Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam posiadam bmw e46 touring z 2004 r 170 koni i przebieg 126tys od roku czasu .I wczesniej tego nie zauwazylem gdyz malo go urzywam ,lecz jak na trasie do pl 1000 km bierze mi okolo 200 ml gdy jade 160 km lub szybciej to musze co 100 km dolewac te wlasnie 200 ml ,gdy jade do 140 km to jest ok , gdy wyciagne bagnet na pracujacym silniku jest ok ,tez nie dymi , aktualnie mam wlany car1 5w30 ,i musze go wymieniac na poczatku stycznia , czy którys z szanownych forumowiczow ma podobny problem i moze sie nim podzielic bylbym bardzo wdzieczny , myslalem na zmianie oleju moze na 10w40 i jak to nie pomoze to motodoktor do niego .

Pozdrawim i zycze wesolych swiat

Opublikowano
Czyli na 1000 km bierze 2L Oleju , to jakoś niesamowicie dużo. Może masz jakiś wyciek i w trakcie jazdy go gubisz ? To w ogóle benzyna diesel ? Napisz coś o tym aucie ? Pewny ten przebieg czy może o 200k cofnięty.
Opublikowano

Może był silnik przegrzany bo przy takim przebiegu to nie możliwe. Albo kręcony 3 razy :mrgreen:

Warto wymienić odmę. Takie ogromne ilości oleju musi albo gubić wyciekiem albo spalać. Innej opcji nie ma

Opublikowano
jest to benzyna 320i ,ja tylko 2 razy dolalem i potem juz jechalem spokojnie do 140 km i tempomat ,a po przejechaniu okolo 400 km sobie pozwolilem troszke szybciej do 160 i wtedy mi zaczal zrec ,po pierwszych 100km zaswiecil lampke oleju i dolalem 200ml,potem znow okolo 160 km i znaw lampka po okolo 100 km przejechanych , no i wtedy sie uspokoilem na 140 km i nic nie wzial........az do domu lecz gdy jade do 140 na tempomacie to nic nie bierze i jade tak powiedzmy 300 km w calosci i mala palza to gdy zgasze silnik i wycagam kluczyk to sie swieci kontrolka oleju na zolto i po okolo minucie gasnie ........... pozdro
Opublikowano
dodam ze nigdzie pod nim niema plam, silnik suchutki i nie kopci,po wygladzie wnetrza i z zewnatrz oraz zawieszenie ja sam i znajomi potwierdzaja ze to auto ma ten przebieg realny raczej na 99%,wszystko jest naprawde top
Opublikowano
Wnętrze i zawieszenie to każdy wymienić może. Wystarczy kupić kierownicę fotel i drążek zmiany biegów jak jest manual. Wszystko kupisz za 1000zł i możesz kręcić przebieg 300-400tys i będzie wyglądał tak samo :mrgreen:
Opublikowano
Zmien odme i olej na lepszej firmy np motul 8100 5w40. Sprawdz szczelność silnika. Mogą być zapieczone pierścienie lub puszczać uszczelniacze zaworowe. Z tego co się orientowałem jeżeli auto nowe! ma spalanie oleju w przedziale od 0do 800ml na 1000km to mieści się w normie... Też byłem zaskoczony taką informacją ale tek niby jest. Zmien odme i olej i obserwuj.
Opublikowano
Miałem podobnie 0,5L na 400 km musiałem dolewać w E46 316i Touring. Silnik suchutki, bez wycieków nie kopcił. U mnie był przestawiony rozrząd i wciągało olej przez zawór ssący...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zmien odme i olej na lepszej firmy

co ma olej do jego siorbania?

jak piję tyle to każdy weźmie.

głowica do sprawdzenia, plus pierścionki.

1.VIII.1944 - 3.X.1944 Pamiętamy 63 Dni Chwały

Opublikowano
Witam wymienilem w polsce odme i wczoraj po przejechaniu z pl. do de. - 960 km nie wzial mi ani grama oleju ,a wiec to byl strzal w dziesiatke,dziekuje wszystkim za pomoc i pozdrawiam .
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

:roll:

to co z tym olejem się działo że tylko odma?

wypychało go gdzieś?

Opublikowano

Witam, podepne sie pod temat...

W moim 320i 99r po zmianie oleju z niewiadomego (bo nie dowiedziałem sie jaki poprzednik lał) na mobil 0w 40 czuc dosc mocno spalony olej. Najbardziej czuc na postoju czy jak wysiadam.... Czy mozliwe ze przesadziłem z rzadkoscia oleju i go spala?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

a spuszczony jaki był?

jak gęsty to może ktoś motodoktora zasunął ze 3 puszki, a nie wina oleju.

jaki "stan licznika"?

na postoju jak śmierdzi to może poci się.

zobacz dekle simeringi pod maską.

Opublikowano
Jak spuszczałem to był dosc rzadki, licznik ma nakulane 240tys i był sprawdzany na kompie wiec raczej autentyk. Jesli sie poci to co moge zrobic?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

no obejrzyj czy to nie uszczelka jakaś pod deklem, podstawa filtra oleju.

bo jak uszczelniacze któreś to grubsza rozbiórka.

obejrzyj i napisz/zrób foty gdzie leci.

• 1 miesiąc temu...