Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, opisywałem swój problem już w dziale z E46 ale tam nie znalazł się nikt, kto byłby mi w stanie pomóc, dlatego postanowiłem zamieścić temat tutaj w większym gronie osób.

Ogólnie mój problem polega na :

Mam e46 320d i kierownicę Multifunkcyjna zamontowana fabrycznie, ale radio z Pionniera. Problem w tym, że nie działają mi przyciski na kierownicy, ani żaden się nie podświetla, tak samo nie działa tempomat.

Może wie ktoś w czym tkwi problem ?

Sprawdziłem :

1) taśma kierownicy działą prawidłowo, przewodzi

2) wszystkie bezpieczniki są sprawne

3) dla pewności odpiąłem radio razem z kostką ( przejściówką z kostki BMW na mojego Pionnera) wtedy powinny chociaż zaświecić się przyciski, gdyby przyczyną było jakieś zwarcia w podłączeniu radia, jednak dalej się nie świecą.

Miałem oryginalnie zamontowaną zmieniarkę płyt CD ale ktoś ją wyciągnął. Wie ktoś może również jakie kostki powinienem mieć oryginalne w luku na radio ? Mam czarną większą i pomarańczową mniejszą. Do oryginalnego "kaseciaka BMW" idą 2 kostki ?

Liczę na waszą pomóc już prawie 2 tygodnie piszę, szukam, sprawdzam i dalej nic. :x

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Tu masz filmik jak koleś dokłada MF do e46. idąc tym tropem możesz przeglądać wszystkie elementy instalacji jakich się tyka MF do kiery i sprawdzić czy po drodze nie masz czegoś wypiętego, moze jakiś kabelek zasilania Ci się wypiął? Zobacz czy pod maską wszystko jest wpięte jak powinno.. może masz tylko kierownicę z MF, a nie ma instalacji pod nią położonej? Wcześniej działało? z VIN wyskakuje Ci, że masz tempomat fabrycznie?

Z tego co wiem, to tempomat jest niezależny od radia - u mnie działał, na radiu sony podpiętym pod kostę iso, a podświetlenie działało cały czas na całej kierownicy. Zprawdź miernikiem czy zasilanie na kierownicy Ci wychodzi, jak nie to szukaj po kolei - czy z taśmy jest, aż dojdziesz pod maskę.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

cześć,

kolego rozumiem że masz radio nie ori tylko przekładane?

pozdrawiam,

piotr

www.radiocar.pl - profesjonalne nagłośnienia, elektronika.