Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Moderatorzy
Opublikowano

Tak czasamiczytami posty odnośnie spalania i często jest przechwalanie się ile pali itp.

Wbrew pozorom jest tak duzo czynników zmiennych, nie mówimy tylko o nodze kierowcy i ruchu na trsie.

Na przykładzie E93 330d z automatem. Drogi krajowe wioski i wyprzedzanie (średnie prędk wg komputera 80 - 85km/h)

- samochód sprawny 6,5- 6,7 l/100

- samochód uszkodzony termostat EGR i temp silnika 60-70st. 7,2-7,4

-samochód sprawny silny przeciwny wiatr (50-80kmh) 7,1- 7,3

-samochód sprawny jazda z wiatrem (50-80km) 5,8-6,1 !!!

Jak dodamy do tego klima wł/wył, opony szersze/ węższe to jest duzo zmiennych.

Sam jestem zaskoczony wpływem termostatów i wiatru na spalanie

Opublikowano

termostaty to wiedziałem, różnica ok 0,5l /100km

Co do spalania to nie byłem w stanie zmierzyć z wiatrem i pod wiatr, ale jak miałem kiedyś Focusa 90KM i ganiałem często A1 do Bydgoszczy to w jedną stronę potrafiłem nim jechać 180-190 licznikowe, a w drugą nie chciał przekroczyć 170. Także na spalanie takie opory też musiały się przekładać.

Ostatnio trochę się bawiłem z kolei chwilowym spalaniem i odkryłem nowy sposób ecodrivingu, mianowicie jazda w tunelu, najlepiej za czymś większych gabarytów. Jak tylko się zza kogoś wychylam to spalanie wzrasta o ok. 1l. Praktycznie jak jazda z wiatrem. Tylko jak się za długo kogoś "śledzi" to zazwyczaj nabiera podejrzeń czy aby ktoś go nie nagrywa i zaczyna zamulać :mrgreen:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ostatnio trochę się bawiłem z kolei chwilowym spalaniem i odkryłem nowy sposób ecodrivingu, mianowicie jazda w tunelu, najlepiej za czymś większych gabarytów. Jak tylko się zza kogoś wychylam to spalanie wzrasta o ok. 1l. Praktycznie jak jazda z wiatrem. Tylko jak się za długo kogoś "śledzi" to zazwyczaj nabiera podejrzeń czy aby ktoś go nie nagrywa i zaczyna zamulać :mrgreen:

Jak tak trochę pojeździsz to narobisz sobie tyle odprysków na zderzaku i masce, że pomoże tylko malowanie. Nie polecam.

Opublikowano

Wymiana termostatow 0.5-0.7l mniej pali.

Zmienilem kola z 16" na 17" 205vs225, 3dni potem update silnika(dzieki dziqsek), spalanie bez zmian.

Pojechalbym dzis na zakupy swiateczne, ale wieje strasznie od strony tesco.