Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie koledzy, :)

szukałem na forum ale nie znalazłem podobnego przypadku.

W moim e46 zdarza się następująca rzecz:

W zimę ( w okresie wiosna - jesień problemu nie stwierdziłem) podczas hamowania, najczęściej z niedużą prędkością

zdarza się, że hamulec robi mi się bardzo twardy (ciężko go wcisnąć) auto słabo hamuje, wręcz lekko nim trzepie. Występuje to na nierównościach.. :?

Wiecie co to może być? :/ Ostatnio ledwo co zatrzymałem się przed ruchliwym skrzyżowaniem...

Pozdrawiam!

Szukam BMW e90 150 km, benzyna :)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Serwo hamulca. Musisz mieć w nim wilgoć i zimą przymarza membrana wewnątrz tegoż serwa. Tania rzecz i łatwa wymiana.

Były: e30: 323i '83 // e34: 520i '95, 525i '91 // e46: 320d '99 320d '02 // e39: 525tds '96, 520d '02, 528i '98, 525d '00 // e60 520 M47 + wirus, 520d N47 // e83 N47

Pozdrawiam

Krzychu.

Opublikowano

Dzięki Krzysiek!

jeszcze zastanawiam się nad 1 rzeczą, bo głównie to się zdarza na nierównościach (w zimę wiadomo, zaspy, nierówna droga) i wtedy mi źle hamuje.. (na równej, dobrej drodze nawet w zimę jest OK)

To będzie na pewno serwo? Bo głównym winowajcom z moich obserwacji jest nierówne podłoże, na którym auto hamuje - ale tylko w zimie mi się zdarza (w sezonie letnim, chyba nie miałem takiej sytuacji ale też 100% pewności nie mam, nie kojarzę przynajmniej)

Pozdrawiam!

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Czy nie jest tak, że jak masz wysokie obroty silnika, to lepiej hamuje, a jak są niższe, to jest gorzej?

Warto też czasem rozebrać zaciski, wyczyścić wszystko, zmienić uszczelki na cylinderkach, zmienić płyn hamulcowy. Ja taką operację zrobiłem latem, niby hamulce były OK, ale po zmianie płynu i wyczyszczeniu wszystkich elementów hamulce stały się jeszcze lepsze.

Były: e30: 323i '83 // e34: 520i '95, 525i '91 // e46: 320d '99 320d '02 // e39: 525tds '96, 520d '02, 528i '98, 525d '00 // e60 520 M47 + wirus, 520d N47 // e83 N47

Pozdrawiam

Krzychu.

Opublikowano

Dzięki jeszcze raz.

Byłem u Mechanika, mam do wymiany przewody hamulcowe z przodu, ale to może po nowym roku. Od razu spojrzy mi na tą membrane.

Wesołych Świąt!!

Pozdrawiam,

Maciek