Skocz do zawartości

Czy wymieniamy filtra odmy w silniku benzynowym?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Jestem nowym forumowiczem! Posiadam BMW seri 3 - e46 rok produkcji listopad 1999.

Moje pytanie:

Posiadam silnik m52 (170 KM 24xx ccm) jest to silnik benzynowy. Ostatnio w przez korek filtra oleju zaczął "wykapywać" olej, dodatkowo zaczął pocić się bagnet (miejsca wokół) oraz korek wlewu oleju - itutaj moje pytanie czy w silniku benzynowym też wymienia sięfiltr tzw. odmy? Dokładnie chodzi mi o nr.1 na tym schemacie -> http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=AM31&mospid=47638&btnr=11_2194&hg=11&fg=15 . Mechanik mówił że filtr mógł być niewymieniany i przez to wybija olej.

Będę wdzięczny za pomoc!

Pozdrawiam wszystkich fanów BMW!

Opublikowano

Potwierdzam jak to już Zbyszek80 napisał

Tak.

Dodam że odma służy do odpowietrzenia skrzyni korbowej i czy to benzyna czy olej napędowy to należy odpowietrzyć.

Co 40-50 tys km należałoby ją wymienić. Jak jest bardzo zapchana to w zimie zamarza i już nic nie przepuszcza i zacznie wywalać olej.

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

Opublikowano

Dziękuję panowie za tak szybką i fachową pomoc!

Czy wymieniając ten filtr muszę wymienić również te rurki wokół czy można je np. umyć i założyć ponownie? Czy nie macie może jakiegoś DIY bądź opisu jak to samodzielnie wykonać?

Jeszcze raz pozdrawiam!

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tak wiekowych rurek i tak nie rozbierzesz bez połamania więc lepiej kup i wymień.
Opublikowano
Czy nie macie może jakiegoś DIY bądź opisu jak to samodzielnie wykonać?

Podam Ci linka z opisem ale nie do twojego silnika ale możesz sobie wyrobić pogląd na ten zabieg

viewtopic.php?f=15&t=180512

W necie jest wiele innych opisów.

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam

Jeszcze raz dziękuję wszystkim za pomocne odpowiedzi! Jestem już po wymianie odmy (separatora oleju) (600 zł części (należy wymienić wszystkie węże na nowe, stare dosłownie kruszą się w rękach) + 200 zł robocizna) i od razu widać efekty! Żadnych wycieków, czysty silnik a nawet mniej dymu z rury wydechowej! Z tego co mechanik powiedział odmę powinno wymieniać się co 40000 km (zalecenia producenta), ale podobno spokojnie można co 60000 - 70000 km, a nie jak u mnie co 180.000km :evil: .

Pozdrawiam wszystkich!

Temat do zamknięcia.