentach. Ja zamówiłem Cheval Liberté z DMC 1700kg. Oczywiście jeżeli wozisz jednego konia to możesz kupić jeszcze mniejszą przyczepę (solówkę albo na "półtorej konia") i wtedy DMC jest niższa.

• 4 lata później...
Opublikowano

Możesz sobie podczepic co zechcesz, jak jeździsz sporadycznie po wioskach licząc na to że nikt cię nie skontroluję.Twoja sprawa. Zawsze możesz powiedzieć że przyczepka jest pożyczona od kolegi i zapomniałeś dowodu rej. za brak dokumentu dostaniesz 50zł. Bez dow. rej. nie wiedzą jaka jest DMC.

Np: taka 2000kg na którą zaladujesz koni 2300kg

A najlepiej to taką o DMC które nie przekroczy tego z dowodu rej. iksa a ile tam zaladujesz to już twoja sprawa bo wątpię aby cię ktoś na wagę wysłał.

Przyczepka DMC 1200kg a koników 1500kg

Pamiętaj o jednej ważnej rzeczy przekraczając 3,5t DMC zespołu pojazdów poruszając się po drogach płatnych nie tylko ekspresowych czy autostradach bo na zwykłych drogach krajowych też są bramownice z kamerami. Musisz mieć urządzenie Viatoll.

żadnych dizli tylko Pb+LPG

R4 + turbo, V6 , R6 i V8