Skocz do zawartości

e46 320 136KM Falujące obroty na zimnym silniku.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, Panowie mam problem ze swoim e46. Mianowicie, problem wraca co sezon gdy robi się chłodniej. Po odpaleniu auta, do momentu kiedy się silnik nie nagrzeje, a wskazówka nie wyjdzie z pola niebieskiego auto potrafi falować na obrotach. Obstawiam że jest to wina ssania, bądź dogrzewania silnika... Rozmawiałem z mechanikiem powiedział, że możliwe jest uszkodzenie ' podgrzewacza' co o tym myślicie, auto nie posiada webasto, w tym miejscu jest 'skrzynka' nie wiem co tam mogło się uszkodzić. jakieś pomysły, lub podobne problemy ktoś miał?

Dodam że świece żarowe i są sprawne, auto odpala bez najmniejszego problemu. Jeżeli macie jakiś pomysł lub sugestie to poproszę o rady i opinie.

Opublikowano
Jak obroty falują przy zimnym silniku to normalne działanie przepływowego podgrzewacza płynu chlodzącego, ponieważ jest bardzo duży pobór prądu gdy podgrzewacz jest włączony.
Opublikowano
no to na mój gust podgrzewacz powinien sie włączyć i wyłączyć po osiągnięciu odpowiedniej temperatury silnika, a nie włączać i wyłączać co pół minuty albo częściej. Może wiesz gdzie znajduje sie czujnik temperatury od tego podgrzewacza, albo jakiś przekaźnik ?
Opublikowano
Wyłącz climatronik calkowicie jak obroty falują ,jeśli przestaną falować masz przyczyne pdgrzewacz do wymiany lub naprawy
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Znajdź na forum kolegę ROGER_NYSA, naprawia te podgrzewacze, nawet był jego opis jak samemu to zrobić. Oczywiście przychylam się do opinii pozostałych, że to właśnie podgrzewacz, potrafi rozładowywać akumulator przy zgaszonym silniku.

Były: e30: 323i '83 // e34: 520i '95, 525i '91 // e46: 320d '99 320d '02 // e39: 525tds '96, 520d '02, 528i '98, 525d '00 // e60 520 M47 + wirus, 520d N47 // e83 N47

Pozdrawiam

Krzychu.

Opublikowano
To na 100% podgrzewacz, tak jak kolega wyżej pisał kolega Roger-Nysa naprawia te podgrzewacze i nie tylko-polecam jego usługi :D Często padają te podgrzewacze dlatego w e90 już z tego zrezygnowano.

Sprzedam, uchwyt ręcznego ze skóry, tylna klapa Pre-Lci Igiełka.

Człowiek nie potrzebuje gwiazdy, błyskawicy a nawet czterech pierścieni, człowiek potrzebuje dwóch nerek.

Moja ślicznota: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=158&t=211412 oceń:D

Opublikowano

kolego miałem ten sam problem. wystarczy że odkręcisz przewód minusowy od podgrzewacza, jeśli obroty będą równe to dotknij podgrzewacza przewodem minusowym przy załączonym nawiewie powyżej 16 stopni czyki minimum 16,5 stopnia

(oczywiście na załączonym motorze) jeżeli znowu będą falowały to masz walnięty podgrzewacz. używkę dostaniesz na allegro z gwarancją rozruchu za około 150 złotych.